Χάνεται και ο μισός Μάρτιος για το λιανεμπόριο και την εστίαση και μαζί με αυτόν όλη η φετινή Αποκριά και η Καθαρά Δευτέρα.

Μόνο αυτή η νέα “συμφορά” των 15 ημερών θα κοστίσει τουλάχιστον 2 δις. ευρώ σε επίπεδο τζίρου επιχειρήσεων, πάνω από 1 δις. ευρώ σε επίπεδο ΑΕΠ και ένα αντίστοιχο ποσό για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης και για τον Μάρτιο κάτι που φυσικά δεν είχε προβλεφθεί ότι γινόταν η κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Επόμενος στόχος: Ένα “καθαρό” άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς “clicks” αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032. Με την παράταση -επίσημη πλέον- των εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου αλλά και με δεδομένη την ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά -τουλάχιστον στις τάξεις εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών που δεν έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος- υπάρχει η (συγκρατημένη) αισιοδοξία για ένα αναζωογονητικό κλείσιμο του 1ου τριμήνου το οποίο θα κλείσει με πολύ μεγάλη ύφεση ενδεχομένως και άνω του 10%.

Η παράταση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου -ώστε να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και της Καθαράς Δευτέρας- έχει ουσιαστικά αποφασιστεί και θα γίνει επίσημη την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστήρια θα πρέπει και πάλι να εκτυπώσουν καινούργιες βεβαιώσεις μετακίνησης που να καλύπτουν την περίοδο από τις 9 Μαρτίου και να οριστικοποιήσουν πόσοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής. Χωρίς να αποκλείεται κάποια περαιτέρω αλλαγή, καθώς όλα εξαρτώνται από την πίεση που θα υφίσταται το σύστημα υγείας, το κυρίαρχο σενάριο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση είναι το “ανοιχτά μαγαζιά” από 16 Μαρτίου.

Το πώς αυτό θα γίνει και το ποιες θα είναι οι “έξυπνες λύσεις” που θα επιλεγούν, είναι πάνω στο τραπέζι. Οι έμποροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι ούτε η παράταση των εκπτώσεων ούτε το άνοιγμα θα έχουν ουσιαστικό αντικείμενο αν επιλεγεί και πάλι το click away ειδικά για τα μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια. Από την άλλη, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το “13032” (η πλατφόρμα που στέλνεις SMS ειδικά για ψώνια και σου επιτρέπει να κινηθείς για τρεις ώρες) είναι έτοιμο. Όμως, δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την κοσμοσυρροή στους δρόμους καθώς είναι πολύ εύκολη η καταστρατήγηση. Προτείνεται λοιπόν είτε η λύση του κανονικού ανοίγματος με αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των πελατών και διπλή μάσκα εντός του κλειστού χώρου, είτε η καλλιέργεια του μοντέλου των ραντεβού ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί εκτός του καταστήματος και ειδικά στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Η μέθοδος των ραντεβού έχει πολλούς υποστηρικτές στις τάξεις των επιδημιολόγων. Άλλωστε, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα κουρεία και στα κομμωτήρια όπου φάνηκε ότι και ελέγχθηκε ο αριθμός των εισερχόμενων εντός των καταστημάτων και αποφεύχθηκαν οι ουρές εκτός αυτών.

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours