Την καυστική κωμωδία “Μιστέρο Μπούφο” του Ντάριο Φο παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο Κυριακή στις 9 το βράδυ, στην αυλή του Δημοτικού Θεάτρου, με είσοδο από την οδό Ξενοφώντος. Παραστάσεις θα δοθούν μέχρι τις 18 του μήνα και στη συνέχεια στις 20 και 21 Ιουλίου. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Φραγκιόγλου που παίζει κιόλας στην παράσταση, ενώ παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Χάρης Φλέουρας.

Ο τίτλος του έργου στα ιταλικά σημαίνει “Κωμικό Μυστήριο”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην Κεντρική Σκηνή, ο πρόεδρος της “Φάρις” Γιάννης Δούζης είπε ότι πρόκειται για μια κωμωδία ιδιαίτερη, καυστική, με αναφορά στον καθολικό μεσαίωνα. Εκανε λόγο για καλούς ηθοποιούς και για πολύ καλό κείμενο που έχει πάρει βραβείο Νόμπελ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης μίλησε για εξαιρετική κωμωδία, ιδιαίτερη, χαρακτηρίζοντας πολύ μεγάλο Ιταλό θεατράνθρωπο τον Ντάριο Φο, που πήρε το βραβείο Νόμπελ. Είπε ότι πρόκειται για μεσαιωνικά θεατρικά κομμάτια που εκλαϊκεύουν το περιεχόμενο της χριστιανικής θρησκείας, ενώ ο συγγραφέας προσθέτει δικά του στοιχεία και κάνει ιδιαίτερη σάτιρα. Παρατήρησε πως η παράσταση πατάει στο θέατρο του δρόμου κι έκανε λόγο για λαϊκό θέαμα, αστείο και καυστικό. Ενημέρωσε, επίσης, ότι θα γίνει μια μικρή περιοδεία σε πόλεις της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πως με το έργο αυτό το Δημοτικό Θέατρο θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των ΔΗΠΕΘΕΚ στο Δήμο Συκεών -Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη.

Για το γεγονός ότι οι παραστάσεις δίνονται στην αυλή του ΔΗΠΕΘΕΚ και όχι στο Κάστρο, απάντησε ότι στόχος ήταν να περιορίσουνε τα έξοδα παράστασης που ήταν αρκετά στο Κάστρο, αλλά και για να παίξουν ανάμεσα στις αυλές και στα σπίτια.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου παρατήρησε ότι είναι μια πρόκληση να ασχοληθεί μ’ αυτά τα κείμενα, επισημαίνοντας πως “έχουν μια ουσία, μια λιτότητα, είναι κείμενα ηθοποιού και όχι σκηνοθέτη. Είναι απλό, λαϊκό θέατρο”.

Ο ηθοποιός Χάρης Φλέουρας επιβεβαίωσε πως έκανε 3 χρόνια σπουδές με σεμιναριακή μορφή με τον Ντάριο Φο και παρατήρησε ότι θέλει να του αφιερώσει την πρώτη παράσταση.

Ο Καλαματιανός ηθοποιός Γιώργος Τσαπόγας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που μετέχει στην παράσταση και ευχαρίστησε τον Γ. Μαργαρίτη για τα καλά του λόγια πως τον θεωρεί πυλώνα του ΔΗΠΕΘΕΚ.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours