του Λεόντιου Πετμεζά
Η γκαλερί Crux ,Σέκερη 4 στο Κολωνάκι παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση του Ανέστη Ιωάννου με τίτλο “The Seekers” (Αναζητητές) που διαρκεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2025.
Τα καινούργια εκθέματα του δημιουργού τοποθετούνται σε έναν ενδιάμεσο, ρευστό τόπο, όπου οι σχέσεις με τα αντικείμενα, την οικογένεια, τους εραστές ή ακόμα και αγνώστους ανθούν. Όπως αποκαλύπτει έχει εντρυφήσει στην πεμπτουσία της απόλυτα προχωρημένης εικαστικής γραφής στην οποία η εγκατάσταση της ενσυναίσθησης έχει κύριο στόχο να καταδείξει με σημάνσεις μια καθοριστική αλληλουχία επιδιώξεων. Στις εκλεπτυσμένες διεργασίες του προτάσσει δομές και δομήσεις που διαδραματίζονται σε ένα συγκεκριμένο χωροχρόνο με αέναη διαχυτική χροιά . Πλαισιώνει την εποχή με τις ταυτότητες της εκποίησης . Ενοποιεί διηγήσεις τονίζοντας ενότητες και τοπία απεικόνισης . Η εμφανής θεματική στόχευση της εμπεριστατωμένης τεχνικής του διακρίνεται για την μνημειακή έκφανση, την κυριαρχία της υφής των διαστάσεων και την συναισθηματική φόρτιση .Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί στην διαπραγμάτευση του στηρίζονται σε ηθογραφικές στάσεις, στην επάρκεια της σύλληψης και στην φωτισμένη ενδοσκόπηση . Οι καινοτόμες συνθέσεις του Ανέστη Ιωάννου χαρακτηρίζονται από τις ποικίλες επισημάνσεις της απόδοσης και της συντονισμένης περιήγησης σε διαδραματιζόμενα συμβάντα ζωτικών διαδρομών, περιπετειών και ζωογόνων διεξαγωγών. Επίσης στην τεχνοτροπία του διακρίνουμε την παρέμβαση στην εμβάθυνση των τάσεων της διευθέτησης που με ελευθερία δράσης και επίδρασης στηρίζονται στην καταγραφή των συνοπτικών εικονίσεων της καίριας υποβλητικότητας. Προσδιορίζει σε γραμμές συγκροτημένης συνειρμικής διάταξης φορμαλιστικές διακυμάνσεις . Το διάκοσμο της συνοχής και το περιεχόμενο των υλικών που τοποθετεί μέσα από συμβολισμούς αγγίζουν την διαδραστική λεπτομέρεια της μετάπλασης ,την εκφραστική προοπτική και την συγκριτική ενδυνάμωση. Απαντώντας σε ερωτήματα, αντλεί διδάγματα από ενοράσεις και από άρτιες κατευθύνσεις. Στο ευπρόσδεκτο επίπεδο της σχηματοποίησης συνδυάζει την προσεγμένη παρουσία της έφεσης τονισμένη με αυθεντικότητα και ασύγκριτη αντίληψη. Με επαρκή διατύπωση αναδεικνύει τις οπτικές της θέασης που αναπτύσσονται . Στις επιφάνειες του οι διττές τομές της στάθμισης ενεργοποιούν εμφανέστατα την καλλιέργεια της αντανάκλασης και ανακυκλώνουν κλίμακες ιδεογραμμάτων με ιδεώδεις αναλογίες. Η επιτομή της αναζήτησης του με συγκερασμό έντασης καταλήγει σε ένα φάσμα προκλήσεων και σε ένα προσανατολισμό εμβάθυνσης .Συγκροτεί το φίλτρο των αντιστοιχιών της έκβασης μιας αρχιτεκτονικής οργάνωσης με χρωματική και σχεδιαστική καταγραφή .
Η παρούσα έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά έργα σε χαρτί και τζιν ύφασμα, βίντεο και εγκατάσταση. Στη νέα σειρά έργων του, ο Ανέστης Ιωάννου μελετά τα κοστούμια και τα σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη για τις Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν το 1959 και για την παράσταση Τρωάδες που σκηνοθέτησε ο Τσαρούχης σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στην οδό Καπλανών το 1977. Αναζητά στις αλληγορικές προεκτάσεις των έργων μια αντιστοιχία ή μια απάντηση στο σύγχρονο αστικό τραύμα και την αστική ζωή.
Τα περισσότερα έργα λειτουργούν ως πλατφόρμα για μια αφήγηση, η οποία μπορεί να μοιραστεί μεταξύ «δεύτερων ρόλων» -αντικειμένων, υλικών και μορφών- και εκδηλώνεται σε υλικά που σχετίζονται με το αστικό περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό. Έτσι, η συμβατική ζωγραφική επιφάνεια του καμβά αντικαθίσταται από το ύφασμα τζιν, ένα υλικό που έχει συνδεθεί με την συνεχώς εναλλασσόμενη αστική ζωή και την νεανική κουλτούρα.
Το street culture της πόλης ενσωματώθηκε αυτόματα στην καλλιτεχνική πρακτική του. Συνδέει το skate με μια μορφή επανάστασης, με την παροδική κατάσταση ενός rider, που δεν έχει συγκεκριμένο σκοπό ή προορισμό, κουβαλάει όμως ένα μεγάλο φορτίο νεανικής ενέργειας και αγκαλιάζει πλήρως την αστική εμπειρία. Οι skaters με τα κοστούμια πουλιών δεν απογειώνονται, αποζητούν όμως το πέταγμα, όπως οι Όρνιθες αποζητούν την Ουτοπική πολιτεία. Η πρόκληση της βαρύτητας, η ιδέα ότι δοκιμάζουμε να ξεφύγουμε, να απογειωθούμε, ότι βρισκόμαστε σε συνεχή κίνηση αποτελεί κεντρικό άξονα της δουλειάς που παρουσιάζει.
«Με ενδιαφέρουν οι μηχανισμοί «μετάφρασης» που χρησιμοποιεί ο Τσαρούχης, ο τρόπος που συνθέτει το παρελθόν, το ιστορικό ή το μυθικό με το σύγχρονο ή ο τρόπος που αφηγείται καταστάσεις μέσα από τα αντικείμενα και τους χώρους που ζωγραφίζει, προσδίδοντάς τους συχνά μεγαλύτερη αφηγηματική βαρύτητα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του.» αναφέρει ο Ανέστης Ιωάννου.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 21:00 | Σάββατο 13:00 – 17:00
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 213045 8911 | cruxgalerie.com