Μητσοτάκης: Εφάπαξ τα αναδρομικά των συνταξιούχων μέσα στο 2020 – Μόνο για τις κύριες συντάξεις

«Το σχέδιο “Γέφυρα” θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία»

Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά μέσα στο 2020, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και σε αυτό το βάθος ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Συμπλήρωσε δε και τα εξής:

«Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

«Ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών. Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Ζήτησε ουσιαστικά την… κατανόηση των συνταξιούχων γιατί κανονικά έπρεπε να πληρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν θα γίνει τελικά όπως φαίνεται, καθώς δεν θα πληρωθούν τα δώρα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours