ΣΙΝΕΜΑΤΑΙΝΙΕΣ

«Food Coop», του Tom Boothe

Στο πλαίσιο του κύκλου «Η Νεολαία που Καινοτομεί», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο στους επιχειρηματίες της αλλαγής.

Για το πρώτο ραντεβού της χρονιάς αφιερωμένο στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, θα σας μεταφέρει στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, για να ανακαλύψετε ένα συνεργατικό σουπερμάρκετ που δεν μοιάζει με τα άλλα. Πρωτοπόρος στο είδος της, η Food Coop του Park Slope, είναι μια μοναδική κοινότητα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα δώσει το λόγο στον γαλλο-αμερικανό σκηνοθέτη Tom Boothe, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα παρασκήνια αυτού του εγχειρήματος, που εδώ και 40 χρόνια οδηγεί στη δημιουργία πολλών πρότζεκτ διατροφικών συνεταιρισμών στις ΗΠΑ, αλλά και στη Γαλλία.

Ένα ντοκιμαντέρ του 2016, το «Food Coop» συγκέντρωσε πάνω από 33.000 θεατές στη Γαλλία και συνεχίζει σήμερα να προβάλλεται σε πολλές πόλεις όπως το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, η Μπολόνια, η Μαδρίτη, ακόμα και η Στοκχόλμη. Μια απόδειξη ότι πέρα από την απλό αμερικάνικο success story, το Food Coop συνιστά παγκόσμια πηγή έμπνευσης.

Περίληψη
Το 1973, ενώ η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση, ένα μικρό αυτοδιοικούμενο σουπερμάρκετ του Μπρούκλιν σφύζει από κόσμο. Πρόκειται για τον διατροφικό συνεταιρισμό του Park Slope και των 16.000 μελών του, που αποφασίζουν να δημιουργήσουν μαζί ένα εναλλακτικό σύστημα διανομής από αυτό του καπιταλισμού.

Το ντοκιμαντέρ συσχετίζει έτσι την ιστορία αυτών που δημιουργούν και εμψυχώνουν, μέρα με την μέρα, το πνεύμα της κοινότητας του Food Coop. Αναμειγνύοντας το χιούμορ με την αισιοδοξία, αυτές οι μαρτυρίες μας δείχνουν ότι αφενός μια αλλαγή του συστήματος είναι εφικτή με την συμμετοχή όλων και αφετέρου ότι οι θετικές επιπτώσεις αυτής της ουτοπικής οργάνωσης είναι τεράστιες και πραγματικές.

Tom Boothe:
Με καταγωγή από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπου σπούδασε κινηματογράφο, ο Tom Boothe ζει στη Γαλλία για πάνω από 15 χρόνια. Σκηνοθετεί το 2016 το ντοκιμαντέρ «Food Coop» και δημιουργεί τον ίδιο χρόνο το συνεργατικό και συμμετοχικό σουπερμάρκετ της La Louve στο Παρίσι, βασισμένο στο μοντέλο του Park Slope Food Coop.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Κολωνάκι

22.01.2020

Τε: 19:00 – 21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

WebLink

Πηγή:debop.gr

Comment here

shares