Οι ωραιότερες παραλίες στο Λασίθι

Ο Νομός Λασιθίου καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νησιού. Τρία πελάγη τον αγκαλιάζουν: το Κρητικό από βορρά, το Λιβυκό ή νότιο Κρητικό από νότο, και το Καρπάθιο από την ανατολική πλευρά. Αυτό και μόνο του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι τον άλλων Νομών του νησιού…καταπληκτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά!

Ας δούμε μερικές από αυτές!

1.Χρυσή

Το νησάκι Χρυσή, ή αλλιώς, Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νότια της Ιεράπετρας, μέσα στο Λιβυκό Πέλαγος. Το νησί δεν κατοικείται, αλλά έχει υπέροχες παραλίες και μια μακρά ιστορία.

H Χρυσή είναι σχεδόν επίπεδη, το υψηλότερο σημείο της είναι περίπου 31 μέτρα (η θέση «Κεφάλα»). Φυσικά, θα αφιερώσετε τον περισσότερο χρόνο σας στο κολύμπι, καθώς το νησί διαθέτει αμμώδεις παραλίες με γαλάζια, κρυστάλλινα νερά.

Αξίζει, επίσης, να πάτε στο μεγάλο κεδρόδασος, με περισσότερα από 5.000 υπεραιωνόβια δέντρα ή μπορείτε να επιλέξετε να πάτε στην παραλία της Μπελεγρίνα στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου εκτός από το κολύμπι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα απολιθωμένα κοχύλια της θάλασσας, που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν.

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, μπορείτε να δείτε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, του 13ου αιώνα, να μαζέψετε αλάτι από τις παλιές αλυκές, να δείτε τους Ρωμαϊκούς λαξευτούς τάφους, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα και τον παλιό φάρο.

2.Βάι

Η όμορφη παραλία του Βάι, γνωστή ως Φοινικόδασος, βρίσκεται 25 χλμ ανατολικά της Σητείας και 94 χλμ ανατολικά της πόλης του Αγίου Νικολάου. Το Βάι διαθέτει το μεγαλύτερο γνωστό φοινικόδασος σε όλη την Ευρώπη, σε μια έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποτελείται από 5.000 φοίνικες. Οι πρώτες αναφορές για το δάσος αυτό χρονολογούνται κατά τη διάρκεια της Κλασικής περιόδου.

Η ύπαρξή του οφείλεται στους Φοίνικες έμπορους, οι οποίοι πετούσαν στην περιοχή τα κουκούτσια από τους χουρμάδες που έτρωγαν. Μπροστά από αυτό το μοναδικό δάσος, απλώνονται χιλιόμετρα καθαρής και απαλής χρυσή άμμου και μια καταγάλανη θάλασσα.

Η μαγεία και το τροπικό τοπίο της παραλίας, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Το camping στην παραλία απαγορεύεται, ενώ η κύρια είσοδος είναι ανοιχτή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, για να αποφευχθούν τυχόν πυρκαγιές. Στην παραλία θα βρείτε επίσης σνακ μπαρ και καφετέριες.

3.Βούλισμα

Στο Ίστρο(ν) Λασιθίου, μόλις 15 λεπτά μακριά από την πόλη του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες (και πολυσύχναστες) παραλίες της Κρήτης. Με τα… εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά και την υπέροχη αμμουδιά της, η παραλία Βούλισμα μοιάζει να βγήκε από… καρτ ποστάλ.

Το Βούλισμα (γνωστό και ως Χρυσή Άμμος) είναι η πιο… δημοφιλής από τις παραλίες του Αγιου Νικολαου.  Η λευκή άμμος και τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά δημιουργούν ένα «παραμυθένιο» σκηνικό. Η παραλία είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και προσελκύει αρκετές οικογένειες, καθώς τα νερά είναι ρηχά και… φιλόξενα για τα παιδιά. Πάνω από το Βούλισμα υψωνεται ο απόκρημνος λόφος Βρόκαστρο που βρίσκονται ερείπια Μινωικής πόλης

4.Αγία Φωτιά

Το χωριό Αγία Φωτιά βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά από την Ιεράπετρα και 47 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και περιβάλλεται από ψηλά πεύκα. Η Αγία Φωτιά έχει εξελιχθεί σε ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο διατηρεί ήρεμη ατμόσφαιρα και αυθεντικό χαρακτήρα. Η παραλία είναι καλυμμένη με ψιλή άμμο και είναι μια εξαιρετική επιλογή για κολύμπι.

 5.Αμμουδάρα

Η Αμμουδάρα βρίσκεται 6 χλμ. μακριά από τον Άγιο Νικόλαο, στην παλιά εθνική οδό που συνδέει τον Άγιο Νικόλαο με τη Σητεία. Είναι ωραία παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και αποτελείται από δύο μέρη.Στην αριστερή πλευρά, είναι αμμώδης και οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ.

Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα βραχώδες μέρος που δεν είναι οργανωμένο και μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τα αλμυρίκια. Τα νερά είναι συνήθως ήρεμα επειδή η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό, ενώ οι άνεμοι στην Κρήτη προέρχονται κυρίως από τη δύση.Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που βρίσκονται στην παραλία σε περίπτωση που πεινάσετε.Πάνω από τη θάλασσα βρίσκεται ο γραφικός ναός του Προφήτη Ηλία, δημοφιλής για γάμους και βαφτίσεις με θέα την παραλία.

6.Αλμυρός

Ο Αλμυρός βρίσκεται περίπου 1.5 χλμ νότια του κέντρου του Αγίου Νικολάου και αποτελεί την πιο δημοφιλή παραλία της πόλης. Σχηματίζεται στην έξοδο του Αλμυρού ποταμού, ο οποίος εκβάλει στο νότιο άκρο της παραλίας και δημιουργεί σπουδαίο υδροβιότοπο με μεγάλη παροχή υφάλμυρου νερού όλο το χρόνο. Η περιοχή είναι γεμάτη καλαμιώνες ενώ έχουν εισαχθεί ξενικά είδη όπως ευκάλυπτοι και φοίνικες.

Η παραλία του Αλμυρού είναι αρκετά μεγάλη σε μήκος και πολύ καλά οργανωμένη από το Δήμο Αγίου Νικολάου. Είναι αμμουδερή και τα νερά είναι πολύ ρηχά και κρύα λόγω του ποταμού και των υποθαλάσσιων πηγών. Στην περιοχή υπάρχουν beach bars, ενώ δεν λείπουν και οι επιλογές για θαλάσσια σπορ. Στη νότια πλευρά της παραλίας υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και έχουν τοποθετηθεί πεζογέφυρες για τη διάσχιση του ποταμού.

Για να φτάσετε στην παραλία από τον Άγιο Νικόλαο, ειδικά αν δεν έχετε αυτοκίνητο, αξίζει να περπατήσετε τον πεζόδρομο (5′) που διέρχεται παράλληλα με τις βραχώδεις ακτές, βόρεια της παραλίας. Ο πεζόδρομος ξεκινάει από την περιοχή του Γαργαδόρου, ο οποίος βρίσκεται 5′ νότια της μαρίνας της πόλης. Ανάμεσα στο Γαργαδόρο και στον Αλμυρό σχηματίζονται σπηλιές, όπου βρίσκουν για αιώνες καταφύγιο φώκιες.

7.Ελούντα

Η Ελούντα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και όμορφες παραλίες της Κρήτης, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 11 χλμ βόρεια της πόλης του Αγίου Νικολάου, πρωτεύουσας του Λασιθίου. Η Ελούντα είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με πολλές ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ που προσφέρονται στους επισκέπτες. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και η ακτή είναι αμμώδης.

Μετά το μπάνιο σας, μπορείτε να επιβιβαστείτε στη βάρκα και να επισκεφθείτε την Σπιναλόγκα, το νησί όπου φιλοξενούνταν τα παλιά χρόνια οι λεπροί.

8.Κολοκύθα

Μία από αυτές τις παραλίες που θα μείνουν ως ξεχωριστή ανάμνηση σε κάθε τουρίστα είναι η παραλία Κολοκύθα στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας.

Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου και απέναντι από το ομώνυμο νησάκι «κολοκύθα», βρίσκεται κρυμμένη η πανέμορφη αυτή αμμουδιά που γίνεται ένα με τα εντυπωσιακά τιρκουάζ νερά της περιοχής.Όσο για εκείνους που έχουν διάθεση και για σύντομες πεζοπορικές διαδρομές στην χερσόνησο Σπιναλόγκα, θα απολαύσουν και το απόλυτα μεσογειακό τοπίο που κερδίζει τις εντυπώσεις και χαλαρώνει τις αισθήσεις.

9.Κάτω Ζάκρος

Η παραλία της Κάτω Ζάκρου, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες στο Λασίθι, βρίσκεται 106 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κόλπο περιτριγυρισμένο από κοντή βλάστηση. Η παραλία βρίσκεται σχετικά κοντά στη Ζάκρο, περίπου 8 χλμ από το χωριό, το οποίο είναι ένα από τα πιο γραφικά στο Λασίθι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ζάκρου, ένα από τα σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης. Η παραλία της Κάτω Ζάκρου δεν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για χαλάρωση

10.Ξερόκαμπος

Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να κάνουν πιο ήσυχες διακοπές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα αξίζει να επισκεφτείτε τον Ξερόκαμπο στον νομό Λασιθίου.

Απέχει 103 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, 69 χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα και 47 χλμ. από τη Σητεία. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμώδη παραλία, με ρηχά, τιρκουάζ νερά και μικρούς αμμόλοφους.

Το μέρος ενδείκνυται και για τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος , λόγω των σπηλιών που περιστοιχίζουν την παραλία.

Στον οικισμό του Ξερόκαμπου και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ περισσότερα καταστήματα θα βρείτε στη Ζάκρο.

Στην περιοχή έχει πολλούς μικρούς κολπίσκους που σχηματίζουν μικρές παραλίες, στις οποίες είναι πιθανόν να είστε μόνοι σας ακόμα και την περίοδο του Αυγούστου.

Αξίζει να περάσετε μια βόλτα από την παραλία Άργιλος, σε έναν μικρό κόλπο με άμμο και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία αυτή, καθώς δηλώνει και το όνομά της, περιστοιχίζεται από βράχια που περιέχουν άργιλο. Αν βρεθείτε εκεί μην διστάσετε να δοκιμάσετε λασπόλουτρο ή θεραπεία με άργιλο.

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και κάποιες ταβέρνες. Κοντά στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε και τα ερείπια της Αμπέλου, μια πόλης που ανήκει στην ελληνιστική περίοδο.

Και…..Καλές βουτιές!!

About Post Author

+ There are no comments

Add yours