Με αφορμή την συμπλήρωση 16 χρόνων από τον θάνατο του, 22 πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου μιλούν στον Χρήστο Κωνσταντίνου και στο thisisjustlife.gr για τον σπουδαίο σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο που υπέγραψε αξέχαστες ταινίες όπως: ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288, ΤΖΟ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ, ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ, ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ, ΛΟΛΑ, Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, ΑΜΟΚ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, Η ΒΙΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ, ΤΟ ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ, ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ, ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΚΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ, Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ, Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ και πολλές πολλές ακόμα.

Του Χρήστου Κωνσταντίνου

3 2 1 ΜΟΤΕΡ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μια ολόκληρη μέρα θα μπορούσα να μιλάω για τον Ντίνο γιατί για μένα ήταν ένας καλός και αξέχαστος φίλος.
Υπήρξε μεγάλος, πανέξυπνος και ευρηματικός σκηνοθέτης με πολύ αρχοντική συμπεριφορά στους συναδέλφους του άλλα και στους ηθοποιούς στα γυρίσματα.
Εγώ απ’ τις ταινίες που έκανα μαζί του δεν ξεχωρίζω κάποια, γιατί της αγάπησα όλες, κι αν δυσκολεύτηκα ποτέ σε κάποιο γύρισμα αυτός ήταν εκεί έτοιμος να μου δώσει τη λύση, διότι γι’αυτόν ήταν ευλογία να βοηθάει τον ηθοποιό και να συμμετέχει στην αγωνία του. Επίσης εκτός από σπουδαίος σκηνοθέτης ήταν κι ένας πολύ διανοούμενος άνθρωπος, ωραίος συγγραφέας και εξαιρετικός ποιητής. Τέλος ο Ντίνος Δημόπουλος είναι δικαιωμένος απ’όλους εμάς που δουλέψαμε κοντά του.

ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ

Τι να πω για τον Ντίνο, το Ντινάκι μου που έλεγα πάντα. Σαν συνεργάτης ήταν υπέροχος, και μορφωμένος άνθρωπος, και κυρίως θεατράνθρωπος, άλλωστε ήταν βγαλμένος από τον Μινωτή, θεατροπαίδι του. Μαζί του έκανα την πρώτη μου ταινία που ήταν «Οι κυρίες της αυλής» άλλα και την τελευταία μου στην Φίνος Φιλμ που ήταν «Οι βάσεις και η Βασούλα» που όπως έλεγε ήταν από τις πιο αγαπημένες του και την θεωρούσε σταθμό στην καριέρα του. Ήταν πάρα πολύ εκπληκτικός και πέθανε 4 μέρες μετά την μαμά μου, περνούσα την τραγωδία μου και ξαφνικά με παίρνει μια δημοσιογράφος και μου λέει «μάθατε», λέω «τι», και μου απαντάει έτσι κι έτσι. Πολύ μεγάλη θλίψη ο χαμός του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Ο Ντίνος ήταν ένας σπουδαίος επαγγελματίας. Αφάνταστα αυστηρός στα γυρίσματα άλλα ορισμένες φορές και πολύ γλυκός. Ειδικά όταν ήθελε να σε ενεργοποιήσει περισσότερο, δεν ξέρω πως έβρισκε έναν τρόπο και τον λάτρευες εκείνη την ώρα, του έδινες τα πάντα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ

Έχω κάνει πολλές ταινίες μαζί του, ήμασταν πολύ φίλοι. Ήταν ωραίος άνθρωπος και κυρίως ωραίος σκηνοθέτης με ευρήματα. Μας σεβόταν όλους και τον σεβόμασταν κι εμείς γιατί όλοι όσοι δουλέψαμε μαζί του ήμασταν μια οικογένεια.
Δεν υπήρχε βεντετισμός τότε, δεν υπήρχε το εγώ, υπήρχε το εμείς.
Ο Ντίνος ήταν ένας πολύ πολύ πολύ σπουδαίος σκηνοθέτης της εποχής εκείνης , που δυστυχώς τώρα λείπει πάρα πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Αυτό που θα έλεγα για τον Ντίνο πέρα από το τεράστιο κινηματογραφικό του έργο, είναι ήταν πως ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ, που σημαίνει πως το γύρισμα ήταν άνετο και έτσι έβγαινε μια καλή δουλειά μέσα από μια συνεργασία κι ένα πνεύμα χιουμοριστικό με το γέλιο και το καλαμπούρι μας που για εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δεδομένο. Ήταν βασικό και χαρακτηρίζει ας πούμε και την διαφορά με νεότερους σκηνοθέτες. Επίσης ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος βοηθούσε τον ηθοποιό, δηλαδή αν σε κάποια σκηνή ο ηθοποιός δυσκολευόταν για έναν οποιονδήποτε λόγο ήξερε πως να τον δουλέψει ούτως ώστε να βγάλει αυτό που όχι μόνο ήταν απαραίτητο για τον ρόλο, άλλα και για το όλο καλό αποτέλεσμα της ταινίας. Ο Ντίνος Δημόπουλος ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, με το γέλιο του, με το αστείο του και είχε μια αγάπη με τους ανθρώπους που συνεργαζόταν πάνω από μια δυο φορές μαζί, κάτι που για μένα ήταν πολύ βασικό.

ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ

Συνεργάστηκα μόνο μια φορά με τον Ντίνο Δημόπουλο στην «Κόρη του ήλιου» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Κώστα Καρρά και μπορώ να πω ότι ήταν ένας ευγενέστατος και πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος. Τα γυρίσματα μαζί του ήταν εξαιρετικά ευγενικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ

Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και πολύ καλός σκηνοθέτης, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτόν. Μαζί του συνεργάστηκα πολλές φορές και στο θέατρο και στον κινηματογράφο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ

Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος. Δεν νευρίαζε ποτέ και είχε μια ευγένεια και μια σωστή ανατροφή. Ήτανε αληθινός κύριος και τότε μαζί και με την σύζυγο του κάναμε πολλές φορές παρέα. Είχανε μια σπάνια ποιότητα.

ΕΛΕΝΗ ΕΡΗΜΟΥ

Το είδος του είναι σπάνιο γιατί ήταν ένας πολύ καλός σκηνοθέτης ο οποίος ήταν και πολύ καλός με τους νέους όπως ήμουν εγώ τότε. Ένας πολύ γλυκός άνθρωπος με τον οποίο είχα μια πολύ ωραία συνεργασία τότε στα πρώτα μου βήματα. Θυμάμαι πως δούλευες μαζί του και το ευχαριστιόσουν, έπαιρνες πολύ σεβασμό από εκείνον που δεν υπάρχει στις μέρες μας.

ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ

Ο Ντίνος Δημόπουλος ήταν ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου και του θεάτρου. Εμένα προσωπικά με έχει σκηνοθετήσει σε πολλά έργα και ήταν ο σκηνοθέτης που οι ηθοποιοί του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη και ποτέ δεν δυσφορούσαν σε ότι κι αν τους ζητούσε σχετικά με τον ρόλο τους. Ήταν κι ο ίδιος ένας εξαιρετικός συγγραφέας, και τα έργα του στην εποχή τους κίνησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχε γράψει για τους νέους ανθρώπους, τον ενδιέφεραν τα νιάτα πάντα, και τον ενδιέφερε το νέο αίμα στον χώρο της υποκριτικής. Επίσης έχει άλλο ένα ρεκόρ για μένα, σκηνοθέτησε το πρώτο και μοναδικό έργο μου που παίχτηκε στο Εθνικό. «Το συμβιβαστήκαμε», ένα έργο για το οποίο είχα πάρει το πρώτο κρατικό βραβείο. Πάνω απ’όλα ο Ντίνος Δημόπουλος ήταν ένας ευγενής άνθρωπος, ένας ευπατρίδης κι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτόν.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Με τον Ντίνο Δημόπουλο και με την Φλωρέττα την γυναίκα του εκτός από φίλοι ήμασταν και γείτονες σε διπλανά διαμερίσματα όπου μέναμε επί πολλά χρόνια . Είχαμε συνεργαστεί σε κάποιες ταινίες του Φίνου και μπορώ να πω πως ήταν πολύ καλός σκηνοθέτης. Είχε φυσικά το προνόμιο ότι ήταν θεατροπαίδι αφού είχε δουλέψει κι ως βοηθός του Μινωτή στο Εθνικό. Δηλαδή δεν ήταν άσχετος με το θέατρο γιατί είχε παίξει σε αυτό άλλα και στον κινηματογράφο. Ο Ντίνος μέσα σ’αυτό το κλίμα που δούλευε ο κινηματογράφος τότε και με τους περισσότερους σκηνοθέτες που ήταν αυτοσχέδιοι έφερε έναν άλλον αέρα. Άλλωστε είχε δημιουργήσει πολύ καλές ταινίες. Επίσης είχε πολύ καλή συνεργασία με τους ηθοποιούς και ήταν γενικά από τις καλές περιπτώσεις το να συναντηθείς μαζί του στον κινηματογράφο. Έκανε την δουλειά του, ήταν αυστηρός και αιχμηρός άλλα δεν έπαιρνε προσωπικό χαρακτήρα. Καταλάβαινες πως πάλευε για τον κοινό στόχο, όχι κάποιον προσωπικό. Γι’αυτό όλοι οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του ήταν ευχαριστημένοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ

Ο Ντίνος Δημόπουλος ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος με πάρα πολύ χιούμορ. Ξεκίνησε ως ηθοποιός ενώ εργάστηκε και για πολλά χρόνια στο πλάι του Αλέξη Μινωτή σαν βοηθός του στην σκηνοθεσία όπου μεταπήδησε κι ο ίδιος αργότερα. Υπήρξε πολύ καλός σκηνοθέτης και μαζί με τον Δαλιανίδη ήταν βασικό στέλεχος στην Φίνος Φιλμ όπου δούλεψε με υπευθυνότητα και χιούμορ δημιουργώντας μεγάλες επιτυχίες όπως την ταινία «Μια τρελή οικογένεια» που είχα την χαρά να συμπρωταγωνιστώ κι εγώ με όλους εκείνους τους σπουδαίους ηθοποιούς.

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ

Με τον Ντίνο έχω κάνει μόνο μια ταινία που είναι και αγαπημένη μου την «Μια Ιταλίδα απ’την Κυψέλη». Μια ταινία που είχε ατάκα και γέλιο.
Στα γυρίσματα ήταν σχεδόν άφαντος, τόσο ήσυχος. Δεν κουραστήκαμε καθόλου και να φανταστείτε πως η ταινία αυτή γυρίστηκε μέσα σε 28 μέρες.
Ήταν ένας άνθρωπος ταλαντούχος, που ξεκίνησε ως ηθοποιός τους Εθνικού θεάτρου όπου εκεί τον γνώρισα πρώτη φορά και με την σύζυγο του ξεκινήσαμε και στον χορό αρχαίας τραγωδίας επί Ροντήρη. Ήταν ένας κύριος, ταλαντούχος και ευγενέστατος.

ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ

Ήταν πράγματι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης και για μένα ένας πολύ γλυκός άνθρωπος με φοβερό χιούμορ. Εκτός του ότι δούλεψα μαζί του τον έζησα και προσωπικά για λίγο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Συνεργάστηκα μαζί του στην πρώτη μου ταινία «Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ» ( Βουγιουγκλάκη, Κωνσταντάρας, Πάντζας, Λευτεριώτης) . Ήταν ο πρώτος μου σκηνοθέτης. Ένας άνθρωπος με πρωτοποριακή ματιά και ευγενικός με τους ηθοποιούς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΛΑΣ

Πρώτα απ’όλα ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος κι από τους καλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Άφησε καλές αναμνήσεις με τις ταινίες του άλλα και σε μας που είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε έστω και λίγο μαζί του.

 

ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ καλός σκηνοθέτης.
Γύρισα μαζί του μια πολύ ωραία ταινία, τις «Κυρίες της αυλής» με έναν Ηλιόπουλο που ήταν άπιαστος. Μάλιστα λίγα χρόνια πριν φύγει από την ζωή τον είχα συναντήσει στον Διόνυσο και μου είχε πει «Αχ βρε Ελένη τότε πήρες όλη την ταινία και έφυγες». Ήταν ευγενέστατος πάντα.

ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ

Ο Ντίνος Δημόπουλος ήταν ένας πολύ καλός σκηνοθέτης άλλα και δύσκολος στην δουλειά του γιατί ήθελε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πάνω απ’όλα όμως ήταν ευγενής και μορφωμένος.

ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ

Μεγάλος άνθρωπος, εκπληκτικός, απλός, πάρα πολύ καλός στην δουλειά του, και μπορώ να πω απ’τους ωραιότερους σκηνοθέτες με ένα γέλιο που και λάθος να έκανες σου έδινε κουράγιο. Εγώ μόνο μια ταινία γύρισα μαζί του » Το θύμα» όπου τις πιο πολλές φορές στα γυρίσματα ήμουν κουρασμένη και άυπνη απ’το κέντρο που εμφανιζόμουν, κι αυτός καθόταν απέναντι μου και μου γελούσε.
Δεν ήταν αυστηρός, ήταν πάντοτε χαρούμενος, γελαστός και κάποια διόρθωση αν ήθελε να σου κάνει την έλεγε με τέτοιο τρόπο που ούτε το καταλάβαινες, ήταν για μένα μεγάλος σκηνοθέτης και εξαιρετικός άνθρωπος.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ντίνος Δημόπουλος αυτός ο μεγάλος σκηνοθέτης και άνθρωπος με σκηνοθέτησε στην Φίνος Φιλμ στην πρώτη μου ταινία εκεί. Ήταν εκείνη η υπέροχη ταινία» Ένας μεγάλος έρωτας» με την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο. Επίσης με σκηνοθέτησε και στην 2η που ήταν η «Λόλα» με το ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Αυτό που θυμάμαι ήταν που με κοίταζε και μου έλεγε » εσύ παιδί μου έχεις μια αύρα θετική, θα πας μπροστά και μακάρι να μαι εγώ ο σκηνοθέτης σου». Ήταν πολύ σπουδαίος σκηνοθέτης που μένα ακόμα υπάρχει γιατί υπάρχουν οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Ήταν ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες του καλού ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου που τον θεμελίωσα. Στις συνεργασίες μας ήταν πάντα κύριος, άψογος και ευγενέστατος. Ένας πολύ καλλιεργημένος, μορφωμένος άνθρωπος. Εγώ όλες τις ταινίες που έκανα στην Φίνος φιλμ τις σκηνοθέτησε ο Ντίνος. Ήταν άριστος επαγγελματίας κι άμα ήσουν διαβασμένος ήταν πολύ εντάξει. Εγώ είχα και την τύχη να παίξω στην μεγάλη επιτυχία που σκηνοθέτησε στο θέατρο και ήταν «Το στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο Άλφα το 1968.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

Εγώ έκανα μόνο μια ταινία μαζί του, την «Ωραία του κουρέα» κι αυτό που θυμάμαι έντονα είναι η ευγένεια και η καλοσύνη του. Ήταν ένας υπέροχος και σπουδαίος σκηνοθέτης που ήξερε πάρα πολύ καλά την δουλειά του.
http://ellinikoskinimatografos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours