Βάσια Παναγοπούλου: «Ζητείται ελπίς» για τον πολιτισμό και την κοινωνία (video)

«Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε μέτρα για τον χώρο του πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός δεν είχε συμπεριλάβει καν τις λέξεις ‘θέατρο’ και ‘πολιτισμός’, αλλά μετά την μαζική αντίδραση προσπάθησαν να τα κουκουλώσουν» τόνισε η Βάσια Παναγοπούλου

«Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε μέτρα για τον χώρο του πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός δεν είχε συμπεριλάβει καν τις λέξεις ‘θέατρο’ και ‘πολιτισμός’, αλλά μετά την μαζική αντίδραση προσπάθησαν να τα κουκουλώσουν». Η ηθοποιός και ιδιοκτήτρια του θεάτρου «ΧΥΤΗΡΙΟ» Βάσια Παναγοπούλου, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για τον αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων του θεάτρου αλλά και για μια δυστοπική κανονικότητα «με τα ΜΑΤ να επιτηρούν τους νέους που πίνουν μια μπύρα στην πλατεία».

Αν δεν είχε υπάρξει η μαζική κινητοποίηση δεν θα έκαναν τίποτα. Μπορεί κάποιος να νομίζει ότι οι καλλιτέχνες είναι εξαιρετικά καλά αμειβόμενοι, όμως αυτό δεν ισχύει. Ζούμε στην Ελλάδα όχι στο Χόλυγουντ. Δεν μπήκαμε όλοι στο ευεργέτημα των 800 ή 500 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη όλα τα κονδύλια τρέχουν για τα κρατικά θέατρα. Όμως, όλος ο άλλος κόσμος, ηθοποιοί, τεχνικοί, εργάτες στα σκηνικά τι θα γίνουν;

Οι όροι που θέτουν οι επιστήμονες (με την πληρότητα 40%) δεν σου επιτρέπουν να ανοίξεις χωρίς κρατική ενίσχυση. Για παράδειγμα στο «ΧΥΤΗΡΙΟ» το 40% σημαίνει 60 θέσεις. Έτσι το θέατρο δε μπορεί να λειτουργήσει και να πληρωθούν ενοίκιο, λογαριασμοί και συνεργάτες. Χρειάζεται κρατική μέριμνα.

Είναι εμφανές ότι η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας χώρο. Μιλάει για δρώμενα, αλλά την λέξη θέατρο δεν την άκουσα πουθενά. Πραγματικά αυτή την στιγμή η προτεραιότητα δεν είναι το ασανσέρ στην Ακρόπολη, προτεραιότητα είναι να μην πεθάνει κανείς από την πείνα. Έχω συνέχεια στο μυαλό μου το «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη. Ζητείται ελπίς για τον πολιτισμό και όχι μόνο.

Συνολικά, όμως, αυτό που ζούμε κι αυτό που βλέπουμε, η εικόνα των ΜΑΤ να επιτηρούν ανθρώπους που πίνουν μια μπύρα δεν είναι σωστή. Φοβάμαι πως είναι πιθανό μέτρα που αποδεχθήκαμε σε έκτακτες συνθήκες, να αποτελούν πρόβα για το μέλλον. Εγώ δεν θέλω αυτή την κανονικότητα. Και μέσα σε όλο αυτό που ζούμε, περνάνε νομοσχέδια όπως αυτό για το περιβάλλον και δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε, την ώρα που – λόγω της καραντίνας – η φύση άρχισε να ξαναδημιουργείται.

Πηγή:avgi.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours