Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για παιδεραστία, βιασμό και διακίνηση μεταναστών με βάση τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Φυλάκιση έως δύο χρόνια θα προβλέπεται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για παιδεραστία, βιασμό και διακίνηση μεταναστών.

Κατά την δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε σειρά αλλαγών.

Όπως ανέφερε, επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως δύο χρόνια έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

«Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο τιμωρίας της διακίνησης μεταναστών καθώς αυξάνονται πρόστιμα και ποινές για κάθε μεταφερόμενο άτομο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Αυστηρότερα θα τιμωρείται και ο βιασμός (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

Σε άλλη πρόβλεψη αναφορικά με την κλοπή όταν αυτή διαπράττεται από δύο ή περισσότερους τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Ακόμα, τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

«Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή:sputniknews.gr 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours