Ντίνα Νικολάου: Έπαιρνα μισθό γύρω στις 4.500 ευρώ

Η διακεκριμένη σεφΝτίνα Νικολάου, η οποία έπειτα από 14 χρόνια επιστρέφει στο κανάλι που την ανέδειξε, τον ΑΝΤ1, θυμάται το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στο πλευρό της Ελεονώρας Μελέτη, αποκαλύπτει για ποιο λόγο δεν θα ήθελε να είναι κριτής στο «MasterChef» αλλά και ποιο είναι το αγαπημένο πιάτο της Κατρίν Ντενέβ, που είναι πελάτισσα στο εστιατόριό της στο Παρίσι.

Από τον Γιάννη Πουλόπουλο

Ντίνα, επιστρέφεις στον ΑΝΤ1 με την εκπομπή «Dina’s Bakery» 14 χρόνια μετά την πρώτη σου συνεργασία στον «Πρωινό καφέ»;

Ξαναγυρίζω στο πρώτο μου τηλεοπτικό σπίτι, γιατί από τον ΑΝΤ1 ξεκίνησα. Η πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στον «Πρωινό καφέ» με την Ελεονώρα Μελέτη. Συνεργάστηκα με τον σταθμό για δύο χρόνια. Εκεί πήρα το τηλεοπτικό βάπτισμα του πυρός, γι’ αυτό έχω πάντα τον σταθμό μέσα στην καρδιάμου. Κάθε Σαββατοκύριακο στον ΑΝΤ1, λοιπόν, θα ανοίγει το «Dina’s Bakery» με συνταγές για αρτοπαρασκευάσματα, αλμυρά και γλυκά.

Πώς σε ανακάλυψαν στον ΑΝΤ1 το 2005;

Είχα πάει στον «Πρωινό καφέ» για να παρουσιάσω το βιβλίο μου «Δημιουργώντας με φρούτα». Δύο εβδομάδες μετά επικοινώνησαν μαζί μου από την παραγωγή και μου είπαν «κυρία Νικολάου, ψάχνουμε καινούριο σεφ για την εκπομπή της Ελεονώρας και θα θέλαμε πολύ να έρθετε να κάνετε ένα δοκιμαστικό». Εγώ τότε έμενα μόνιμα στο Παρίσι, όπου είναι και τα εστιατόριά μου, αλλά υπήρχε η σκέψη από τον Σεπτέμβριο να μετακομίσουμε στην Ελλάδα για δύο χρόνια, γιατί ήθελα τα παιδιά μου, που τότε ήταν 8 και 9 χρόνων, να πάνε σε σχολείο εδώ για να είναι κοντά στους γονείς μου.

Πραγματικά, έκανα το δοκιμαστικό τον Ιούνιο και το ξέχασα, γιατί δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μου τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι που στο τέλος Αυγούστου με παίρνουν ξανά τηλέφωνο από την παραγωγή του «Πρωινού καφέ» και μου λένε «συγχαρητήρια, είστε εσείς η σεφ που επέλεξε η Ελεονώρα». «Τι σημαίνει αυτό;» τους ρώτησα μέσα στην αφέλειά μου, γιατί δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με την τηλεόραση και δεν καταλάβαινα τότε τι υποχρεώσεις έχει μια καθημερινή πρωινή εκπομπή. «Θα έρχεστε εδώ κάθε μέρα και θα μαγειρεύετε, όπως κάνατε και στο δοκιμαστικό», μου απαντούν και θυμάμαι ότι τότε τους είπα: «Οταν θα είμαι στην Ελλάδα, γιατί έχω επαγγελματικές υποχρεώσεις στο Παρίσι, δεν έχω πρόβλημα να έρχομαι». Εκείνοι συμφώνησαν τις μέρες που θα ήμουν εκτός Ελλάδας να τις μαγνητοσκοπούμε, τελικά όμως δεν χρειάστηκε γιατί ήμουν κάθε μέρα ζωντανά στην εκπομπή.

Τι θυμάσαι από την πρώτη φορά που βγήκες στον αέρα του «Πρωινού καφέ»;

Αυτό που θυμάμαι είναι τη συμβουλή που μου είχε δώσει ο παραγωγός της εκπομπής, Στέλιος Αντωνιάδης, λίγο πριν ξεκινήσουμε. «Να είσαι όπως ήσουν στο δοκιμαστικό, αλλά να μιλάς λίγο πιο λαϊκά. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείς τόσο ωραία ελληνικά», μου είχε πει (γελάει). «Εγώ έτσι μιλάω κι αν προσπαθήσω να κάνω κάτι άλλο θα έχω άγχος», του απάντησα και κάπως έτσι ξεκίνησα στον «Πρωινό καφέ», χωρίς να έχω καταλάβει πώς λειτουργεί η τηλεόραση.

Δεν είχα αντιληφθεί τότε ότι αναλάμβανα μια πολύ σημαντική υποχρέωση, γιατί έπρεπε με το που φεύγω από τον «Πρωινό καφέ» να ψωνίζω τα υλικά για την επόμενη μέρα, να μαγειρεύω στο σπίτι μου το φαγητό που θα έδειχνα την επομένη, ενώ στη συνέχεια πήγαινα στη σχολή μαγειρικής όπου δίδασκακαι από εκεί στο εστιατόριο όπου εργαζόμουν. Παράλληλα, κάθε Παρασκευή μεσημέρι ταξίδευα στο Παρίσι κι επέστρεφα στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ για να είμαι στο πλατό τη Δευτέρα το πρωί. Αν δεν ήμουν μανιακή με τη δουλειά μου, γιατί δεν είμαι κανονικός άνθρωπος εγώ, και αν δεν είχα και την αρωγή των γονιών μου για να με βοηθούν με τα παιδιά, δεν νομίζω να τα είχα καταφέρει.

Πληρωνόσουν τότε από τον «Πρωινό καφέ»;

Επαιρνα γύρω στα 900 ευρώ, τα οποία δεν ζήτησα κιόλας, γιατί δεν φανταζόμουν ότι θα πάω στον «Πρωινό καφέ» και θα μείνω. Μου έβγαλαν οι άνθρωποι έναν μισθό, ενώ τα έξοδα για τα υλικά τα πλήρωναν οι χορηγοί. Ο ΑΝΤ1 μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στην τηλεόραση και είναι κάτι που δεν το ξεχνώ ποτέ. Μάλιστα, όπως έμαθα αργότερα, η Ελεονώρα με επέλεξε μέσα από 50 άλλους σεφ που έκαναν τότε δοκιμαστικά, μερικοί από τους οποίους ήταν ήδη γνωστοί μέσα από την τηλεόραση. Δεν μπορούσα τότε εγώ να καταλάβω πόσο περιζήτητη ήταν η θέση της μαγείρισσας στον «Πρωινό καφέ».

Τη δεύτερη χρονιά του «Πρωινού καφέ» η Ελεονώρα Μελέτη είχε περάσει δύσκολα και δεν έφυγε με τις καλύτερες συνθήκες από τον σταθμό. Αυτό είχε επηρεάσει τη συμπεριφορά της προς τους συνεργάτες της;

Αυτό που έζησα ήταν ότι η Ελεονώρα ακόμα και σε δύσκολες φάσεις φερόταν πάντα άψογα στους συνεργάτες της. Για την Ελεονώρα έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Είναι πολύ αντράκι στη συμπεριφορά της και ένας πολύ ωραίος άνθρωπος.

Υπάρχουν τηλεοπτικοί σεφ που πήραν πολλά χρήματα. Ποιος είναι ο καλύτερος μισθός που πήρες από την τηλεόραση;

Ο καλύτερος μισθός που είχα ήταν στο Star, όταν παρουσίαζα τους «Νηστικούς πράκτορες». Εκεί τότε, αν θυμάμαι καλά, έπαιρνα μισθό γύρω στις 4.500 ευρώ, αλλά πληρωνόμουν ακόμη και το καλοκαίρι που δεν είχαμε εκπομπή. Αλλά ήταν μια πολύ απαιτητική εκπομπή που είχε πολύωρα γυρίσματα. Πολλές φορές ξεκινούσαμε την εγγραφή το πρωί και μας έπιανε η νύχτα για να τελειώσουμε. Αλλά και μετά στον ΣΚΑΪ, όπου για πέντε χρόνια γύρισα 100 διαφορετικούς προορισμούς δείχνοντας συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα, εκεί να δεις κούραση. Οταν παρουσίαζα το «Ενα τραπέζι Ελλάδα» στον ΣΚΑΪ, έπαθα υπερκόπωση.

Και ήταν λογικό γιατί ξεκινούσαμε με το συνεργείο στις 7.30 το πρωί και τελειώναμε στις 10 το βράδυ. Μιλάμε για ατελείωτες ώρες δουλειάς, σε συνδυασμό πάντα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου σε Ελλάδα και Παρίσι. Ε, αυτό το πράγμα δεν πληρώνεται. Η τηλεόραση θέλει θυσία και μόνο αν τη γουστάρεις πραγματικά μπορείς να την κάνεις. Η τηλεόραση μπήκε τυχαία στη ζωή μου, αλλά επειδή είμαι τελειομανής την υπηρέτησα με πάθος.

Ποιους από τους νεότερους τηλεοπτικούς σεφ παραδέχεσαι;

Μου αρέσουν πολλά νέα παιδιά που έχουν μπει στον χώρο και δεν με ενοχλεί που έχουν μια διαφορετική εικόνα με πολλά τατουάζ. Εχει αλλάξει η εποχή και πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτή. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλά από τα παιδιά που έγιναν γνωστά μέσα από τα reality καβάλησαν το καλάμι. Εγιναν πολύ γρήγορα αναγνωρίσιμοι και δεν είχαν την ωριμότητα να το διαχειριστούν, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Ισως θα έπρεπε να γνωρίζουν αυτά τα νέα παιδιά ότι η δουλειά μας φαίνεται μέσα από την τηλεόραση. Δεν είναι η τηλεόραση. Υπάρχει διαφορά.

Θα ήθελες να είσαι μια εκ των κριτών του «MasterChef»;

Δεν μου έγινε τέτοια πρόταση. Αλλά επειδή διδάσκω πολλά χρόνια σε σχολές μαγειρικής, έχω άποψη και δεν νομίζω ότι θα ήμουν χρήσιμη σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Εχω την αίσθηση ότι στα παιχνίδια αυτά θέλουν πιο διαχειρίσιμους ανθρώπους. Εγώ δεν μπορούσα να μπω στη λογική της υπερβολής που απαιτεί η τηλεόραση. Αλλά είναι κάτι που δεν με απασχόλησε και τόσο, γιατί κάνω τόσα πράγματα και εδώ και στη Γαλλία. Θεωρώ ότι είμαι πιο χρήσιμη όταν προάγω τις ελληνικές γεύσεις στο εξωτερικό.

Ποιοι έχουν έρθει κι έχουν φάει στο εστιατόριό σου στο Παρίσι;

Ερχονται όλοι οι γερουσιαστές αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής. Από εκπροσώπους της τέχνης συχνή πελάτισσα είναι η Κατρίν Ντενέβ, η οποία όταν έρχεται ζητάει πάντα έναν διαφορετικό μουσακά που φτιάχνουμε εμείς εκεί.

* Η Ντίνα Νικολάου αυτό το καλοκαίρι είναι brand chef στο «Miraggio Thermal Spa Resort» στο Παλιούρι στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Πηγή:neaselida.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours