Το φεστιβάλ ”Βιβλίο και Τέχνη 2026” από την Μάρα Καρέτσος στο Ωδείο Αθηνών

του Λεόντιου Πετμεζά

Πρόκειται για το Φεστιβάλ ” Βιβλίο και Τέχνη 2026 ” το Πολιτιστικό ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2026.Ενας σπάνιος και σημαντικός διάλογος ανάμεσα στην Λογοτεχνία και στις Εικαστικές Τέχνες .Ο Αύγουστος στο Saint Tropez, ένα ξεχωριστό δείπνο στην Κέρκυρα, μια βραδιά με σκοπό, ένα gala Μπαλέτου στο Nasioutzik Mansion και μια ομαδική έκθεση.

Ένα υπέροχο φιλανθρωπικό δείπνο στη Βουλιαγμένη, η έκθεση στην Σύρο από το Ίδρυμα Αντωνίου Ε. Κομνηνού, τα 100 καράτια του Οίκου Βουράκη, η διεθνούς φήμης γλύπτρια Μάρα Καρέτσος στη Λάρισα, στην Ερυμάνθεια και το Casa Fish στην Βούλα, πάνω στην θάλασσα Αχαΐας για να μην ξεχνάμε, το Summer Festival της ΕΛΠΙΔΑΣ.Riviera Shopping for a Good Cause, η γυναίκα πίσω από τον Έλγιν, ο Julian McDonald στο Island Resort, η έκθεση της Μαρίνας Καρέλλα, ThemisZ-Fay Bei Pop up για την ΕΛΕΠΑΠ, η Μάρα Καρέτσος στη Λάρισα, συνέδριο στις Σπέτσες, μια Ελληνίδα στην Art Basel. Αεικίνητη η Μάρα Καρέτσος, η πρωτοπόρος και εμπνευσμένη ελληνίδα γλύπτρια που ζει μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, μόλις έφτασε στην Αθήνα και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την νέα εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστήμης Μάρα Καρέτσος που έχει δημιουργήσει η ίδια. Αυτή τη φορά διοργανώνει το Φεστιβάλ «Βιβλίο και Τέχνη 2026», μια πολιτιστική συνάντηση αφιερωμένη στον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες, στο Ωδείο Αθηνών, την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 18.00. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ουσιαστικό χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της λογοτεχνίας και της τέχνης στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή.

Στη διοργάνωση θα συναντηθούν συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι και γλύπτες, δημιουργώντας ένα ζωντανό πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο βιβλίο, την ποίηση, την εικόνα και την εικαστική δημιουργία. Στόχος είναι η ενίσχυση της πνευματικής επικοινωνίας, η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και η καλλιέργεια νέων προοπτικών πολιτιστικού διαλόγου.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, το Κέντρο Πολιτισμού & Επιστήμης Μάρα Καρέτσος συνεχίζει την αποστολή του για την υποστήριξη του πολιτισμού, της πνευματικής δημιουργίας και των νέων καλλιτεχνών, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς πολιτιστικής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

Θα μιλήσουν οι :

• Χαράλαμπος Μάνεσης — Πρέσβης επί τιμή

• Μάρα Καρέτσος — Ιδρύτρια του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστήμης Μάρα Καρέτσος.

• Σοφία Παπαϊωάννου — Καθηγήτρια Λατινικης Φιλολογιας ,Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

• Χριστόφορος Χαραλαμπάκης — καθηγητης Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ είναι οι: Ελένη Κουτσούδη Ιόλα, Κλινικός ψυχολόγος, Άρης Τερζόπουλος, Εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μπάμπης Πλαϊτάκης, Συγγραφέας και σκηνοθέτης, Στέλιος Σγουράκης, Παραγωγός και σκηνοθέτης, Οδυσσέας Κόλιας, Οικονομολόγος και συγγραφέας, Διονύσης Μουσμούτης, Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας, κριτικός και εκδότης, CEO του περιοδικού ,Ιστορία Εικονογραφημένη, Βεατρίκη Σάιας Μαγκρίζου, Συγγραφέας, Γιώργος Βεής , Πρέσβης και ποιητής, Ιωάννης Κοντοπίδης, Ηθοποιός και ποιητής, Κατερίνα Πλουμιδάκη, Συγγραφέας και δημοσιογράφος, Εθνικός Κήρυκας, Νέα Υόρκη, Ράνια Αγγελακουδη, Ποιήτρια, Πάνος Βήτας, Συγγραφέας, Παύλος Σάμιος — Εικαστικός, Βασίλειος Γρίβας, Εικονογράφος βιβλίων και εικαστικός, Νανά Τοκακλή, Εικαστικός και ποιήτρια, Αμαλία Αναστασοπούλου, Εικαστικός, Λάζαρος Πάντος , Εικαστικός, Στεφανία Καταπόδη, Εικαστικός, Πόπη Τσουκάτου, Φωτογράφος, Έλενα Βαστάρδη Φωτογράφος- Εικαστικός, Κώστας Πηγαδάς- εικαστικός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διοργανωτής: Κέντρο Πολιτισμού & Επιστήμης Μάρα Καρέτσος

Εκδήλωση: Φεστιβάλ “Βιβλίο και Τέχνη 2026”

Ημερομηνία: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026

Ώρα έναρξης: 18:00

Χώρος: Ωδείο Αθηνών

Διεύθυνση: Οδός Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β’ 17-19

RADISSON BLU PARK HOTEL ATHENS | «ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ»: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

“Ο Μίκυ και η παρέα του στο Μαγικό Χριστουγεννιάτικο Τρενάκι” από την παιδική σκηνή της Γιώτας Τζουάνη στο Θέατρο Αυλαία από τις 8 Νοεμβρίου