Πιεστικό καθίσταται το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με τις αιτήσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα να έχουν φτάσει τις 270.000, από 208.322 στο τέλος Μαρτίου. Με το ρυθμό αυτό οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα προσεγγίσουν τις 300.000 έως το τέλος του έτους.

Ειδικά στο Δημόσιο, για κάθε 1.000 νέες αιτήσεις που δέχεται το σύστημα, εκδίδει 600 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Αυτό, στο τέλος του έτους θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των εκκρεμοτήτων.

Αντίστοιχες είναι οι καθυστερήσεις υπάρχουν και στον ΕΦΚΑ συνολικά, όμως σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, διαδοχικής ασφάλισης το πρόβλημα μεγεθύνεται.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ κρατούν σε ομηρία χιλιάδες συνταξιούχους με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια.

Στους κόλπους των ασφαλισμένων υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς οι εξαγγελίες για την έκδοση των νέων συντάξεων ακόμη και σε μια μέρα, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να δημιουργήσουν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

Αυτούς που αναμένουν χρόνια, και αυτούς που υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση λαμβάνουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους.

Η λεγόμενη «ψηφιακή σύνταξη» αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και μάλιστα – τον πρώτο χρόνο – ορισμένες μόνο κατηγορίες από αυτές και ως εκ τούτου οι συνταξιοδοτήσεις που εκκρεμούν θα πρέπει να ολοκληρωθούν με τον παλαιό – χειρόγραφο – τρόπο που απαιτεί χρόνο και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παρά ταύτα, το σύστημα ΑΤΛΑΣ αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στον μηχανισμό απονομής των συντάξεων, καθώς θα εκδίδει με ψηφιακό τρόπο 4.000 συντάξεις μηνιαίως, δηλαδή το 30% έως 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων, καλύπτοντας σε πρώτο χρόνο τις συντάξεις χηρείας, ΟΓΑ και έως το τέλος του έτους και τις συντάξεις αναπηρίας.

Ο στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2021 να εκδίδεται με αυτόν τον τρόπο το 80%-85% των νέων συντάξεων όλων των κατηγοριών, αυτοματοποιώντας και απλοποιώντας τη διαδικασία και καταργώντας την προσκόμιση δικαιολογητικών, η οποία θα γίνεται αυτόματα από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours