FA Cup: Λονδρέζικη μάχη για το αγγλικό δισκοπότηρο

Τσέλσι και Άρσεναλ αναμετρώνται μετά από τρία χρόνια στον τελικό του FA Cup, στον 139ο τελικό της ιστορίας της διοργάνωσης. Στα μάτια του κόσμου η Τσέλσι μπορεί να φαντάζει φαβορί, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει την Άρσεναλ, ειδικά όταν πρόκειται για το κύπελλο.

Tο κύπελλο Αγγλίας αποτελεί δέλεαρ κατάκτησης όλων των αγγλικών ομάδων. Ένας προφανής λόγος είναι η ίδια του ιστορία. Όντας ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός με 139 χρόνια ιστορίας, έχει μια τεράστια φήμη και κύρος μόνο και μόνο λόγω αυτού. Αποτελεί σημαντικό κίνητρο για ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει κάποιο τρόπαιο στην χρονιά, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς μπορούν να κλείσουν την σεζόν με κάποιο τίτλο. Ένας ακόμη λόγος ο οποίος φέτος αφορά την Άρσεναλ, είναι γιατί το κύπελλο μπορεί να εξασφαλίσει θέση στο Europa League, σε περίπτωση που φέτος δεν είναι εφικτό για μία ομάδα από το πρωτάθλημα.

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Η Τσέλσι και η Άρσεναλ διασταυρώνονται σε τελικό σήμερα (01/08) στις 19.30, περίπου έναν χρόνο μετά τον τελικό στο Μπακού για το Europa League (29/05), στον οποίο οι “Μπλε” είχαν επικρατήσει με το εμφατικό 4-1. Αυτός ο τελικός ωστόσο θα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και διαφορές σε σχέση και με τον περσινό του Europa League, αλλά και τους παλαιότερους τελικούς κυπέλλου Αγγλίας. Διεξάγεται 1η Αυγούστου, εποχή όπου οι ομάδες της Αγγλίας προετοιμάζοταν για την νέα χρονιά. Επίσης οι παλαιότεροι τελικοί διεξάγοταν σε ένα κατάμεστο Γουέμπλεϊ.

Φέτος ο αγώνας θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, όπως και κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα λόγω του κορονοϊού, ως μέτρο κατά της διασποράς του ιού. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα, άσχετη με τις ομάδες, είναι ότι διαιτητής θα είναι ο Άντονι Τέιλορ, ο οποίος σφυρίζει σε τελικό FA Cup για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Ο λόγος που αυτό προκαλεί εντύπωση είναι για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι μόλις ο όγδοος που το πετυχαίνει αυτό (δύο παρουσίες σε τελικό), μετά τον Arthur Kingscott να είναι ο τελευταίος, ο οποίος ήταν άρχων του αγώνα σε τελικό για δεύτερη φορά το 1901. Δεύτερον, γιατί στον πρώτο τελικό που σφύριξε ο Τέιλορ το 2017, αντιμέτωπες ήταν οι ίδιες ομάδες με την Άρσεναλ να κατακτάει το τρόπαιο (2-1).

Η ΤΣΕΛΣΙ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΡΣΕΝΑΛ

Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνει κανείς ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για ένα κλασσικό λονδρέζικο ντέρμπι, μεταξύ των κορυφαίων, βάσει τροπαιοθήκης, ομάδων του Λονδίνου. Η Τσέλσι μπορεί να θεωρείται το φαβορί λόγω καλύτερης αγωνιστικής κατάστασης αλλά και συνολικής εικόνας, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η Άρσεναλ είναι (ιστορικά) η καλύτερη ομάδα του θεσμού, με περισσότερες παρουσίες σε τελικούς, συνολικά 21, και περισσότερες κατακτήσεις, συνολικά 13. Και στις συμμετοχές και στα κύπελλα έχει μια παραπάνω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει 20 παρουσίες και 12 κατακτήσεις αντίστοιχα.

Η ΑΡΣΕΝΑΛ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ

Παρόλο που και οι δύο ομάδες θα ήθελαν την κατάκτηση του τροπαίου, για να κλείσουν την χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο στρατόπεδο των “Gunners” υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για την κατάκτηση του. Ο λόγος είναι ότι η Άρσεναλ πρέπει να κατακτήσει το κύπελλο, για να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στο Europa League. Ο Μικέλ Αρτέτα είναι ο άνθρωπος στον οποίο πιστεύουν όσο σε κανέναν άλλον στην μετα-Βενγκέρ εποχή, ότι είναι ικανός να φέρει την Άρσεναλ στον δρόμο των επιτυχιών.

Η συμμετοχή στο Europa League θα τον βοηθήσει να ξεκινήσει το χτίσιμο της δικής του ομάδας, αλλά και να μπορεί να φέρει και να κρατήσει παίκτες που θα τον βοηθήσουν σε αυτό με μεγαλύτερη ευκολία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο αρχηγός Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Το συμβόλαιό του εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι, και μέχρι στιγμής είναι όλα ανοικτά για το μέλλον του. Για πολλούς περιμένει την εξέλιξη του τελικού προκειμένου να αποφασίσει αν θα μείνει ή όχι στην ομάδα του ανατολικού Λονδίνου.

Ο ΛΑΜΠΑΡΝΤ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΡΟΠΑΙΟ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Στο δυτικό Λονδίνο (Τσέλσι) ορέγονται το κύπελλο, χωρίς ωστόσο να αποτελεί γι’αυτούς, αγώνας ζωής ή θανάτου. Ο Φρανκ Λάμπαρντ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρώτη του σεζόν στο Στάμφορντ Μπριτζ ως προπονητής, καθώς χωρίς καμία μεταγραφή οδήγησε την ομάδα στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, στον τελικό του κυπέλλου, αλλά και στους «16» του Champions League. Και όλα αυτά παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο. Η κατάκτηση του κυπέλλου, του πρώτου του τροπαίου ως προπονητής, στην πρώτη του χρονιά στην Τσέλσι θα ήταν ιδιαίτερο επίτευγμα, αλλά ο Άγγλος τεχνικός γνωρίζει ότι δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν.

Μόνο θετική γνώμη έχουν οι ιθύνοντες των “Μπλε” για τον Λάμπαρντ, καθώς θεωρούν ότι με κάποιες μεταγραφές, ήδη έχουν υπογράψει Ζιγιές και Βέρνερ, θα μπορέσει να σπάσει το δίπολο Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι, που έχει κυριαρχήσει στην Αγγλία αυτά τα δύο χρόνια. Η Τσέλσι θέλει το κύπελλο ως παρακαταθήκη και ψυχολογική ένεση για την νέα χρονιά. Λιγότερο σημαντικό και καθαρά για ιστορικούς λόγους, είναι ότι η Τσέλσι θέλει να είναι μόνη τρίτη στις κατακτήσεις κυπέλλων Αγγλίας, καθώς αυτή την στιγμή έχει κερδίσει 8, όσα και η συμπολίτισσα Τότεναμ.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Η Άρσεναλ και η Τότεναμ φέτος έχουν αγωνιστεί μόνο δύο φορές για το πρωτάθλημα. Πρώτο παιχνίδι στο Εμιρέιτς (29/12) με την Τσέλσι να φεύγει νικήτρια με (1-2), και σκόρερ του αγώνα να είναι οι Ομπαμεγιάνγκ, Ζορζίνιο και Άμπραχαμ. Στο παιχνίδι του Στάμφορντ Μπριτζ (21/01)  οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (2-2), με τον Ζορζίνιο να σκοράρει και  σε αυτό το παιχνίδι μαζί με τους Αθπιλικουέτα, Μαρτινέλι και Μπεγιερίν. Η Άρσεναλ είχε πιο εύκολη διαδρομή, καθώς αν εξαιρέσουμε την Μάντσεστερ Σίτι, οι υπόλοιπες που βρήκε στον δρόμο της ήταν οι Λιντς, Μπόρνμουθ, Πόρτσμουθ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Πιο “δύσβατη” διαδρομή για τον τελικό είχε η Τσέλσι, η οποία αντιμετώπισε κατά σειρά τις: Νότιγχαμ Φόρεστ, Χαλ, Λίβερπουλ, Λέστερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πηγή:sport24.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours