Οταν ξέσπασε η πανδημία, πολλές εταιρείες που παρείχαν ταξιδιωτική ασφάλιση απέτυχαν να καλύψουν τις ακυρώσεις διακοπών που σχετίζονταν με τον Covid-19, συνήθως επειδή δεν είχαν κάποια πρόβλεψη για πανδημίες.

Ομως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κλάδος της ταξιδιωτικής ασφάλισης εισήγαγε μια σειρά από νέες πολιτικές και προβλέψεις που καλύπτουν την ασθένεια, καθώς πολλοί διεθνείς προορισμοί άρχισαν να τις απαιτούν.

«Εχουμε παρατηρήσει πρόοδο στο ότι πολλά προγράμματα αντιμετωπίζουν τώρα τον Covid όπως κάθε άλλη απροσδόκητη αρρώστια ή ασθένεια», ανέφερε ο Σταν Σάντμπεργκ, συνιδρυτής της ιστοσελίδας Travelinsurance.com.

«Εάν κάνετε κάποια ταξιδιωτική ασφάλιση και διαγνωσθείτε με Covid-19, αυτό θα εμπίπτει στην κάλυψη ακύρωσης ως μια απροσδόκητη ασθένεια που σας εμποδίζει από το να ταξιδέψετε», προσθέτει.

Ομοίως, τα ασφαλιστικά συμβόλαια που περιλαμβάνουν τώρα τον Covid-19 θα κάλυπταν τους ασφαλιζόμενους σε περίπτωση που διαγνωσθούν με τον ιό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, στις αρχές του έτους, δεν απέκλειαν όλες οι ταξιδιωτικές ασφάλειες τις πανδημίες από τη λίστα των καλύψεων τους.

Ομως, αυτές οι «εξαιρέσεις» γίνονται τώρα ο κανόνας, λόγω της ευρύτερης αλλαγής που προκύπτει εν μέρει από τη ζήτηση των καταναλωτών, την καλύτερη κατανόηση του ιού – συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θνησιμότητας και του νοσοκομειακού κόστους  και την ανάγκη της βιομηχανίας για επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Ταξιδιωτική ασφάλεια
Οι περισσότερες εταιρείες ταξιδιωτικής ασφάλισης παρέχουν πλέον κάλυψη για τον Covid-19. © Shutterstock

«Τα άτομα που ταξιδεύουν έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων και θέλουν να προστατέψουν τους ίδιους και την επένδυσή τους», δήλωσε ο Τζέρεμι Μάρχλαντ, πρόεδρος της εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης Seven Corners.

Η εταιρεία εισήγαγε πολιτικές που περιλαμβάνουν την κάλυψη για Covid-19 τον Ιούνιο. Αυτού του είδους οι ασφαλίσεις αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 80% των πωλήσεων της.

Αλλά, όπως συμβαίνει με όλες τις ασφάλειες, ο κίνδυνος βρίσκεται στα «ψιλά γράμματα» και η κατανόηση της ταξιδιωτικής ασφάλισης – συμπεριλαμβανομένου του τι καλύπτει, των προορισμών στους οποίους απαιτείται και των αναπόφευκτων περιορισμών – είναι εξαιρετικά σημαντική.

Πώς καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση τον Covid-19;

Οι νέες ταξιδιωτικές ασφάλειες Covid καλύπτουν γενικά τους ταξιδιώτες από την ημέρα της αγοράς μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν αρρωστήσετε και ένας γιατρός αποφασίσει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε (λόγω του ιού ή άλλης ασθένειας), οι παροχές λόγω της ακύρωσης του ταξιδιού θα ενεργοποιηθούν.

Αυτές οι παροχές ποικίλλουν ανάλογα με το συμβόλαιο. Σε μια αναζήτηση για ασφάλιση ταξιδιού με συνολικό κόστος 2.000 δολάρια και διάρκεια μίας εβδομάδας στην Κόστα Ρίκα τον Δεκέμβριο, η Travelinsurance.com παρείχε μια γενική παγκόσμια ασφάλεια με παροχές για Covid-19 που κόστιζε 69.75 δολάρια και θα ενεργοποιούνταν εάν ο ασφαλιζόμενος, ο συνταξιδιώτης του ή κάποιο μέλος της οικογένειας του βρίσκονταν θετικοί στον ιό.

Εάν αυτό συμβεί πριν από την αναχώρηση του ταξιδιώτη, η ασφάλεια θα κάλυπτε τα προπληρωμένα ταξιδιωτικά έξοδα. Εαν ο ταξιδιώτης βρεθεί θετικός στον Covid-19 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα αποζημιωθεί για προπληρωμένες συμφωνίες, όπως καταλύματα και θα καλυφτούν τα έξοδα για να επιστρέψει αεροπορικώς πίσω στο σπίτι του – όταν ο γιατρός το θεωρήσει ασφαλές. Τα έξοδα αυτά μπορούν να ανέλθουν σε έως και 2.500 δολάρια.

