Το αίτημα διατυπώθηκε στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό

Την πλήρη άρση των capital controls που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2015, το συντομότερο δυνατόν, εισηγήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με το Reuters.

Με το τελευταίο αυτό βήμα, θα καταργηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην αποστολή εμβασμάτων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς και στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και οι όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Ο κ. Στουρνάρας είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή με δηλώσεις του στο Reuters πριν από περίπου ένα μήνα, λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος».

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες έχουν ήδη χαράξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Αν και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου καθυστέρησε την εφαρμογή του σχεδίου, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί μετά από διεργασίες μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα. Ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να αποδείξει, ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα. Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours