Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο προσκήνιο του προβληματισμού των Ελλήνων περνάνε τα ελληνοτουρκικά, έναντι της οικονομικής κρίσης παλαιότερα, καθώς έξι στους 10 Έλληνες ανησυχούν ιδιαίτερα από την επιθετική στάση της Άγκυρας. Περίπου πέντε στους 10 Έλληνες συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά, στη δημόσια ασφάλεια και την οικονομία. Μάλιστα, συνολικά το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ασφάλεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, η κοινή γνώμη εμφανίζεται επιφυλακτική για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, με τρεις στους 10 Έλληνες να επιδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική.
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά σε διψήφιο επίπεδο (13%), ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαφορά να ανέρχεται στο 18%.
Ελληνοτουρκικά
Συνολικά το 61% των ερωτώμενων ανησυχεί (33%) πολύ ή αρκετά (28%) από τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, το 18% μέτρια, ενώ συνολικά το 15% λίγο (8%) ή ελάχιστα έως καθόλου (7%). Το 6% απαντά δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Το 54% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (19%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%), ενώ το 34% συνολικά απαντούν ότι οι αποφάσεις κινούνται μάλλον σε λανθασμένη (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (14%), ενώ το 12% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Οι ψηφοφόροι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για τα ελληνοτουρκικά
Συνολικά το 68% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνουν πολύ (34%) έως αρκετά (34%) ανήσυχοι από τις τουρκικές προκλήσεις, 20% δηλώνουν μέτρια ανήσυχοι, συνολικά το 8% δηλώνουν λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (5%), ενώ 4% των ερωτώμενων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Συνολικά το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πολύ (30%) έως αρκετά (23%) ανήσυχοι από τις προκλήσεις της Άγκυρας, 22% μέτρια ανήσυχοι, το 18% συνολικά δηλώνουν λίγο (12%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%) ενώ 7% των ερωτηθέντων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, το 75% συνολικά των ψηφοφόρων δηλώνουν πολύ (44%) έως αρκετά (31%) ανήσυχοι, το 14% μέτρια ανήσυχοι, ενώ 8% συνολικά λίγο (2%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%). Το 3% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Παράλληλα, συνολικά το 81% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνουν ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι σίγουρα σε σωστή (42%) ή μάλλον σε σωστή (39%) κατεύθυνση, συνολικά το 13% μάλλον σε λανθασμένη (9%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (4%) κατεύθυνση, ενώ 6% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Από πλευράς ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά το 28% δηλώνει ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σίγουρα σωστή (5%) ή μάλλον σε σωστή (23%) κατεύθυνση, το 54% μάλλον σε λανθασμένη (34%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (20%) κατεύθυνση, ενώ το 18% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Συνολικά το 75% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής δηλώνουν ότι κυβερνητικές ενέργειες στα ελληνοτουρκικά είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (17%), ενώ το 58% αναφέρουν μάλλον σε σωστή. Συνολικά 20% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (13%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (7%). 5% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 13%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 38% (38% και στην προηγούμενη έρευνα), 25% καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 24% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 6,5% (6%), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό), την Ελληνική Λύση (4,5% (4%), το ΜέΡΑ 25 3% (από 3,5%), τη Χρυσή Αυγή 2% (1%), ενώ 4,5% συνολικά συγκεντρώνουν άλλα κόμματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά, Ένωση Κεντρώων, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΠΑΜ) έναντι 5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. 11% συνολικά συγκεντρώνουν το Λευκό/ Άκυρο/ Αποχή (3%) και οι αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ (8%).
Δημόσια ασφάλεια
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη νομιμότητα το 54% συνολικά πιστεύουν ότι κινούνται σίγουρα (29%) προς τη σωστή κατεύθυνση ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση (25%), το 35% συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (17%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση(18%), ενώ το 11% δηλώνουν δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Οι ψηφοφόροι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για την ασφάλεια
Συνολικά το 82% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ασφάλεια είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση (58%), ενώ το 24% μάλλον σε σωστή κατεύθυνση, το 11% των ερωτώμενων συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (6%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (5%), ενώ το 7% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Συνολικά το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την ασφάλεια είναι σίγουρα σε σωστή (3%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (17%), το 64% συνολικά ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (28%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (36%), ενώ 16% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Συνολικά το 85% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (37%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (48%), ενώ το 9% συνολικά δηλώνουν ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (6%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (3%) κατεύθυνση. 6% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Φορολογικά/ οικονομία
Το 55% συνολικά των ερωτώμενων δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε φορολογικά θέματα και οικονομία κινούνται σίγουρα σε σωστή (22%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (33%), ενώ το 36% συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (19%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (17%). 9% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Οι ψηφοφόροι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για φορολογικά/ οικονομία
Συνολικά το 84% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για φορολογικά/ οικονομία είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση (46%), ενώ το 38% μάλλον σε σωστή κατεύθυνση, το 11% των ερωτώμενων συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (6%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (5%), ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Συνολικά το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την οικονομία είναι σίγουρα σε σωστή (4%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (16%), το 69% συνολικά ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (37%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (32%) κατεύθυνση, ενώ 11% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Συνολικά το 76% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (25%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (51%), ενώ το 16% συνολικά δηλώνουν ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (16%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (2%) κατεύθυνση. 6% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Προσφυγικό/ μεταναστευτικό
Συνολικά το 34% των ερωτώμενων θεωρούν ότι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται σίγουρα σε σωστή (10%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (24%) , το 55% συνολικά ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (24%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (31%) κατεύθυνση, ενώ 11% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Οι ψηφοφόροι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για το προσφυγικό
Συνολικά το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρούν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό κινούνται σίγουρα προς σωστή (21%) κατεύθυνση ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (41%), το 31% συνολικά δηλώνουν ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (19%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (12%), ενώ το 7% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
Το 10% συνολικά των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (2%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (8%), ενώ το 74% συνολικά ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (29%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (45%). Το 16% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Από τη μεριά των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής το 43% συνολικά δηλώνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό είναι σίγουρα σε σωστή (10%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (33%), το 49% συνολικά ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη (33%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (16%), ενώ το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (45% και στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το 27% τον Αλέξη Τσίπρα (από 26%) με τη διαφορά να φθάνει το 18%. Το 24% δηλώνει ότι δεν θεωρεί καταλληλότερο ως πρωθυπουργό κανέναν από τους δύο. 4% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
+ There are no comments
Add yours