Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Μια ώρα μακριά από τη Ρόδο βρίσκεται ένα μικρό και γοητευτικό νησί, ιδανικό για όσους αναζητούν διακοπές με χαλαρή ατμόσφαιρα. Κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή μαζί, η Σύμη θα σας συνεπάρει με τη ρετρό ομορφιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της από την πρώτη στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει το λιμάνι.

Φτάνοντας στον Γιαλό τρίβεις τα μάτια σου αντικρίζοντας τα νεοκλασικά σπιτάκια, βαμμένα σε έντονα χρώματα, να σκαρφαλώνουν στους γύρω λόφους λουσμένα στο αιγαιοπελαγίτικο φως. Ο αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός είναι σαν ζωγραφιά!

Περιηγηθείτε στο λιμάνι, στον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, στο τελωνείο, στην ψαραγορά, στο πέτρινο γεφύρι, στο άγαλμα του μικρού ψαρά, στο ρολόι του 1881 και στον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

Στα οπωσδήποτε η βόλτα στην Καλή Στράτα. Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σας οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Συνεχίστε το σουλάτσο ψηλά στο Χωριό, μέσα στα στενά σοκάκια με τα πανέμορφα σπίτια.

Οι ντόπιοι θα σας δείξουν τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884, την οικία Χατζηαγαπητού-Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα και την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο.

Ανηφορίστε τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως το Κάστρο για να θαυμάσετε τη θέα στο Αιγαίο που θα σας αγαλλιάσει την ψυχή και θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες.

Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα βολτάρετε και στους γύρω οικισμούς, που δεν είναι λιγότερο γραφικοί από τη Χώρα. Θα πάτε, λοιπόν, στον Εμπορειό (ή Νημπόριο) που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, στο Πέδι, ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι 2 χλμ. από τη Χώρα, αλλά και στον οικισμό Πανορμίτη, στη νότια άκρη του νησιού, χτισμένος σε ένα αμμουδερό κλειστό όρμο.

Σήμα κατατεθέν της Σύμης είναι ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης, το εμβληματικό μοναστήρι του Αιγαίου όπου οι προσκυνητές κάνουν ουρά. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στον ομώνυμο όρμο, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στο καθολικό της Μονής δεσπόζει η εκθαμβωτική ολόσωμη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Βουτιές

Πανέμορφες και ανέγγιχτες, οι παραλίες της Σύμης σας προσκαλούν να τις ανακαλύψετε. Πολλές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού δεν είναι προσβάσιμες από ξηράς.

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα στο Πέδι και τη Μαραθούντα, και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Θα σας μαγέψει με τη μοναδική φυσική ομορφιά της, τα καταγάλανα πεντακάθαρα νερά της και τον επιβλητικό βράχο 300 μέτρων που ορθώνεται πίσω από αυτήν.

Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, η πιο κοντινή από τον οικισμό της Σύμης και το Πέδι, προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο. Και μετά είναι η Νανού. Έχει μεγάλα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά και την προτιμούν οι περισσότεροι επισκέπτες. Επίσης θα κολυμπήσετε στις οργανωμένες Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Νικόλαος και στη Μαραθούντα (πάει και αυτοκίνητο). Μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμα ημερήσια εκδρομή στα νησάκια Νίμος και Σεσκλιά (ή Σέσκλι).

Τοπικές νοστιμιές

Η Σύμη διαθέτει τη δική της σπεσιαλιτέ, που είναι το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι και πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα της περιοχής. Μην αγνοήσετε όμως και τα υπόλοιπα εδέσματα κυρίως θαλασσινά και οστρακοειδή που σερβίρουν στα ταβερνάκια του νησιού. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα. Από γλυκά, ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες.

Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Σύμη: Έρωτας με την πρώτη ματιά

Πηγή:reader.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours