Ένα λεπτό χορός την ημέρα | Nadia Vadori-Gauthier w/ FLUX

Une minute de danse par jour: Μια καθημερινή χορευτική χειρονομία, μια πράξη ποιητικής αντίστασης φτάνει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου.

Το Flux Laboratory διερευνά τη θεματική της Συνάντησης και του Ταξιδιού, προσκαλώντας τη χορογράφο και ερευνήτρια Nadia Vadori-Gauthier σε ένα ταξίδι που θα διασχίσει τη Γενεύη, το Μιλάνο και την Αθήνα. Σε κάθε πόλη η Nadia Vadori-Gauthier ερμηνεύει το Une minute de danse par jour, ένα λεπτό του χορού της…

Τον Ιανουάριο του 2015, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, η χορογράφος Nadia Vadori-Gauthier αποφάσισε να ξεκινήσει μια πράξη ποιητικής αντίστασης, με τίτλο Une minute de danse par jour προκειμένου να ανταποκριθεί με ευαισθησία σ’ αυτή τη δύσκολη συνθήκη και να μην υποκύψει στον φόβο ή την έκπληξη που προκλήθηκε από το σοκ των γεγονότων.

Το Ένα λεπτό χορού την ημέρα είναι μια καθημερινή πράξη ποιητικής αντίστασης, στην οποία εμπλέκονται ο χορός και το βίντεο. Τοποθετεί το σώμα σε σχέση με το εξωτερικό πλαίσιο, τις εκάστοτε συνθήκες, το περιβάλλον. Το Ένα λεπτό χορού την ημέρα περιλαμβάνει χορό, κάθε μέρα, διάρκειας ενός λεπτού, σε διάφορους χώρους της καθημερινότητας, εξωτερικούς ή εσωτερικούς μαζί με τους ανθρώπους που συναντά η δημιουργός.

Στην Αθήνα, η Nadia Vadori-Gauthier θα εξερευνήσει την καθημερινότητα, προσεγγίζοντας σημεία του κέντρου της πόλης που «ενσωματώνουν» το DNA της και συγκεντρώνουν θραύσματα της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, της οικονομίας, αλλά και τα μεταβατικά στοιχεία που εμφανίζονται στον δημόσιο χώρο.

Το ταξίδι της έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις συναντήσεις των ανθρώπων, τη μετάδοση γνώσεων και το μοίρασμα.

Γενεύη: 17 έως 19 Μαΐου 2021
Μιλάνο: 20 έως 22  Μαΐου  2021
Αθήνα: 26 έως 29 Μαΐου 2021

Ακολουθήστε τo project στο Instagram και το Facebook.

Ο κόσμος θα μπορεί να το παρακολουθήσει αν βρεθεί τυχαία σε μία από τις χορευτικές εξερευνήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η Nadia Vadori – Gauthier χορεύει για 1 λεπτό σε σημεία της πόλης με έντονο κοινωνικό ή πολιτικό συμβολισμό, κοινωνική διάδραση, σε σημεία του δημόσιου χώρου όπου οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα υλικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί “μπαίνουν” και τροφοδοτούν τη χορογραφία της.

Στα ενδιαφέροντά της έχει δηλώσει ότι θέλει να επισκεφτεί χορευτικά κάποιες ιστορικές πλατείες όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, η Κουμουνδούρου και η Κλαυθμώνος, η Βαρβάκειος αγορά, ο Λόφος των Μουσών, το Μοναστηράκι κ.ά 

Στα social media του πρότζεκτ Une minute danse par jour ανεβαίνει το υλικό κάθε ημέρας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της εδώ.

BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ NADIA VADORI-GAUTHIER
Καλλιτέχνης της περφόρμανς, κάτοχος διδακτορικού στην Αισθητική και τις Επιστήμες της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris 8, εκπαιδεύτρια του Body-MindCentering® και χορογράφος.
Εκπαιδευμένη στο χορό, τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες, ειδικευμένη σε διάφορες πρακτικές κίνησης, βασίζει την καλλιτεχνική και θεωρητική της έρευνα στη προσωπική σωματική της εμπειρία. Μετά από οκτώ χρόνια χορογραφικής εταιρείας, διευθύνει τις έρευνες στο Le Corps collectif μιας  ομάδας performance, αμφισβητώντας τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής, το ορατό και το αόρατο, την κίνηση και τη φόρμα σε σχέση με το κοινό, καθώς και με τα φυσικά  και αστικά περιβάλλοντα.
H έρευνά της εντάσσεται σε μια ηθική και οικολογική προοπτική που θέτει τη σχέση και την απήχηση στην καρδιά των διαδικασιών. Η πρακτική της περιλαμβάνει το να εργάζεται με την αίσθηση, το συναίσθημα και το ασυνείδητο, καθώς και με μια δονούμενη-ενεργειακή διάσταση που την απασχολεί στο να επενδύει σε διαφοροποιημένες καταστάσεις αντίληψης και συναίσθησης.
Από το 2015, ηγείται μιας καθημερινής πράξης ποιητικής αντίστασης: Ένα λεπτό χορού την ημέρα. Το ντοκιμαντέρ Une joie secrète σε σκηνοθεσία του Jérôme Cassou για το έργο αυτό παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Ιανουάριο του 2018, επιμελήθηκε την έκδοση Danser Résister, που εκδόθηκε από την Textuel.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ FLUX LABORATORY ATHENS
Το Flux Laboratory ιδρύθηκε το 2003. Είναι ένα πειραματικό εργαστήριο το οποίο εδρεύει στη Γενεύη και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum. Παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας.
Το Flux Laboratory ενθαρρύνει τις συνέργειες και από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Καλλιεργώντας δράσεις που σχετίζονται με το Σώμα και την Κίνηση, το Flux Laboratory Athens αναπτύσσει καλλιτεχνικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Flux Laboratory Athens | Σε διάφορα σημεία της πόλης

26.05.2021 – 29.05.2021

WebLink

About Post Author

+ There are no comments

Add yours