Λίγο μετά την είσοδο της Ελλάδας στον αστερισμό των Μνημονίων, το 2010, η οδός Σταδίου ήταν μια από τις παραδοσιακές εμπορικές οδούς με τα περισσότερα λουκέτα. Υπολογίζεται ότι τέλη του 2010 – αρχές 2011 ένα στα τέσσερα καταστήματα ήταν κλειστό, ως αποτέλεσμα των συχνών επεισοδίων και, βέβαια, της καθίζησης στην καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω και των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, που έχουν οδηγήσει στην επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, η Σταδίου τείνει να εγκαταλείψει τα χειρότερα. Νέες επενδύσεις στα ξενοδοχεία δρομολογούνται, αλυσίδες λιανικής επιλέγουν να μετεγκατασταθούν στον ιστορικό δρόμο, που μπορεί να μην έφτασε μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά διαθέτει σε όλο του το μήκος τρεις σταθμούς μετρό, καθιστώντας την τοποθεσία του προνομιακή. Ποιες, όμως, επενδύσεις έχει προσελκύσει η οδός Σταδίου;

Τα έργα

Η φρενίτιδα, που ξεκίνησε το 2016, της μετατροπής σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ακινήτων που παρέμεναν κενά για μακρύ χρονικό διάστημα ενίσχυσε σταδιακά τη ζήτηση για τη Σταδίου. Ως εκ τούτου, στην Ομόνοια, που εφάπτεται στην οδό Σταδίου, από τις πρώτες εταιρείες λιανικής που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης είναι η αλυσίδα αρτοποιίας Βενέτης, που προχώρησε, το 2013, στη δημιουργία καταστήματος στην οδό Δώρου 1, στη θέση του κτιρίου του ιστορικού καφενείου Νέον σε 1.200 τ.μ., μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια μετά, το 2016, η αλυσίδα λιανικής Κωτσόβολος μετεγκαταστάθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου 34 και Κοραή 1, σε κτίριο που στέγαζε τραπεζικό κατάστημα.

Με τους θύλακες ανάπτυξης να πολλαπλασιάζονται σιγά-σιγά, στο μέγαρο Γεωργίου Μαύρου, στις οδούς Πανεπιστημίου και 28ης Οκτωβρίου, στην Ομόνοια, δημιουργήθηκαν καταστήματα των αλυσίδων Galerie de Βeaute και Flying Tiger. Κι αυτό επειδή η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στο ισόγειο του τετραώροφου κτιρίου, άφησε έναν κενό χώρο επιφάνειας άνω των 700 τ.μ., όπου και εγκαταστάθηκαν οι δύο αλυσίδες, με το ακίνητο να ανήκει στην Prodea Investments.

Ένας από τους επενδυτές που εμφανίζουν σημαντική δραστηριότητα στο real estate της Σταδίου είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτιρίου των περίπου 5.000 τ.μ. όπου στεγαζόταν το διάσημο κατάστημα “Άκρον – Ίλιον – Κρυστάλ”, στην οδό Σταδίου 26. Ο εφοπλιστής έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη οικοδομική άδεια, δρομολογώντας μέσω των εταιρειών Korovina, Apure, Boyaca και Lagadia Enterprises Ltd. την ανακατασκευή του Μεγάρου Αθηνογένους, στην οδό Σταδίου 50, που θα αποτελέσει επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός πρότυπου τεχνολογικά εξοπλισμένου κτιρίου, το οποίο θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις, όπου σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούνται οι δραστηριότητες κατά βάση νεοφυών εταιρειών (startups), στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Μεγάλο στοίχημα για την αναγέννηση της Σταδίου αποτελεί η ανακαίνιση της στοάς Αρσακείου, που αποτελείται από 11.000 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτοντας συνολικά 65 καταστήματα. Η Legendary Food του Άρη Κεφαλογιάννη, που επικράτησε στον διαγωνισμό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ με στόχο την ανακατασκευή του χώρου με ορίζοντα το 2021. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυκαταστήματος – food hall, το οποίο επιδιώκεται να αποτελέσει τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό της Αθήνας ύστερα από την Ακρόπολη. H Legendary Food, που σχεδιάζει να αναπτύξει το 1/4 της επιφάνειας της στοάς Αρσακείου, θέτει τον πήχη της ημερήσιας επισκεψιμότητας από 10.000 έως 12.000 άτομα και την κατά κεφαλή δαπάνη σε 12 ευρώ.

Ξενοδοχεία

Με τον τουρισμό να καταγράφει συνεχώς νέα ρεκόρ, πολλά από τα κτίρια στην οδό Σταδίου μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Έτσι, το ιστορικό Esperia σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με τον ισραηλινό όμιλο Fattal Hotel να έχει αναλάβει, με το brand Leonardo, την παραχώρησή του. Ύστερα και από την πρόσφατη ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η ισραηλινή εταιρεία είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του ακινήτου, ελάχιστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

Ξενοδοχείο σχεδιάζει και ο ομογενής από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου, ο οποίος έχει αποκτήσει το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου 15, πλησίον της Παλαιάς Βουλής. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του ακινήτου σε ξενοδοχείο, μέσω μιας επένδυσης της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στη θέση του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, η Prodea Investments, μέσω κοινού σχήματος με την Dimand, δρομολογεί την υλοποίηση ξενοδοχείου, που θα διαχειρίζεται η αλυσίδα Moxy. Τη μίσθωση του κτιρίου 10.000 τετραγωνικών μέτρων, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ποσοστά 62% και 38% αντίστοιχα, που παρέμενε κλειστό για πολλά χρόνια, έχει αναλάβει, ύστερα από διαγωνισμό, η Dimand για χρονικό διάστημα 25 χρόνων.

Στις παρυφές της οδού Σταδίου, και συγκεκριμένα στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, η Intrakat, μέσω της εταιρείας Intradevelopment, ολοκληρώνει την ανάπτυξη boutique hotel πέντε αστέρων με 45 κλειδιά. Τη μίσθωση του κτιρίου, που είναι επιφάνειας 4.160 τ.μ. και ανήκε στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, έχει αναλάβει η Intrakat, για 20 χρόνια, έναντι μηνιαίου τιμήματος 40.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι η επένδυση της τεχνικής εταιρείας θα διαμορφωθεί σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ξενοδοχείο μετατρέπεται και το Μέγαρο Αλμυράντη στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο κτίριο, το οποίο, με ορίζοντα το 2021, θα μετατραπεί σε ένα μικρό αστικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με 12 δωμάτια, καθώς η μισθώτρια εταιρεία “Νότιες Ακτές”, ύστερα από γραφειοκρατία τριών χρόνων, εξασφάλισε την οικοδομική άδεια και είναι σε θέση να ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου. Το ακίνητο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ως κληροδότημα της Ελένης και Ιωσήφ Αλμυράντη, και βγήκε στην αγορά, προς 25ετή μίσθωση, τον Δεκέμβριο του 2016, μέσω διαγωνισμού.

Λίγα μέτρα από την οδό Σταδίου, στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια, ο επιχειρηματίας Στέλιος Ιωαννίδης δρομολογεί την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου La Mirage, έχοντας αναλάβει τη 40ετή μίσθωση του κτιρίου έναντι μηνιαίου μισθώματος ύψους 28.000 ευρώ. Πρόκειται για επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η εταιρεία Ιωαννίδης ΙΚΕ, επιτρέποντας την υλοποίηση ξενοδοχείου πέντε αστέρων, που θα διαθέτει 208 δωμάτια. Σημειώνεται ότι η ισραηλινή Brown Hotels έχει προχωρήσει στην υπομίσθωση του ξενοδοχείου.

Τα μισθωτήρια

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά ακινήτων ανεβάζει στροφές, τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν στην αξιοποίηση των ακινήτων τους. Έτσι, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αναζητά ενοικιαστές για πενταώροφο κτίριο, στην οδό Σταδίου 41, με επιφάνεια 8.453,08 τ.μ., το οποίο  στο παρελθόν μισθωνόταν στην εταιρεία ένδυσης-υπόδησης Φωκάς, με το ελάχιστο ζητούμενο μηνιαίο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ και τον διαγωνισμό να έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την Πέμπτη 19 Μαρτίου. Η τοποθεσία του ακινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς βρίσκεται σε συνέχεια του ιστορικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, απέναντι από τη Στοά Βιβλίου, το Μέγαρο Αρσάκη, το Συμβούλιο της Επικρατείας και  την Πλατεία Σανταρόζα.

Λίγο πιο κάτω, στον αριθμό 58 της Σταδίου, το τριώροφο κτίριο, επιφάνειας 3.105 τ.μ., έχει τεθεί προς ενοικίαση, από το ΕΤΕΑΕΠ, για διάστημα 30 χρόνων, με το ελάχιστο ζητούμενο ενοίκιο να ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι προοπτικές του κτιρίου, με εμβαδόν 3.500 τ.μ., που λειτουργούσε επί χρόνια ως ξενοδοχείο, με το όνομα “Απόλλων”, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Σημειωτέον ότι πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία “Στέγης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας”, με στόχο τη στέγαση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά το εγχείρημα δεν προχώρησε.

Πηγή:capital.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours