Βρέχει αυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις

Αυτή την εβδομάδα “βρέχει” χρήμα για τους συνταξιούχους, χάρη στις αυξήσεις συντάξεων και στα αναδρομικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, αν θυμάστε, ο Γιάννης Βρούτσης είχε πει πως θα πάρει κανένας αναδρομικά με εξαίρεση εκείνους που θα πάρουν αυξήσεις στη σύνταξή τους. Τα αναδρομικά θα είναι από τις 4 Οκτωβρίου (βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) μέχρι την ψήφιση του νόμου γι΄ αυτές τις αυξήσεις.

Αν οι κυβερνητικές αποφάσεις σταθεροποιηθούν στα λεγόμενα της εβδομάδας που πέρασε, πολλοί συνταξιούχοι θα είναι τυχεροί. Θα πάρουν αναδρομικά ή αυξήσεις. Ορισμένοι θα είναι πολύ τυχεροί γιατί θα πάρουν αναδρομικά και αυξήσεις στη σύνταξή τους.

Ας αρχίσουμε από τις αυξήσεις. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας από τις αλλαγές ωφελούνται τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων:

1. Όσοι έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν την οριστική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Η αύξηση θα μετράει από 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι τον Οκτώβριο τα αναδρομικά που τους οφείλονται από την κύρια σύνταξη θα δοθούν με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης.

2. Οσοι θα κάνουν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου, καθώς η ανταποδοτική σύνταξη θα βγει με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά η αύξηση θα ξεκινά από την ημερομηνία αίτησης και όχι από τον Οκτώβριο 2019.

3. Όσοι έχουν κάνει αίτηση από 13/5/2016 (συνταξιούχοι με νόμο Κατρούγκαλου) καθώς η σύνταξη που λαμβάνουν θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση που θα προκύψει θα πιστωθεί από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά. Δεν αναμένεται να πάρουν αυξήσεις, παρά μόνο στην περίπτωση που κερδίζουν περισσότερα από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν ήδη όσοι είχαν μειώσεις συντάξεων άνω του 20% με τον νόμο Κατρούγκαλου.

4.Οι παλαιοί συνταξιούχοι στους οποίους θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και ενδέχεται σε πολλούς να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά και να δουν και αυξήσεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 38 χρόνια που με τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου παίρνει σύνταξη 1.166 ευρώ και προσωπική διαφορά 70 ευρώ, δηλαδή 1.236 ευρώ σύνολο, θα έχει νέο επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Στην περίπτωση που η σύνταξη αυξηθεί κατά 100 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι μηδενίζει το ποσό της διαφοράς και κερδίζει 30 ευρώ καθαρή αύξηση με τη νέα σύνταξη, στα 1.266 ευρώ, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αναδρομικά

Οσον αφορά στα αναδρομικά μία νέα δέσμη διεκδικήσεων, δημιουργείται μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και νέες διεκδικήσεις από την πλευρά των συνταξιούχων που αφορούν τις περικοπές. Αναμένεται να καταβληθούν ή να κριθούν τους επόμενους μήνες

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που αναμένεται να λάβουν στις αρχές του 2020 αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ), οι παλαιοί συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του δευτέρου Μνημονίου αλλά και 300.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που ζητούν να επιστραφούν για διάστημα 40 μηνών οι αυθαίρετες περικοπές στις συντάξεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα συμμορφωθεί με τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης όσον αφορά τα διεκδικούμενα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Αναλυτικά παρουσιάζονται οι 6 κατηγορίες των συνταξιούχων που διεκδικούν ή θα λάβουν αναδρομικά.

Αναδρομικά – Κατηγορία πρώτη

Αναδρομικά στις κύριες συντάξεις με αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019. Τα αναδρομικά των εν λόγω συντάξεων που θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον πρέπει να υπολογιστούν με διπλό τρόπο:

– Για την περίοδο από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι την 4η Οκτωβρίου 2019, τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα παλαιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου του 2016.

– Για την περίοδο από την 4η Οκτωβρίου και μέχρι την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Αναδρομικά – Κατηγορία δεύτερη

Επικουρικές συντάξεις με έναρξη των αναδρομικών την 4η Οκτωβρίου 2019. Αναδρομικές αυξήσεις έως 30 έρχονται το νέο έτος για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις μειώσεις του 2016, η λύση που επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους επικουρικών συντάξεων. Αύξηση που ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αναδρομικά – Κατηγορία τρίτη

Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή περισσότερους μήνες από την επιστροφή των περικοπών των νόμων 4093 και 4051 στην κύρια σύνταξη.

Αναδρομικά – Κατηγορία τέταρτη

Συνταξιούχοι όλων των επικουρικών ταμείων που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή 12 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093.

Αναδρομικά – Κατηγορία πέμπτη

Συνταξιούχοι Δημοσίου που δικαιούνται επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αναδρομικά – Κατηγορία έκτη

Αναδρομικά 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καθώς υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ τον μήνα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι ο «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο ν. 4387/2016 (νόμος Κατρουγκαλου) σε ό,τι αφορά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχοντας μελετήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ τον μήνα μέχρι και σήμερα. Αν γίνει ο υπολογισμός των διαφορών αυτών επί 40 μήνες, επί περίπου 300.000 συνταξιούχους, προκύπτει ένα ποσό που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours