Πρώτο νταμπλ, πήρε και το Κύπελλο ο ΠΑΟΚ

Ιστορικό πρώτο νταμπλ για τον ΠΑΟΚ, που κατέκτησε για τρίτη σερί χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ. Σκόρερ του «χρυσού γκολ» ο Άκπομ.

Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας της ΑΕΚ με 1-0 χάρη στο έξοχο τέρμα του Τσούμπα Άκπομ στο κλείσιμο του πρώτου μέρους. Αυτό ήταν το έβδομο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος συμπληρώνοντας το αήττητο πρωτάθλημα πανηγύρισε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του

Τα αρχικά πλάνα

Δύο σημαντικές απουσίες καλούταν να διαχειριστεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αυτές των Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια. Στην εστία ήταν ο Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Γιαννούλης στην άμυνα, ο Κάνιας και ο Σάχοφ στη μεσαία γραμμή, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Ζαμπά στην τριάδα που αγωνίστηκε στην πλάτη του Άκπομ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα του επίσης σε 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Χουλτ δημιούργησαν την τετράδα στην άμυνα, Σιμόες και Κριστίτσιτς ήταν στα αμυντικά χαφ, Μάνταλος, Λιβάια, Μπακασέτας επιχείρησαν στην πλάτη του Πόνσε.

Άρχισε καλύτερα η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα

Η ΑΕΚ άρχισε πιο ζωηρά το ματς, κυρίως εξαιτίας της κινητικότητας του Πόνσε στην επίθεση και της μικρής απόστασης μεταξύ των γραμμών της. Ο Αργεντινός ήταν εκείνος που έβγαλε την πρώτη αξιόλογη στιγμή στο ματς, στο 5ο λεπτό. Ο Λιβάια κινήθηκε στην δεξιά πλευρά της περιοχής, γύρισε χαμηλά τη μπάλα και ο Πόνσε πιεζόμενος από τον Κρέσπο έβγαλε τελική προσπάθεια που πέρασε ελάχιστα εκτός εστίας.

Τρία λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ είχε την πρώτη του τελική προσπάθεια με τον Κρέσπο σε στατική φάση. Η κεφαλιά του Ισπανού όμως δε δυσκόλεψε το Μπάρκα.
Με τη δύναμη και τις προσωπικές μονομαχίες να συνθέτουν το βασικό σκηνικό του παιχνιδιού, ο ρυθμός έμεινε σε χαμηλό επίπεδο.

Ένα σουτ του Ζαμπά εκτός περιοχής κι ένα λανθασμένο τάκλιν από τον Πόνσε στην περιοχή που του στέρησε την ευκαιρία να εκτελέσει καθώς ο Μάτος πρόλαβε να απομακρύνει τροφοδότησαν τη λίστα των στιγμών προς καταγραφή μέχρι το 36ο λεπτό. Σε εκείνο το σημείο ο Ζαμπά με ατομική ενέργεια «τρύπησε» από το πλάι την άμυνα της ΑΕΚ, έδωσε στον Άκπομ που είδε το Μπάρκα με ωραία επέμβαση να απομακρύνει.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους ο ΠΑΟΚ, πάτησε καλύτερα στο γήπεδο, με γρήγορη κυκλοφορία κι ανάπτυξη στο γήπεδο. Ωστόσο χρειάστηκε τη συνδρομή του τερματοφύλακα του σε δύο περιπτώσεις. Ο Τσιγκρίνσκι με κεφαλιά στο 39ο λεπτό μετά από εκτέλεση κόρνερ προσπάθησε να ανησυχήσει τον Πασχαλάκη ο οποίος αντέδρασε σωστά. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ έκανε το ίδιο στο 44ο λεπτό σε σουτ του Μπακασέτα εκτός περιοχής.

Η μεγάλη στιγμή του ματς προέκυψε στο κλείσιμο του πρώτου μέρους, όταν ο Πέλκας πάτησε την περιοχή της ΑΕΚ από δεξιά, έκανε σέντρα και ο Άκπομ με γυριστό σουτ έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ.

Ήθελε η ΑΕΚ, μπόρεσε ο ΠΑΟΚ

Από την αρχή του δεύτερου ημιχρόνου η ΑΕΚ έγινε πιο κινητική, χωρίς όμως να καταφέρνει να γίνει πιεστική για τον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Λουτσέσκου διαχειρίστηκαν με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό το προβάδισμα τους κι όταν η ΑΕΚ επιχείρησε να γίνει επικίνδυνη με κίνηση του Πόνσε στην περιοχή η έγκαιρη έξοδος του Πασχαλάκη έδωσε λύση.

Όσο περνούσε η ώρα τόσο ο ΠΑΟΚ έσφιγγε στα χέρια του το τρόπαιο καθώς η ΑΕΚ δε δημιουργούσε επικίνδυνες στιγμές για την εστία του. Ο Χιμένεθ επιχείρησε να αλλάξει τη ροή του ματς, απλώνοντας την ομάδα του σε 3-5-2 βάζοντας στο παιχνίδι τους Μπογέ, Γκάλο, Γαλανόπουλο, αλλά ούτε αυτός ο σχηματισμός του έδωσε αυτό που έψαχνε.

Μάλιστα ο ΠΑΟΚ βρήκε σε δύο περιπτώσεις κόντρα επιθέσεις, αλλά στην πρώτη ο Άκπομ και στη δεύτερη ο Κάνιας πλάσαραν άστοχα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαμε την εφαρμογή του VAR, το οποίο ενεργοποιήθηκε σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη για να οριστικοποιήσει την κανονικότητα του τέρματος του Άκπομ (για οφσάιντ) και στη δεύτερη για χέρι στην περιοχή σε κόντρα ανάμεσα στον Κάνιας και το Λιβάια.

Κίτρινες κάρτες: Οικονόμου (26’), Λιβάια (28’), Κριστίτσιτς (42’), Πόνσε (66’) – Άκπομ (37’)

ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης – Κάνιας, Σάχοφ – Μπίσεσβαρ (90’ Ίνγκασον), Πέλκας (77’ Ολιβέιρα), Ζαμπά (65’ Λημνιός) – Άκπομ (4-2-3-1)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας – Μπακάκης (80’ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ – Κριστίτσιτς (76’ Μπογέ), Σιμόες – Μάνταλος, Λιβάια, Μπακασέτας (70’ Γκάλο) – Πόνσε (4-2-3-1)

Ετικέτες Άρθρου

About Post Author

+ There are no comments

Add yours