Ταξιδιωτική ασφάλεια

Οι νέες ταξιδιωτικές ασφάλειες Covid καλύπτουν τους ταξιδιώτες από την ημέρα της αγοράς μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα τους. © Shutterstock

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να μπει σε καραντίνα και δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει, η ασφάλεια θα τον καλύψει τη διαμονή, τα γεύματα και τη μεταφορά του – έως και 1000 δολάρια.

Η ασφάλεια καλύπτει επίσης τις ιατρικές δαπάνες ύψους έως και 50.000 δολαρίων για ένα ολόκληρο έτος, ακόμη και μετά την επιστροφή στο σπίτι – αν και το συμβόλαιο αναφέρει επίσης ότι ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσει τις παροχές της δικής του ασφάλειας υγείας πριν ζητήσει κάλυψη βάσει του προγράμματος της ταξιδιωτικής του ασφάλειας.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τα συμβόλαιο για να κατανοήσουν τις παροχές (για παράδειγμα, ορισμένοι κανόνες διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα διαμονής).

Τα νέα – πιο ολοκληρωμένα – ασφαλιστικά συμβόλαια δεν κοστίζουν απαραίτητα περισσότερο. Σε μια αναζήτηση στη Squaremouth για ασφάλεια σε δύο ταξιδιώτες ηλικίας 40 ετών για ένα ταξίδι δύο εβδομάδων που θα κοστίζει 5.000 δολάρια, η ιστοσελίδα εμφάνισε μια πληθώρα επιλογών ασφάλισης με ή χωρίς την επιλογή του Covid-19, χωρίς κάποια ξεκάθαρη αύξηση στην τιμή για τον Covid-19.

Όμως, αυτές οι ασφαλίσεις δεν καλύπτουν κάθε κόστος που σχετίζεται με τον Covid-19, όπως για παράδειγμα τα τεστ ανίχνευσης που απαιτούν πολλοί προορισμοί πριν από την άφιξη των επισκεπτών (αυτά ενδέχεται να καλύπτονται από ιδιωτική ασφάλιση).

Πολλές ασφάλειες περιλαμβάνουν ιατρική διακομιδή σε κάποια κοντινή μονάδα, όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα μεταφέρουν τον ταξιδιώτη πίσω στο σπίτι.

Απαιτήσεις από τους ίδιους τους προορισμούς

Οι ταξιδιώτες δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για ζητήματα υγείας. Ενας αυξανόμενος κατάλογος χωρών απαιτούν ιατρική κάλυψη για τον Covid-19 ως προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος στα σύνορα τους, συχνά μαζί με άλλα μέτρα, όπως η πραγματοποίηση τεστ και ο ιατρικός έλεγχος για τυχόν συμπτώματα κατά την άφιξη.

Πολλά νησιά της Καραϊβικής απαιτούν ιατρική ταξιδιωτική ασφάλεια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται οι Νήσοι Τουρκ και Κάικος και οι Μπαχάμες. Ο Αγιος Μαρτίνος απαιτεί ασφαλιστική κάλυψη υγείας και συνιστά πρόσθετη ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει τον Covid-19.

Θερμομέτρηση σε αεροδρόμιο

Ενας αυξανόμενος κατάλογος χωρών απαιτούν ιατρική κάλυψη για τον Covid-19 ως προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος στα σύνορα τους. © Shutterstock

Οι πιο απομακρυσμένες χώρες απαιτούν επίσης ασφάλεια που να καλύπτει τον Covid-19. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Γαλλική Πολυνησία και οι Μαλδίβες.

Ορισμένοι προορισμοί δικαιολογούν αυτήν την απαίτηση ως ένα τρόπο για να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες θα έχουν τη σωστή κάλυψη και άμεση θεραπεία. Η Αρούμπα απαιτεί από τους επισκέπτες να αγοράσουν τη δική της ταξιδιωτική ασφάλεια επισκεπτών, ανεξάρτητα από τα άλλα σχέδια που μπορεί να έχουν.

«Η ασφάλιση μέσω ενός προορισμού συνήθως καλύπτει τυπικά μόνο τον Covid και τη μόλυνση όσο βρίσκεστε εκεί», τονίζει η Κασάρα Μπαρτο, εκπρόσωπος της Squaremouth.

«Αν έχετε κολλήσει Covid σε προγενέστερο χρόνο, δεν προσφέρουν κάλυψη ακύρωσης. Εάν είστε άτυχοι, η ασφάλεια μπορεί να καλύπτει μόνο τη φαρμακευτική αγωγή για τον Covid. Αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα», προσθέτει.

Η Κόστα Ρίκα απαιτεί επίσης ασφάλιση που περιλαμβάνει μια ασυνήθιστη παροχή που προβλέπει την κάλυψη έως και 2.000 δολαρίων σε έξοδα, σε περίπτωση που κάποιος ταξιδιώτης χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ενώ βρίσκεται στη χώρα.

Σε απάντηση σε αυτή τη νέα απαίτηση, την οποία η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε τον Οκτώβριο, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να εισάγουν πολιτικές ασφάλειας που να καλύπτουν αυτήν την προδιαγραφή.

«Ηταν μια πολύ γρήγορη και επιδέξια αντίδραση», ανέφερε ο Σάντμπεργκ από την TravelInsurance.

Κανονικά, η ταξιδιωτική ασφάλεια διαφέρει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία του ταξιδιώτη, ο προορισμός, η διάρκεια και το κόστους του ταξιδιού (οι περισσότερες κυμαίνονται από 4 έως 10% επί του συνολικού κόστους του ταξιδιού).

Ωστόσο, ορισμένοι προορισμοί την παρέχουν σε μία «οριζόντια» χρέωση, με τις περισσότερες να ορίζουν όρια κάλυψης και όρους για ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, διακομιδές και κόστη που σχετίζονται με καραντίνα.

Η Τζαμάικα, η οποία θα απαιτήσει επίσης ταξιδιωτική ασφάλεια, σκοπεύει να χρεώνει 40 δολάρια σε κάθε ταξιδιώτη. Οι Μπαχάμες θα περιλαμβάνουν την ασφάλιση στο κόστος της Travel Health Visa, μιας εφαρμογής που απαιτεί αρνητικά αποτελέσματα από τεστ ανίχνευσης για Covid και κοστίζει από 40 έως 60 δολάρια – ανάλογα με τη διάρκεια διαμονής (παρέχεται δωρεάν για παιδιά 10 ετών και κάτω).

Οι Νήσοι Τουρκ και Κάικος προσφέρουν ασφάλεια για 9,8 δολάρια την ημέρα, ενώ όποιος την εξασφαλίσει στην Κόστα Ρίκα θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 10 δολάρια την ημέρα.

Αυτή η λίστα προορισμών αναμένεται να αυξηθεί σύντομα. Τον Ιανουάριο, η Ανδαλουσία σκοπεύει να αρχίσει να απαιτεί ιατρική ταξιδιωτική ασφάλιση και εργάζεται για να βρει έναν πάροχο για να διευκολύνει τους ταξιδιώτες να την αγοράσουν.

Κενά στην ταξιδιωτική ασφάλιση

Οι ασφάλειες που καλύπτουν τον Covid-19 ως ιατρικό περιστατικό που μπορεί να προκαλέσει ακύρωση ή διακοπή κάποιου ταξιδιού, ή εκείνες που παρέχουν κάλυψη για ιατρική περίθαλψη και διακομιδή εξακολουθούν να μην καλύπτουν ταξιδιώτες που δυσανασχετούν όταν μαθαίνουν ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξη τους – ακόμη και αν δεν είναι θετικοί στον ιό.

Παράλληλα, οι ασφαλίσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάποιον προορισμό, όπως η αύξηση των λοιμώξεων, οι προειδοποιήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από τις κυβερνήσεις ή η διακοπή πτήσεων από και προς έναν προορισμό.

Ταξιδιωτική ασφάλεια

Οι ασφάλειες για τον Covid δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ταξιδιωτών. © Shutterstock

Για αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η ακύρωση για οποιονδήποτε λόγο ή CFAR, μια αναβάθμιση σε προγράμματα που γενικά αποζημειώνουν μόνο για το 50 έως 75% του μη επιστρεφόμενου κόστους ταξιδιού.

«Πριν την πανδημία, δεν θα συνιστούσαμε απαραιτήτως το CFAR επειδή οι περισσότερες ανησυχίες των ταξιδιωτών καλύπτονταν από τα τυποποιημένα προγράμματα», ανέφερε η Μπαρτό από το Squaremouth.

«Είναι περίπου 40% ακριβότερο και δεν θέλαμε οι ταξιδιώτες να πληρώνουν για επιπλέον καλύψεις». Τώρα, ωστόσο, υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτήν την αναβάθμιση.

Οι ειδικοί της βιομηχανίας προβλέπουν ότι μερικά από αυτά τα εκκρεμή ζητήματα ίσως συμπεριληφθούν στις ταξιδιωτικές ασφάλειες του μέλλοντος, καθώς αυτές θα ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα – ακριβώς όπως συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την κάλυψη των ταξιδιωτών για περιστατικά τρομοκρατικών γεγονότων, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο στο παρελθόν.

Η πανδημία «ήταν πρωτόγνωρη, όμως μόλις συνέβη, η βιομηχανία αντέδρασε πολύ γρήγορα για να δημιουργήσει καλύψεις και αυτό είναι το πνεύμα του πως αυτή η βιομηχανία προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό της», ανέφερε ο Σάντμπεργκ.

«Μόλις ο κόσμος αρχίσει να ανοίγει, περιμένουμε ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση θα είναι πρώτη στη σκέψη των ταξιδιωτών», κατέληξε.

με πληροφορίες από New York Times

Πηγή:travelestate.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours