Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Tape» του Stephen Belber που σκηνοθέτησε με έμπνευση ο Θοδωρής Βουρνάς με πρωταγωνιστές του, τους καίριους Κωνσταντίνο Κάππα,Δημήτρη Λιακόπουλο και Εμμανουέλα Αλεξίου,επιστρέφει!Αφού παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο 104 τη θεατρική σεζόν 2019-2020,πρόκειται να …μετακομίσει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο,από το φθινόπωρο. Πάμε να στα πω όλα αναλυτικά!

Στο μικρό δωμάτιο ενός μοτέλ στο Μίσιγκαν δυο παλιοί φίλοι και συμμαθητές, ο Βίνσεντ και ο Τζον, συναντιούνται με αφορμή την προβολή της ταινίας του Τζον σε ένα τοπικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Μέσα από μία σύντομη ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας τους, αρχίζουν να αναμοχλεύουν το παρελθόν. Όταν όμως ο Βίνσεντ κατηγορεί τον Τζον για βιασμό της πρώην κοπέλας του ίδιου, Έιμι, πιέζοντάς τον με κάθε τρόπο να το παραδεχτεί, το αμφιλεγόμενο περιστατικό θα πάρει διαστάσεις προσωπικής κόντρας. H Έιμι, προσκεκλημένη από τον Βίνσεντ, θα μπει αναπάντεχα στο δωμάτιο για να δώσει τη δική της, διαφορετική εκδοχή…

Πώς αντιλαμβάνεται και πώς αναπαράγει ο κάθε χαρακτήρας ένα περιστατικό που ανήκει στο παρελθόν και με ποιον τρόπο ο χρόνος διαστρεβλώνει τις θέσεις τους;

Το Tape θίγει το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού και απαντά στο ερώτημα: Τι συνιστά τελικά τον βιασμό; Ποια είναι τα όρια και ποια τα σημάδια ότι μια γυναίκα συναινεί ή όχι στην σεξουαλική πράξη; Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη παρουσίασή του, το Tape είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με το κίνημα me too να βοηθά τις γυναίκες να σπάσουν την σιωπή τους.

Το Tape του Stephen Belber ανέβηκε για πρώτη φορά στο Actors Theatre του Louisville, στο πλαίσιο του “Humana Festival of New American Plays,” ενώ το 2001 η ταινία του Richard Linklater, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα, ξεχώρισε με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν και Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ.

Αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, η ταινία ακολούθησε μια επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία, ενώ η Ούμα Θέρμαν προτάθηκε ως υποψήφια καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα “Film Independent Spirit Awards” (2002).

Το «Tape» παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104 την θεατρική σεζόν 2019 – 2020 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Η μετάφραση είναι της Εμμανουέλας Αλεξίου και η σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά.

Πρωταγωνιστούν:

Kώστας Κάππας, Δημήτρης Λιακόπουλος, Εμμανουέλα Αλεξίου

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση της παράστασης την σεζόν 2019 – 2020, οι συντελεστές της επιθυμούσαν και οργάνωναν την συνέχειά της, αλλά η πανδημία του covid-19 και τα μέτρα της κυβέρνησης με συνεχόμενα λοκ ντάουν και λουκέτο στα θέατρα δεν τους επέτρεψαν την πολυπόθητη συνέχεια.

Με το άνοιγμα των θεάτρων από το φθινόπωρο του 2021, το Tape θα ανέβει στο Γυάλινο UpStage, του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, που φέτος θα λειτουργήσει δυναμικά με πολλές και διαφορετικές παραστάσεις και στις δύο του σκηνές.

Πηγή:enikos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours