του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 7 εως τις 22 Νοεμβρίου 2024 διαρκεί η νέα έκθεση «Σχέδια, ξυλογραφίες και τα βότσαλα» με δημιουργίες της Βάσως Κατράκη που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας.

Στις έντεχνες ενδοσκοπήσεις που επιτελούσε η καλλιτέχνιδα δένει η ιστορικότητα της έφεσης με την περιήγηση σε ερευνητικούς παραμέτρους και ενδόμυχες επιρροές. Προσεγμένα τοποθετούσε στα επιτεύγματα της στοιχεία που αποτελούσαν μια ζωογόνα βάση και που κυριαρχούσαν συγκροτημένα παράλληλα με την έμπνευση της. Με πνεύμα αναφορών και διάθεση διευρυμένων αποκαλύψεων κινούνταν γόνιμα προς τις ακούσιες χρονομετρήσεις των συγγενών τάσεων που εμφορούνταν σχεδόν πάντα από τις οπτικές των ρευστοποιημένων ορίων. Με ηθογραφική χροιά οι καθοριστικοί προσανατολισμοί της τεχνοτροπίας που ακολουθούσε παρεμβατικά μεταλλάσσονταν σε συμβολικές καταθέσεις. Στα πολυκύμαντα εκθέματα της η ευρηματική πειστικότητα, η συνδυαστική επιλογή και η συνειδησιακή εκλογή αγγίζουν μελετημένα αντιλήψεις που συντάσσονται με ρυθμιζόμενες διατάξεις συλλήψεων .Οι εμπεριστατωμένες καταβολές της τονικότητας συγκροτούν ταυτίσεις που διέπουν επίπεδα ανάγνωσης . Επεκτείνουν προθέσεις για την δραστική αναπαράσταση της βίωσης των περιστάσεων .Οι ποικίλες διαδρομές εμβαθύνουν σε μια σειρά από περιγραφικά αντισταθμίσματα στοχασμών που εμπεριέχουν ένα περιεχόμενο ολοκλήρωσης . Οι τελεολογικές προθέσεις αναμφίβολα εξασφαλίζουν τον υπερβατικό ζωτικό ορίζοντα . Προωθούν τα εργαλεία της γραφής για την συγχορδία της συνύπαρξης των περιεκτικών μορφώσεων και τις μεταλλαγές της ατμοσφαιρικής διασπάθισης . Με αυστηρή ροή εναποθέσεων και διαίσθηση εμπειρικής νύξης. Με ιδιαιτερότητα ανάληψης κομίζουν συνδέσεις με ιδεογραφικές ακολουθίες συσσωρεύσεων που ενέχουν διακυμάνσεις και εκφάνσεις με θέσεις . Περιέχουν ένα ευδιάκριτο μικρόκοσμο που συντονίζει ένα μακρόκοσμο με μνημονική διεργασία απέναντι στην διάσταση της σχηματικής και χρωματικής θεώρησης .

Η Βάσω Κατράκη, που υπήρξε αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες χαράκτριες του 20ου αιώνα, σφράγισε με τις αέναες αναζητήσεις της και τις καινοτόμες μεθόδους της το ύφος της μεταπολεμικής χαρακτικής στην Ελλάδα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικό, αν και όχι τόσο γνωστό μέρος της έμπνευσης και των πρώτων σταδίων μέχρι την υλοποίηση της δουλειάς της Κατράκη. Το πρώιμο στάδιο του σχεδίου που στη συνέχεια οδηγεί μέχρι την τελική σύνθεση, την χάραξη και τελευταία στο ανάτυπο, το τελικό αποτέλεσμα.

Το πόσο σημαντική είναι η αξία του σχεδίου καταδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι το πρώτο στάδιο στη ζωγραφική, τη γλυπτική, ακόμη και στην αρχιτεκτονική.

Ή μήπως είναι λιγότερο σημαντική η μεταφορά στο χαρτί, της πρώτης έμπνευσης, της αρχικής ιδέας που άλλοτε κατέληξε το ίδιο στιβαρή, άλλοτε τροποποιημένη άλλα και ίσως ποτέ δεν ευοδώθηκε…Είναι πολύ σημαντικό ότι η Βάσω Κατράκη κράτησε τα σχέδιά της, δεν τα κατέστρεψε όπως κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες. Θα ήταν σαν το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή το λιμπρέτο μιας όπερας να πεταγόταν στα σκουπίδια, αφού είχε επιτελέσει τον αρχικό του στόχο…Στην έκθεση, παρουσιάζονται ανέκδοτα σχέδια με μολυβί, κάρβουνο, σε ρυζόχαρτο, απλό χαρτί, ακόμη και σε μπλοκάκι! Κάποια από τα σχέδια που είχαν προεπιλεγεί για το μουσείο του Αιτωλικού είναι αυτά με την κλασική ξύλινη κορνίζα. Κάποια άλλα είναι από αυτά που η χαράκτρια άφησε στα παιδιά της, και εν προκειμένω «ξετρύπωσε» ο γιος της Σπύρος, ανάμεσα σε αυτά. Παρουσιάζονται απέριττα, χωρίς τις κλασικές κορνίζες με το πασπαρτού, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση της άμεσης επαφής.Επίσης, εκτίθενται χαρακτικά σε ξύλα, δίπλα στις μήτρες τους αλλά και ανάτυπα έργων δίπλα στο αρχικό σχέδιο ώστε να φανεί η σύνθεση και το τελικό στάδιο της έμπνευσης, ελπίζοντας αυτός ο απλοϊκός τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων να αποδειχθεί και πιο φιλικός, πιο προσιτός στον επισκέπτη της έκθεσης.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Σπύρος Κατράκης.

Παράλληλη δράση:Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί η παράλληλη δράση: «Η Τέχνη δεν είναι παιχνίδι για αργόσχολους. Είναι αστραπή, είναι πόνος, είναι γέννα.»

-Εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών

– Σάββατο 9 και 16 Νοεμβρίου 2024 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, στις 10:30.Εμπνευστείτε από τα λόγια και το έργο της κορυφαίας εικαστικού Βάσως Κατράκη και ελάτε να ζωγραφίσουμε με τόλμη, όπως και εκείνη, το δικό σας βότσαλο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους ανάμεσα στα αναλλοίωτα στο χρόνο έργα της.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στα τηλ.: 210 7232604, 210 5284662, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00.Από: Εως:

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, 19:00

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 11:00 – 19:00 | Σάββατο – Κυριακή, 10:00 – 15:00

About Post Author

You May Also Like

More From Author