Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την Τρίτη τους συνταξιούχους για τις περικοπές που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δικαιούνται αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει δικαστικά, χωρίς να αποκλείονται κι οι υπόλοιποι.

Τα αναδρομικά αφορούν 250 χιλιάδες συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα ποσά των περικοπών του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και κομμένα δώρα.

Τα ποσά των αναδρομικών

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους,  τα αναδρομικά ξεκινούν από 660 ευρώ, ενώ για τις υψηλές συντάξεις αγγίζουν τις 10.000 ευρώ.

Συνταξιούχος ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 1.369 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 3.935 ευρώ, ενώ αν έχει και επικουρική 195 ευρώ, προκύπτουν επιπλέον 1.600 ευρώ.

Συνταξιούχος ΔΕΚΟ με κύρια σύνταξη 2.101 ευρώ δικαιούται αναδρομικά 8.425 ευρώ, ενώ για την επικουρική του των 272 ευρώ τα αναδρομικά είναι 2.312.

Όσοι δεν προσέφυγαν φαίνεται να διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης αν καταθέσουν αγωγές. Αναδρομικά 11μήνου θα λάβουν όσοι άσκησαν αγωγές μετά το 2015. Για παλαιότερες προσφυγές οι διεκδικήσεις τρέχουν από το 2012. Δεν τίθεται θέμα αναδρομικών μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

«Συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Αν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά 11μήνου δοθούν και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 3,9 δισ. ευρώ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

«Ο κ.Βρούτσης να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΈφη Αχτσιόγλου.

«Οφείλει ηθικά η κυβέρνηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων» σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να δώσει τα οφειλόμενα σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούνται» υπογράμμισε το ΚΚΕ.

Ο τελικός λογαριασμός των αναδρομικών θα κρίνει και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε δόσεις ανάλογα με το ποσό. Σενάρια κάνουν λόγο για τρεις έως πέντε ετήσιες δόσεις.

Για τις κύριες συντάξεις, τα αναδρομικά αναμένεται να δοθούν το πολύ σε 5 ετήσιες δόσεις και για τις επικουρικές συντάξεις σε έως 3 ετήσιες δόσεις.

Η πρώτη δόση αναμένεται το 2021.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος ΔΕΚΟ, με αναδρομικά κύριας σύνταξης 5.662 ευρώ, θα λάβει το ποσό σε  5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή 1.132 ευρώ ανά έτος.

Τα αναδρομικά επικουρικής σύνταξης 2.210 ευρώ θα καταβληθούν σε 3 ετήσιες δόσεις, δηλαδή 737 ευρώ ανά έτος.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ Κατερίνα Γράβου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours