Κυβερνητικός εκβιασμός! Αεροσκάφη ή αναδρομικά

Αθλια επιχειρήματα του Δημοσίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο: «Δεν έχουμε λεφτά, γιατί θέλουμε να αγοράσουμε τα Rafale»!

Βαρύτατα εκτεθειμένη αποδεικνύεται η κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Πέρα από τις συνεχείς καθυστερήσεις και την κωλυσιεργία για την καταβολή τους, η χθεσινή δικαστική διαδικασία υπήρξε αποκαλυπτική, καθώς ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (δηλαδή, της κυβέρνησης…) ζήτησε να δοθούν τα χρήματα αυτά, όχι στους συνταξιούχους, αλλά για την αγορά… πολεμικών αεροσκαφών!

Οι παράγοντες της δίκης δεν πίστευαν στα αυτιά τους, αλλά το ζήτημα που δημιουργείται έχει πολλές διαστάσεις. Κατ’ αρχάς, η στάση της κυβέρνησης είναι επιεικώς ανήθικη, διότι πρώτα απ’ όλα επιχειρεί να προκαλέσει διλήμματα στους απομάχους της ζωής, οι οποίοι, ενώ έχουν μοχθήσει επί δεκαετίες και τα ποσά αυτά τους ανήκουν, καλούνται τώρα να συμμεριστούν άλλες προτεραιότητες αναφορικά με την εθνική άμυνα.

Η δεύτερη ανακολουθία της κυβέρνησης έχει να κάνει με τους πανηγυρισμούς της ότι η οικονομία ανακάμπτει και ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά πλέον κάθε προσδοκία. Και ενώ για επικοινωνιακούς λόγους διαβεβαιώνει ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, στην πράξη προσέρχεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και διατείνεται -για να μη δώσει τα ποσά στους νόμιμους δικαιούχους τους- το αντίθετο.

Τούτων δοθέντων, η πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, που δεν παύουν ως τώρα να μοιράζουν υποσχέσεις για τα αναδρομικά και σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων, τείνει να έχει τη μικρότερη, συγκριτικά, σημασία…

Η εκδίκαση, χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της προσφυγής για αναδρομικά ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, που αφορούν τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχους, εξελίχθηκε σε κόλαφο για την κυβέρνηση και από δικαστικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, η απόφαση θα πρέπει να αναμένεται εντός 1-2 μηνών και όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι θα έχει θετική έκβαση για τους συνταξιούχους, αποτελώντας, παράλληλα, ένα ισχυρό ράπισμα στις κυβερνητικές παλινωδίες.

Αναλυτικά, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα για να πείσει την κοινωνία ότι η οικονομία της χώρας… πετάει, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου που έδωσαν το «παρών» χθες στη δίκη προσπάθησαν να πείσουν για το ακριβώς αντίθετο.

Μη έχοντας νομικά επιχειρήματα υπέρ της απόρριψης της προσφυγής των συνταξιούχων, επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πιθανό ταμειακό έλλειμμα, εφόσον υποχρεωθεί το Δημόσιο να επιστρέψει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Παράλληλα, την ώρα που ο νομικός εκπρόσωπος των συνταξιούχων στη δίκη Λουκάς Αποστολίδης εκτιμά το κόστος των αναδρομικών σε 2 δισ. ευρώ, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέβασαν το ποσό αυτό σε 6-7 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν ότι είναι δυσβάσταχτο.

Το χειρότερο όλων είναι ότι το βασικό τους επιχείρημα για την απόρριψη της προσφυγής είναι η αναγκαιότητα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών για την αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι στον εξ Ανατολών κίνδυνο!

Στα επιχειρήματα αυτά απάντησε ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά την ανάπτυξη για το 2021 σε 6% και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s, σε 8% με 9%. Για ποιο έλλειμμα μιλάτε;»

Στην πιλοτική δίκη, που διεξήχθη υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνονται σημαντικές διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων που είχαν προσφύγει με περίπου 60.000 προσφυγές. Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει για α) τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των συνταξιούχων του Δημοσίου, β) τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά την έκδοση του νεότερου νόμου 4387/2016, γ) εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα υπόκειται σε διετή ή πενταετή παραγραφή, δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπέρ της δικαίωσης των συνταξιούχων τάχθηκε και ο επίτροπος που εισηγήθηκε την υπόθεση. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο και προβλέπει την απόσβεση των διεκδικήσεων όσων δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι την ψήφισή της είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους, ο δικηγόρος-εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτοί ζητούν «τη θεσμική κατοχύρωση των δώρων και όχι ελεημοσύνη», υπενθυμίζοντας ότι το 2019, πριν από τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει περίπου 900.000.000 ευρώ ως 13η σύνταξη και ακολούθως ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περίπου 760.000.000 ευρώ.

Πηγή:dimokratia.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours