Για «μια ακόμη απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης» στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στα ζητήματα της πρώτης κατοικίας, των αναδρομικών των συνταξιούχων και την οικονομία γενικότερα.

Είπε ότι η κυβέρνηση περνά αντικοινωνικές ρυθμίσεις στα κρυφά, εξαπατά τους πολίτες και ευτελίζει το κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πέρα από την επιδότηση ενοικίου, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρόλο που το υφιστάμενο καθεστώς λήγει μόλις αύριο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία «ώστε να υπάρξει συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας το επόμενο διάστημα με διευρυμένη μάλιστα προστασία για να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά». Παράλληλα, είπε, «παρακολουθήσαμε μία διαδικασία πλήρους ευτελισμού του κοινοβουλίου και θεσμικής εκτροπής για το ζήτημα των αναδρομικών».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «καταχειροκροτούμενος στη Βουλή ανακοίνωσε αρχικά την πληρωμή όλων των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους που παρανόμως -βάσει της απόφασης του ΣτΕ- είχαν παρακρατηθεί με νόμο του κ. Βρούτση το ‪2012»‬. Ωστόσο, στη συνέχεια, πρόσθεσε, «με περισσή δόση αλαζονείας και ψευδόμενος ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις προχώρησε ουσιαστικά σε 60% κούρεμα των αναδρομικών, περιορίζοντας την δαπάνη από τα 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. ευρώ». Εν συνεχεία, είπε, ο υπουργός Εργασίας «κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμής και χωρίς το πολιτικό θάρρος να την υπερασπιστεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, στην οποία το ακριβές ποσό των αναδρομικών ανέρχεται μόλις σε 900 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αφορούσε τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις με την ίδια μεθόδευση», για να σχολιάσει ότι «αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης ΝΔ η προσπάθεια να περνούν αντικοινωνικές ρυθμίσεις, κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς συζήτηση και στα κρυφά, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις». Μίλησε για «υπερσυγκεντρωτικό, επιτελικό κράτος Μητσοτάκη» που «έχει χάσει κάθε έννοια σεβασμού στη νομοθεσία και τις διαδικασίες». Είπε επιπλέον ότι «η κρίση της πανδημίας εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για το βόλεμα ημέτερων», μιλώντας για την αύξηση του αριθμού μετακλητών υπαλλήλων μέσα έναν χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Σε κατάσταση απόγνωσης οι πολίτες»

Μιλώντας ευρύτερα για την οικονομία ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όμως «παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι τον πρωθυπουργό να μας διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη και με τους πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης». Τόνισε ότι η κρίση θα είναι πολύ βαθιά και η ανάκαμψη πολύ πιο αργή για την Ελλάδα από ό,τι για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όμως «παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για το Ταμείο Ανάκαμψης και αποσιώπησε πλήρως το γεγονός ότι τα ποσά που θα λάβει η χώρα μας είναι πολύ μικρότερα από αυτά που αναμένονταν αρχικά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με τυχοδιωκτικό τρόπο να αποδράσει από τα οξυμένα προβλήματα μέσα από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές». Αναφερθείς σε αυτά τα προβλήματα μίλησε για την οικονομία, όπου «δεν μπήκε στη διαδικασία να συζητήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία και τα λουκέτα». Για το υγειονομικό πεδίο, «με τις παλινωδίες της στη χρήση της μάσκας, στα υγειονομικά πρωτόκολλα που αλλάζουν κάθε μέρα, αλλά και στον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σύνορα». Για τα ελληνοτουρκικά, «με την όξυνση της επιθετικότητας από την πλευρά της Τουρκίας και την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να αποδράσει των ευθυνών της ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να καταθέσει μία πρόταση για προοδευτική διέξοδο προς τον ελληνικό λαό».

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours