Και το 2020 είναι μία χρονιά που η κυβέρνηση θέλει να βρέξει… μείωση φόρων. Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία λόγων και πράξεων και έτσι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων, δίνοντας έτσι ανάσα στην μεσαία τάξη.

Για την νέα χρονιά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι θα υπάρξει και νέα φορολογική ελάφρυνση, εκτός βέβαια από αυτές που ήδη έχουν εξαγγελθεί και ανακοινωθεί.

Οι φορολογούμενοι ξεκινούν το νέο έτος με τα δεδομένα: μια καινούργια φορολογική κλίμακα που θα φέρει μείωση παρακράτησης φόρου από τις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ευνοϊκότερο καθεστώς και για τις αγορές αλλά και για τις ανακαινίσεις ακινήτων, λιγότερο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη, όπως τα κράνη και τα παιδικά καθισματάκια στα αυτοκίνητα, μειωμένους συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μερίσματα αλλά και δύο εξαγγελίες που θα συμπιέσουν τόσο την εισφορά αλληλεγγύης όσο και τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

Ας δούμε όμως το “πακέτο” που θα ισχύσει, ούτως ή άλλως:

  1. Ο ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα, θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ 24% και οι αγοραστές θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%. Έτσι, η απόκτηση νεόδμητου ακινήτου (ή οποιουδήποτε ακινήτου έχει χτιστεί με άδεια μεταγενέστερη του 2006) θα γίνει πολύ πιο προσιτή. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο οι κατασκευαστές θα θελήσουν να μετακυλήσουν στους αγοραστές το όφελος που θα προκύψει από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή ή αν θα θελήσουν να το καρπωθούν για να βγάλουν τα σπασμένα των προηγούμενων ετών.
  1. Τον Ιανουάριο θα εφαρμοστεί η νέα φορολογική κλίμακα και θα μειώσει την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  2. Πιο συγκεκριμένα:
  • Για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά θα ισχύσουν τα εξής: Οι αυξήσεις στον καθαρό μισθό κυμαίνονται από 1,21 ευρώ έως και 28,57 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού. Σε ποσοστιαία βάση, προκύπτει αύξηση ακόμη και 1,82%. Για παράδειγμα, μισθωτός με φορολογητέες αποδοχές 714 ευρώ που σήμερα πληρώνει φόρο 21 ευρώ, θα πληρώνει 9 ευρώ. Η διαφορά των 12,64 ευρώ που θα δει στον μισθό του, θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,82%. Έτσι, μαζί με την επικείμενη μείωση των εισφορών για τον εργαζόμενο, η ποσοστιαία αύξηση θα φτάσει κοντά στο 2,3%. Αν μάλιστα συμπεριληφθεί και η ελάφρυνση από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο μισθός στο β’ εξάμηνο μπορεί να είναι αυξημένος περίπου κατά 3% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα. Ο μεγάλος προβληματισμός συνίσταται στο ότι οι «μεσαίοι» μισθοί των 1500 ευρώ, δεν θα έχουν ουσιαστική μεταβολή. Δηλαδή, στα 1500 ευρώ μεικτά, τα 1300 ευρώ των καθαρών αποδοχών, θα γίνουν 1301,2 ευρώ δηλαδή η αύξηση θα είναι μόλις 1,2 ευρώ στους 14 μισθούς που εισπράττει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στους μισθωτούς με ένα παιδί, υπάρχει όφελος για φορολογητέες αποδοχές έως και 1357 ευρώ τον μήνα ενώ από αυτό το όριο έως και τα 3714 ευρώ, δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή (σ.σ είναι και αυτό ένα από τα επιχειρήματα των επικριτών της κυβέρνησης για τον χειρισμό της μεσαίας τάξης). Αυξήσεις εμφανίζονται και πάλι πάνω από το όριο των 3929 ευρώ μεικτά (λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή) οι οποίες βέβαια αφορούν σε μικρό αριθμό εργαζόμενων. Έτσι, μισθωτός με ένα παιδί και μισθό 857 ευρώ μεικτά θα πάρει αύξηση 11,43 ευρώ και τα καθαρά του θα αυξηθούν από τα 808 στα 819 ευρώ ενώ μισθωτός με μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ, ουσιαστικά δεν θα δει καμία μεταβολή και θα εξακολουθήσει να εισπράττει 1304 ευρώ καθαρά.
  • Οι μισθωτοί με δύο παιδιά, θα δουν καθαρή αύξηση μόνο εξαιτίας της αλλαγής στην παρακράτηση φόρου η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 2%. Στα 714 ευρώ φορολογητέων αποδοχών, ο φόρος θα μηδενιστεί ενώ μέχρι τώρα ήταν 14,29 ευρώ ανά μήνα. Αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με καθαρή αύξηση 2,04% η οποία από τον Ιούλιο θα γίνει 2,5% μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα στείλει το τελικό ποσοστό της αύξησης πάνω από το 3%. Το «πρόβλημα» της οριακής αύξησης στους μεσαίους μισθούς, προφανώς αφορά και στους εργαζόμενους με δύο παιδιά. Έτσι, στα 1500 ευρώ μεικτών αποδοχών, προκύπτει καθαρή αύξηση μόλις 2,86 ευρώ ανά μήνα. Σημαντικότερες (σε απόλυτο ποσό) γίνονται οι αυξήσεις για τα επίπεδα αποδοχών άνω των 3000 ή 4000 ευρώ και αυτό οφείλεται στη μείωση του ανώτατου συντελεστή της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 45% που είναι σήμερα, στο 44%.
  • Μισθωτός με τρία παιδιά: Λόγω του αυξημένου αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, οι έχοντες τρία παιδιά (ή και περισσότερα) θα δουν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους οι οποίες θα προσεγγίσουν ακόμη και το 3,5% αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας των ασφαλιστικών εισφορών. Στα 786 ευρώ φορολογητέου μισθού, ο φόρος θα μειωθεί κατά 22,86 ευρώ τον μήνα και αυτό συνιστά αύξηση 3% η οποία από τον Ιούλιο θα προσεγγίσει το 3,5% μόλις μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Και αν ληφθεί υπόψη και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε η συνολική αύξηση φτάνει στο 4%.

Τι έρχεται

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου 4μηνου το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην οριστική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για τις ελαφρύνσεις που μπορούν να γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη του τον δημοσιονομικό χώρο που τείνει να δημιουργηθεί. Ψηλά στην λίστα των εν δυνάμει φοροελαφρύνσεων φιγουράρουν η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

  1. Η μείωση για την εισφορά αλληλεγγύης θα αφορά στα εισοδήματα του 2020 οπότε οι μισθωτοί θα πάρουν και δεύτερη αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους. Το όποιο ποσό προκύψει για να χρηματοδοτηθεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα ευνοήσει πρωτίστως τους έχοντες ετήσιες αποδοχές από 12.000 έως και 20.000 ευρώ τον χρόνο.
  1. Τον Ιούλιο αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ο φόρος θα είναι αισθητά μειωμένος περίπου κατά 34% σε σχέση με το εκκαθαριστικό του 2019 καθώς θα χρησιμοποιηθεί συντελεστής 24% αντί για 29% που χρησιμοποιήθηκε στην φετινή εκκαθάριση.
  1. Όσες γενικές συνελεύσεις επιχειρήσεων αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διανομή κερδών υπό μορφή μερίσματος μέσα στο 2020, θα έχουν τη μισή φορολογική επιβάρυνση καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% αντί για 10%.

 

Πηγή:newsit.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours