Τρομακτικές προβλέψεις για διψήφια ύφεση το πρώτο τρίμηνο!

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας για τον προϋπολογισμό του 2021, όπου και γράφαμε πως οι προβλεψεις ειδικά για το πρώτο δίμηνο είναι μία μαγική εικόνα, επιβεβαιώνονται πλέον και από τους μεγάλους διεθνείς οίκους. Που προχωρούν πλέον και σε αναπροσαρμογή προς το χειρότερο για τις εκτιμήσεις τους όχι μόνο για το πρώτο τρίμηνο αλλά για το σύνολο της ύφεσης του 2021.

Η ING βλέπει την ύφεση στο α΄ τρίμηνο στο ιλιγγιώδες 13% γεγονός που τινάζει τις κυβερνητικές προβλέψεις στον αέρα, αφού όπως γράφαμε, ειδικά για το πρώτο δίμηνο η πρόβλεψη εσόδων υπερέβαινε ακόμα και την αντίστοιχη πρόβλεψη εσόδων για το 2020 η οποία ούτε αυτή επιτευχθεί, παρότι τότε δεν υπήρχε πανδημία! Για την συνολική ανάπτυξη το 2021 η πρόβλεψη είναι γύρω στο 2%, Γεγονός που σημαίνει ότι ο όλεθρος θα συνεχιστεί για όλο το τρέχον έτος. Πάνε τα μυθεύματα για ανάπτυξη τύπου «V», η έστω για ανάπτυξη της τάξεως του 7%.

Όσο για την οικονομική ανάκαμψη; Η ING την τοποθετεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όλα αυτά την ώρα που το δημόσιο χρέος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ καθιστώντας την Ελλάδα πραγματική «αποικία».

Αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις και της Scope Ratings.  Ο οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τοποθετώντας την σε ποσοστό  3,5% το 2021 αντί 4,5%. Για το πρωτο εξάμηνο βλέπει ύφεση ενώ σημειώνουν ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό. Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη επίδοση είναι το καλύτερο σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Διψήφια ύφεση βλέπει και η Unicredit. Ενώ ακόμα και η κομισιόν προσγείωσε απότομα τις προσδοκίες, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξεως του 3% για όλο το έτος, ποσοστό χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Και δυστυχώς το έτος έχει μόλις αρχίσει.

Πηγή:newsbreak.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours