1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς “Στιγμές Αλήθειας”
31 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2020
Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, Τοσίτσα 11
Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους Έλληνες ντοκιμαντερίστες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο “Νίκος Κούνδουρος”, στέγη της ΕΕΣ, επί της οδού Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη (DCP) αίθουσα προβολών της Εταιρείας. Θα προβληθούν είκοσι ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής μικρού και μεγάλου μήκους και θα επακολουθεί συζήτηση.

Κόκαλα, των Δημήτρη Χαλάτση και Νίκου Βελιώτη
Μέχρι 15 Φεβρουαρίου
Potential Project (Α. Μεταξά 25, Εξάρχεια)
Ο κόσμος ως αρχείο και μηχανισμός κατασκευής του υποκειμένου, που στρέφεται ενάντια στον εαυτό του ενεργοποιώντας μια ενόρμηση θανάτου εκδηλώνοντας το άλγος και τη λήθη. Η «παραδοξότητα» της ζωής ως μια απέραντη χρονική ρηχότητα. Το κάθε απόσταγμα της ζωής μετατρέπεται ταχύτατα, την ίδια στιγμή δηλαδή, σε αρχείο και σε μια μνήμη – λήθη. Το παρόν και το μέλλον μέσα στην κοινωνία της εργασίας και του εμπορεύματος, έχουν ήδη αρχειοθετηθεί εκμηδενίζοντας το Χρόνο.
Το μόνο που απομένει είναι το αρχείο. Όλα έχουν την τάση να προσπαθούν να συμπεριληφθούν και να γίνουν αρχείο, ένα οποιοδήποτε αρχείο, δεν έχει σημασία. Δεν νοείται τίποτα εκτός αρχείου, ότι μένει εκτός, είτε «πεθαίνει» είτε είναι ήδη νεκρό. Το ζήτημα είναι ότι και όλα όσα «σώζει» το αρχείο σαν μια «νέα» κιβωτός του Νώε, έπειτα από ελάχιστο χρόνο πέφτουν σε λήθη.

Η έκθεση “Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας” επιστρέφει στην Αθήνα
Μέχρι 2 Φεβρουαρίου, στην Τεχνόπολη
Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-22.00, Σαββατοκύριακο 11.00-22.00
Τον Μάρτιο του 2019, περισσότερα από 3.000 άτομα πέρασαν από την πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας “Βάλ’τους Χ”, δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι η ρατσιστική βία μας αφορά όλες και όλους και δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι. Έκτοτε η καμπάνια ταξίδεψε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, στα οποία επίσης έχουν καταγραφεί περιστατικά, με σκοπό την μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας αλλά και με δεδομένο ότι ο ρατσισμός και η εκδήλωση ακραίων στάσεων απέναντι σε ανθρώπους δεν είναι ιδίωμα καμίας πόλης αλλά υπήρξε στην Ελλάδα γενικευμένη πρακτική. Δυστυχώς βέβαια περιστατικά συμβαίνουν και καταγράφονται ακόμα και σήμερα.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours