Αθλητισμός: Τίτλοι και ρεκόρ σε άδειες εξέδρες – Τα πρόσωπα της χρονιάς [εικόνες]

Ο αθλητισμός χτυπήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού αλύπητα. Το 2020 ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι μετατέθηκαν για το 2021, λόγω της Covid-19.

Το ίδιο έγινε και με το Euro του 2020. Διοργανώσεις ματαιώθηκαν, το καλεντάρι έγινε άνω-κάτω.

Κι όμως, σε κάθε δυσκολία υπάρχει και μια ευκαιρία. Λαβωμένος, αλλά όχι νικημένος, ο αθλητισμός έφτασε στο τέλος του 2020 με γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Ομάδες και πρόσωπα έκαναν ρεκόρ. Πανηγύρισαν, έστω μπροστά σε άδειες εξέδρες, για να γεμίσουν με χαρά τους υποστηρικτές τους. Χωρίς φιέστες, αγκαλιές και φιλιά. Από μακριά και… υγιείς.

Μαύρη σελίδα μέσα στο 2020 για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν ο πρόωρος χαμός του Ντιέγκο Μαραντόνα και του Πάολο Ρόσι.

Τα πήρε όλα η Μπάγερν

Μέσα στο 2020 η Μπάγερν Μονάχου έγραψε με ολόχρυσα γράμματα το όνομά της. Περίμενε χρόνια για ν’ ανέβει στην κορυφή του ευρωπαϊκού θρόνου και τελικά τα κατάφερε κερδίζοντας τρεις εγχώριους τίτλους (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ) και δύο ευρωπαϊκούς (Τσάμπιονς Λιγκ και ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ). Στην Μπουντεσλίγκα κατέκτησε τον όγδοο συνεχόμενο τίτλο της (συνολικά 30).

Η Μπάγερν κατάφερε να κερδίσει αήττητη το Τσάμπιονς Λιγκ με νίκη 1-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, στη Λισαβόνα. Ηταν το έκτο τρόπαιο στην ιστορία της και το πρώτο μετά το 2013. Αναμφίβολα ο Πολωνός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι -αναδείχθηκε και κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς από τη ΦΙΦΑ- υπήρξε η εμβληματική μορφή της στη φετινή ξέφρενη πορεία.

Άλλο ένα Γιουρόπα Λιγκ για την  Σεβίλη

Είναι παράδοξο μια ομάδα να έχει αναδειχθεί μόλις μία φορά πρωταθλήτρια στην Ισπανία, κι αυτή το 1946, και να έχει κερδίσει το Γιουρόπα Λιγκ έξι φορές, διατηρώντας το απόλυτο, με έξι επιτυχίες σε ισάριθμες εμφανίσεις της στον τελικό. Το πέτυχε η Σεβίλη με τη νίκη επί της Ιντερ, στην Κολωνία, με 3-2.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 45ο πρωτάθλημα

Το ποδοσφαιρικό 2020 ήταν βαμμένο κατακκόκινο. Ο Ολυμπιακός έκανε το νταμπλ. Κατέκτησε το 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, το 28ο Κύπελλο και έκανε το 18ο νταμπλ.

Την τελευταία στιγμή χάθηκε ο στόχος του αήττητου πρωταθλήματος, με την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ. Στον τελικό του Κυπέλλου, που έγινε στις αρχές της φετινής σεζόν, μετά από συνεχείς αναβολές, ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0.

Για τον Πέδρο Μαρτίνς, τον προπονητή της ομάδας, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο ήταν οι πρώτοι τίτλοι της καριέρας του.

Ακόμη μία αποτυχία για την Εθνική

Το 2020 συνοδεύτηκε με ακόμη μία αποτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν μπόρεσε να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου στο Nations League χάνοντας έτσι τον προβιβασμό της σε μεγαλύτερη κατηγορία και την ελπίδα να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ όχι μόνο επέμεινε στο να έχει εκτός ομάδας τους Μανωλά και Παπασταθόπουλο, αλλά προχώρησε ακόμη ένα βήμα, απομακρύνοντας τον Δημήτρη Σιόβα.

Αποχώρηση  Γιαννακόπουλου

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 38ο Πρωτάθλημα Ελλάδας της ιστορίας του στο μπάσκετ, αν και η σεζόν 2019-20 διακόπηκε οριστικά μετά τη διεξαγωγή της 20ής αγωνιστικής (7-8 Μαρτίου) εξαιτίας της πανδημίας.

Το γεγονός του 2020 για τους «πρασίνους» αλλά και το ελληνικό μπάσκετ, ωστόσο, ήταν η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ύστερα από 33 χρόνια παρουσίας της οικογένειάς του στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Σε δύο ακόμη κορυφές ο  Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανέβηκε σε δύο ακόμη κορυφές στην καριέρα του στο NBA, αλλά δεν κατάφερε τον μεγάλο του «καημό», την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο «Greek Freak», ωστόσο, αναδείχθηκε για δεύτερη σερί αγωνιστική χρονιά MVP της κανονικής περιόδου με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΛεΜπρόν Τζέιμς! Στις 15 Δεκεμβρίου αποδέχθηκε την πρόταση των Μπακς για την ανανέωση του συμβολαίου του από το καλοκαίρι του 2021 έως το ’26.

Το συμβόλαιο για την πενταετία είναι ύψους 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι το ακριβότερο στην ιστορία του NBA. Πρωταθλητές για 17η φορά στην ιστορία τους αναδείχθηκαν οι Λος Αντζελες Λέικερς, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να κατακτά το τέταρτο πρωτάθλημά του με τρίτη διαφορετική ομάδα!

Δίδυμο επιτυχίας Τσιτσιπάς και Σάκκαρη

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία στο τένις. Ο Τσιτσιπάς τον Οκτώβριο ανέβηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του στο υψηλότερο σκαλί της κατάταξης (στο Νο5), με τη χρονιά να κλείνει γι’ αυτόν στο Νο6.

Τον Φεβρουάριο κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ΟΡΕΝ της Μασσαλίας.

Η Σάκκαρη στις 24 Φεβρουαρίου έκανε ρεκόρ καριέρας φτάνοντας στο Νο20 του κόσμου κι έκλεισε τη χρονιά στο Νο22.

Ασταμάτητος ο  Χάμιλτον

Δύο στροφές πριν ολοκληρωθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, ο Λιους Χάμιλτον εξασφάλισε τον 7ο τίτλο του (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020). Ισοφάρισε το ρεκόρ του Σουμάχερ.

Ο Βρετανός πιλότος κάθεται πλέον δίπλα στον Γερμανό και ετοιμάζεται τη νέα χρονιά να απολαύσει τη μοναξιά της κορυφής με τον 8ο τίτλο του.

Τελευταίο «αντίο» σε Μαραντόνα και Ρόσι

Ο χαμός του 60χρονου Ντιέγκο Μαραντόνα και του 64χρονου Πάολο Ρόσι βύθισε στη θλίψη το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αμφότεροι αποτέλεσαν εμβληματικές ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες.

Ο Αργεντινός αστέρας, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, προδόθηκε από την καρδιά του, ενώ ο Ιταλός έπασχε από ανίατη ασθένεια. Αμφότεροι οδήγησαν τις εθνικές τους ομάδες σε κατάκτηση παγκόσμιου τίτλου (εκτός από τους εγχώριους).

Ο Μαραντόνα, την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 και ο Ρόσι (που ήταν και πρώτος σκόρερ) σε αυτό του 1982. Η Νάπολι, στην οποίαν αγωνίστηκε ο Ντιέγο και την έβγαλε από την αφάνεια, μετονόμασε το στάδιό της «Σαν Πάολο» σε «Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα».

Πηγή:eleftherostypos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours