Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αποφασίστηκε από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έως την 26 Ιανουαρίου 2020, η αποχή από τα καθήκοντα τους.

Ειδικότερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400 συμβολαιογράφοι.

Οι παριστάμενοι συμβολαιογράφοι ψήφησαν σχεδόν ομόφωνα (εκτός από 12 μέλη που τάχθηκαν με την άποψη του προέδρου του συλλόγου, Γεώργιου Ρούσκα, για μη αποχή), υπέρ της αποχής έως την ημέρα της τακτικής γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την 26η Ιανουαρίου, και σε περίπτωση μη απαρτίας, την 2α Φεβρουαρίου 2020.

Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τους πλειστηριασμούς, από κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου, και κάθε πράξη που απαιτεί καταβολή ΕΦΚΑ και δηλώσεις φόρου. Εξαιρούνται διαθήκες και άλλες απλές συμβολαιογραφικές πράξεις.

Αναλυτικότερα, οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.

Αποδέχονται – όπως τονίστηκε και στη συνέλευσή τους – την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά, των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αλλά αντιδρούν στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.

Τέλος, έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε το πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του Δημοσίου.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours