«Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/ μπήκαμε μέσ΄στα όλα / και περάσαμε». Με μότο τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη θεατρική σεζόν που ξεκινά στη σκιά της πανδημίας. Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, η πρώτη σκηνή της χώρας θα παρουσιάσει τη φετινή σεζόν 13 παραγωγές.

To θέατρο μένει ζωντανό και δυνατό

Στο σημείωμά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει: «Ας γίνει, για τη θεατρική χρονιά που ξεκινάει, αυτός ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη αφετηρία και έμπνευση για το Εθνικό μας Θέατρο. Για το Εθνικό μας Θέατρο που από την έναρξη της πανδημίας στον τόπο μας, με θυσίες πολλές και αγώνες πολλών, άντεξε. Και συνεχίζει και τούτο τον χειμώνα να επιτελεί την ιστορική αποστολή του. Για το Εθνικό μας Θέατρο, που δεν σταμάτησε ποτέ να δοκιμάζει και να δυναμώνει τις αντοχές του, που δεν έπαψε ποτέ να αιμοδοτεί τον πολιτισμό μας. Μένουμε ζωντανοί και δυνατοί. Κλυδωνιζόμαστε αλλά δεν κλονιζόμαστε. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πόρτες μας και τις καρδιές μας, για να υποδεχτούμε τον θεατή. Τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα. Αλλά και διατηρώντας την άμετρη πίστη ότι το θέατρο αντιτάσσεται στη δυστοπία και στον φόβο. Σας καλώ να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε το θέατρο. Για να διατρανώσουμε όλοι μαζί ότι η θεατρική λειτουργία – το αριστοτελικό «…χαίρειν τοις μιμήμασι πάντας» – είναι μοναδική. Και αναντικατάστατη.. Στους αιώνες».

Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει στο Εθνικό Θέατρο με τις παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί για την περασμένη Άνοιξη, οι οποίες δεν ανέβηκαν λόγω του lockdown. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Σκηνή στις 21 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα η «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, ενώ στο REX θα ανέβει η παράσταση των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου, «Φεγγάρι από χαρτί» (από τις 23/10). Από τις 16 Οκτωβρίου στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μαύρη κωμωδία «Παίζοντας το θύμα» των πολυβραβευμένων Ρώσων συγγραφέων Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή. Στις 30 Οκτωβρίου στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα ξεκινήσει το τελευταίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που με ακούτε» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Αβρανά.

Αναφορικά με τις νέες παραγωγές, ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο με τον «Μολιέρο» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ που θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή, ενώ τη σεζόν θα κλείσει η «Η Βαβυλωνία» του Δημήτρη Βυζάντιου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Ο Δημήτρης Τάρλοου θα παρουσιάσει στο REX την επική τριλογία «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος και ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» που θα παρουσιαστεί στο REX – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». Στον ίδιο χώρο ο Θάνος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τη θεατρική διασκευή του ποιητικού έργου του Διονύσιου Σολωμού «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Στην Ερευνητική Σκηνή θα παρουσιαστούν δύο τραγωδίες του Ευριπίδη: η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα και οι «Βάκχες» σε σκηνοθεσία της ‘Αντζελας Μπρούσκου.

Τέλος, στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστεί και η παιδική παράσταση «Πιστεύω στους μονόκερους» του Μάικλ Μορπούργκο σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

•Η κυρία του Μαξίμ του Ζωρζ Φεντώ. Έναρξη 21/10. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος.

•Μολιέρος του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός.

•Η Βαβυλωνία του Δημήτρη Βυζάντιου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

•Πιστεύω στους μονόκερους του Μάικλ Μορπούργκο. Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου.

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

•Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη. Έναρξη 30/10. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς .

•Ο γυάλινος κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης.

ΘΕΑΤΡΟ REX

ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

•Φεγγάρι από χαρτί. Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου. Έναρξη 23/10.

•Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου του Μ. Καραγάτση. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου.

ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»

•Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας.

•Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονύσιου Σολωμού. Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου.

ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»

•Παίζοντας το θύμα των Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ . Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής. Έναρξη 16/10.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»

•Μήδεια του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα.

•Βάκχες του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: ‘Αντζελα Μπρούσκου.

Για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης των λοιπών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου και για την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του θα υπάρξει σύντομα νέα ενημέρωση.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours