Τα μηνύματα που έλαβαν από αγνώστους ύστερα από την δημόσια εκδήλωση αγάπης τους μέσα στο γήπεδο έκαναν δύο σκανδιναβές παίκτριες ποδοσφαίρου πολύ χαρούμενες,

Είναι 24 Ιουνίου και η Σουηδία αντιμετωπίζει τον Καναδά για τον γύρο των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών. Οι Σκανδιναβές κερδίζουν ύστερα από ένα βαρετό ματς, όμως τα βλέμματα τραβάει μία αμυντικός των νικητριών. Μετά το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα η Μάγκντα Ερικσον κατευθύνθηκε προς τις εξέδρες του Παρκ ντε Πρενς, πήγε στη φίλη της και επιθετικό της Δανίας Πέρνιλ Χάρντερ και της έδωσε ένα φιλί στο στόμα.

Καμία από τις δύο δεν θεώρησε πως έκαναν κάτι το ιδιαίτερο και χρειάστηκε να κοιτάξουν τα τηλέφωνά τους που είχαν «βομβαρδιστεί» από ειδοποιήσεις για να συνειδητοποιήσουν πως είχαν γίνει viral. «Ούτε που γνωρίζαμε πως κάποιος μας έβγαζε φωτογραφία» είπε η Ερικσον στον Guardian. Φυσικά, η φωτογραφία της προσωπικής τους στιγμής δεν έκανε τον γύρο του κόσμου επειδή η Δανή Χάρντερ φορά τη φανέλα με τα χρώματα της Σουηδίας, αλλά επειδή απεικονίζει ένα γκέι ζευγάρι διακεκριμένων ανθρώπων που εκφράζουν την αγάπη τους, χωρίς κάποιο ίχνος ντροπής ή αναστολής.

Οι δύο ποδοσφαιρίστριες ήταν, ανέκαθεν, ανοιχτές για τη σχέση τους, από τότε που έπαιζαν μαζί στη Σουηδική Λίνκοπινγκ, όμως αναγνωρίζουν πως πλέον η σχέση τους έχει πάρει μια διαφορετική τροπή. «Πάντα συμπεριφερόμασταν φυσικά, χωρίς να θέλουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο, αλλά όταν είδαμε τα σχόλια στη φωτογραφία σκεφτήκαμε: Είμαστε πρότυπα. Είχαμε πολλά μηνύματα, από νέους ανθρώπους, από ανθρώπους στην ηλικία μας αλλά και μεγαλύτερους» είπε η Χάρντερ, με την σύντροφό της να συμπληρώνει πως «τότε κατάλαβα πόση δύναμη έχουμε».

Οι δύο γυναίκες συμμετέχουν και στο Common Goal, μια κινητοποίηση η οποία δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές να δωρίσουν το 1% των αποδοχών τους σε οργανισμούς που προωθούν την κοινωνική αλλαγή. Η Χάρντερ και η Ερικσεν είναι το πρώτο ζευγάρι που λαμβάνει μέρος στην πρωτοβουλία, και οι δικές τους δωρεές θα δοθούν στο PlayProud, έναν παγκόσμιο οργανισμό που αποσκοπεί στην αποδοχή των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον κόσμο τον σπορ.

Ομως το PlayProud φαίνεται να έχει πολύ δρόμο ακόμη, καθώς οι περιπτώσεις ανοιχτά ομοφυλόφιλων ποδοσφαιριστών στο ανδρικό παιχνίδι είναι ελάχιστες. Η Ερικσεν πιστεύει πως αν ένας άνδρας έκανε ό,τι έκανε η ίδια, τότε θα είχε εκλάβει τεράστια υποστήριξη, αλλά αναγνωρίζει πως τα πράγματα είναι διαφορετικά και ίσως χρειαστεί να περιμένουμε την επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών για να σπάσει ο κανόνας.

Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος αλλάζει και η Χάρντερ και η Ερικσεν έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, χωρίς καν να το καταλάβουν.

Πηγή: Protagon.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours