Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πως θα εξελιχθεί ένα δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Υπογράμμισε πως πέρα από την τοπική επιδημία στην Ξάνθη, ενδέχεται να υπάρξει όντως ένα δεύτερο κύμα, για το οποίο θα είναι έτοιμοι, Υποστήριξε πως την κυβέρνηση «δεν τη νοιάζει το καλό όνομα», αλλά ενδιαφέρεται για τους πολίτες και τους τουρίστες που έρχονται από χώρες στις οποίες ο ιός έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους.

Μιλώντας στο CNN.gr,  ο Π. Αρκουμανέας ανέφερε πως όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί καθημερινά τα δεδομένα και προχωρά άμεσα σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, αλλά προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για την επισκεψιμότηα των τουριστώ στην Ελλάδα το 2020.

«Τα αυτιά μας και τα μάτια μας τα έχουμε συνέχει ανοικτά, αυτή τη στιγμή το καλό είναι ότι περιορίζεται στην Ξάνθη. Έχουμε τοπική επιδημία για αρκετά μεγάλο διάστημα εκεί πέρα. Έχουμε κάνει 6.000 – 7.000 τεστ και οι περισσότεροι είναι συνεργάσιμοι. Κάποιοι θέλουν και να απομονωθούν. Δεν έχουμε έξαρση κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή. Το στοίχημα είναι ο τουρισμός.

Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια και συνεργασία πολλών φορέων. Είναι ο ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το Πολιτικής Προστασίας, ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό, είναι όλοι μαζί. Όποιος μπαίνει στη χώρα μας, πρέπει να συμπληρώνει 48 ώρες πριν μια φόρμα. Στη φόρμα βάζεις συγκεκριμένα στοιχεία, για το που ήσουν τις προηγούμενες μέρες. Τα στοιχεία αυτά και το ιστορικό αναλύονται με έναν έξυπνο αλγόριθμο.

Άρα λοιπόν κάνουμε τα τεστ σε ένα 10 – 13% όσων έρχονται αυτή τη στιγμή, αλλά είναι στοχευμένα. Έχουμε αναλύσει αυτούς που έρχονται, άρα έχουμε αναλύσει αυτούς που είναι οι πιο επικίνδυνοι και είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι θετικοί. Άρα είναι στοχευμένα τα τεστ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Π. Αρκουμανέας  εκτίμησε πως θα υπάρξει όντως ένα δεύτερο κύμα, για το οποίο θα είναι έτοιμοι, αν και «δεν μας νοιάζει το καλό όνομα όνομα», αλλά ενδιαφέρονται για τους πολίτες και τους τουρίστες που έρχονται από χώρες στις οποίες ο ιός έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους.

Ας έρθουν οι τουρίστες, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα αν έρθει. Είναι προσωπικό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιθεωρεί το αν είναι ασφαλείς οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Ποτέ δεν σταματάμε και δεν είχαμε σταματήσει όταν χρειαζόταν να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις που χρειαζόταν το σύστημα. Τώρα γίνονται χιλιάδες τεστ στα αεροδρόμια και στα λιμάνια».

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours