Φωτορεπόρτερ: Γιάννης Κέμμος
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας είναι αρκετή ώστε να πειστείτε για την αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη στη μεγαλούπολη. Περιοχές που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν πιο υποβαθμισμένες έχουν αλλάξει «πρόσωπο» και προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών.

Σπίτια παλιά ανακαινίστηκαν, νέες πολυκατοικίες υψώθηκαν, οι άλλοτε σκοτεινοί δρόμοι γέμισαν φως και τα μπαλκόνια με λουλούδια. Τα σοκάκια χρωματίστηκαν με δημιουργίες καλλιτεχνών του δρόμου και οι τοίχοι που έμοιαζαν βαρετοί σταμάτησαν πια να είναι.

Καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και θέατρα άνοιξαν σε στενάκια και πλατείες δίνοντας άλλον «αέρα» σε σημεία από τα οποία παλιότερα δεν σκεφτόμασταν καν να περάσουμε πόσο μάλλον να φάμε, να πιούμε, να διασκεδάσουμε και φυσικά να… ζήσουμε.

Το κέντρο της Αθήνας πέρα από τους παλιούς Αθηναίους φιλοξενεί κυρίως νέους ανθρώπους που επιθυμούν ένα σπίτι κοντά σε όλα. Άτομα που θέλουν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μαγαζιά, που αγαπούν τη βουή της πόλης και δεν θέλουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητο τους. Οι κεντρικές περιοχές επίσης προτιμούνται από τους τουρίστες και φυσικά από τους φοιτητές.

 

Ποιες περιοχές αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια

«Οι περιοχές οι οποίες έδειξαν μια άνοδο και μία εξέλιξη σε σχέση με το κέντρο των Αθηνών και με όλη τη γενικότερη ανάπτυξη του real estate υπό την έννοια των ξένων κυρίως επενδύσεων αλλά και την καλυτέρευση της αγοράς είναι το Γκάζι, το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια» επισημαίνει μιλώντας στο newsbeast.gr πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

 

«Είδαμε επίσης να αναπτύσσονται οι περιοχές πέριξ του κέντρου όπως είναι το Παγκράτι, εννοείται το Κουκάκι και όσες δούλεψαν με βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και περιοχές ακριβές που πάντα θα είναι στο επίκεντρο όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός. Αυτά τα σημεία αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο από όσο ήταν αναπτυγμένα» εξηγεί.

«Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν περιθώρια ώστε να δημιουργούνται προοπτικές. Με τις γενικότερες αναπλάσεις που θα γίνουν αργότερα και τις γενικότερες βελτιώσεις της πόλης που έχουν ανακοινωθεί σε όλες αυτές οι περιοχές θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καλυτέρευση και αύξηση των τιμών» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

Στιγμιότυπο από τα Εξάρχεια

«Για παράδειγμα η επέκταση της γραμμής του μετρό η οποία θα περνάει από περιοχές όπως είναι το Γαλάτσι, η Κυψέλη που είναι πιο περιφερειακές και ανήκουν στο ευρύτερο κέντρο θα φέρει αύξηση των τιμών και περαιτέρω ανάπτυξη» τονίζει.

«Όλη αυτή η καλύτερη πορεία των αξιών γενικότερα και των ακινήτων έχει αρχίσει να διαφαίνεται από το 2017 και μετά με μία μικρή παύση το διάστημα της πανδημίας. Από το 2017 και μετά, δηλαδή και το 2018 και το 2019 ήταν έτη τα οποία είδαμε μια διαφορετική εικόνα της πόλης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε γρήγορα να ξαναδούμε την ίδια εικόνα του 2019 γρήγορα μόλις φύγει το κομμάτι της πανδημίας» συμπληρώνει.

Δρόμος στο Γκάζι

Αυξήθηκαν κατά 30% οι τιμές

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος στις περιοχές του κέντρου που αναπτύχθηκαν οι τιμές πριν από λίγα χρόνια ήταν 30% κάτω από τις σημερινές.

«Για παράδειγμα ακίνητα τα οποία είχαν 700 ευρώ το τετραγωνικό τώρα βρίσκονται στα 1.000 με 1.100 ευρώ το τετραγωνικό και μιλάμε φυσικά για παλιά σπίτια. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στα καινούργια ακίνητα γιατί η ζήτηση αυξήθηκε κυρίως από το ξένο ενδιαφέρον. Ανέβηκαν οι τιμές, καλυτέρευσαν οι περιοχές και υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία. Στον χρόνο της πανδημίας που πέρασε δεν μεταβλήθηκαν οι τιμές, έμειναν αμετάβλητες καθώς υπήρξε ένα ”time out”. Περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να δούμε τι θα συμβεί» εξηγεί.

Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια

Κυρίως στις τρεις περιοχές που αναφέραμε και πιο πριν δηλαδή στο Γκάζι, το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια οι τιμές των ενοικίων κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

«Ένα μέσα σπίτι των 100 τετραγωνικών μέσης κατάστασης σε ενδιάμεσο όροφο (δεύτερο, τρίτο) δεν πέφτει κάτω από 600 – 700 ευρώ» υπογραμμίζει στο newsbeast.gr πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος ξεκαθαρίζοντας: «Δεν μιλάμε φυσικά για καινούργια σπίτια γιατί όταν είναι καινούργια ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ η ζητούμενη αξία τους».

«Μπορεί αυτές οι τιμές να φαίνονται ήδη υψηλές και είναι λογικό αλλά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Όσο ανεβαίνουν οι αξίες θα ανεβαίνουν και τα μισθώματα» καταλήγει.

Γκάζι, Μεταξουργείο και Εξάρχεια τρεις περιοχές με μεγάλη ιστορία

Οι παλιές γειτονιές της Αθήνας που φτιάχτηκαν με κόπο από ανθρώπους του μόχθου, έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη καθώς «κουβαλούν» τη δική τους ιστορία ενώ παράλληλα αποπνέουν μια καλλιτεχνική αύρα. Και το βασικότερο; Είναι ακόμη γειτονιές.

Πώς δημιουργήθηκε το Μεταξουργείο

Πρόκειται για μια συνοικία που δημιουργήθηκε μόλις δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Το Μεταξουργείο πήρε το όνομά του από το μεγάλο εργοστάσιο μεταξουργίας με την επωνυμία «Σηρική Εταιρεία της Ελλάδος Αθανάσιος Δουρούτης & Σία» που λειτούργησε στη γωνία των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυλλέρου από το 1854 έως το 1875.

To κτίριό του εργοστασίου το είχε σχεδιάσει ο Δανός αρχιτέκτονας Χάνσεν και είναι στη γωνία των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυλλέρου.

Στις αρχές του 20ού αιώνα στο Μεταξουργείο υπήρχαν κυρίως μικρά εργατόσπιτα. Με την πάροδο των ετών η περιοχή θεωρούταν υποβαθμισμένη συνοικία, με πολλά παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια και οίκους ανοχής καθώς και στέκια τοξικομανών.

Τα τελευταία χρόνια, όμως το Μεταξουργείο άλλαξε και έτσι πλέον αποτελεί ένα από τα top σημεία της πρωτεύουσας. Έχει γεμίσει με μπαρ, ταβερνάκια, καφετέριες εκθέσεις ζωγραφικής και θέατρα.

Η ιστορία που «κουβαλάει» το Γκάζι

Το Γκάζι αποκαλούνταν παλαιότερα Γκαζοχώρι ή Φωταέριο και οφείλει την ονομασία του στις εγκαταστάσεις του φωταερίου.

Το εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος ιδρύθηκε το 1857 ενώ περίπου από το 1910 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οίκοι ανοχής της Αθήνας.

Με το όνομα «γκαζοχωρίτης» αποκαλούσαν τον τακτικό θαμώνα των οίκων αυτών, ενώ «γκαζοχωρίτισσα» έλεγαν την κάθε ιερόδουλη που δούλευε εκεί. Στα μέσα του 20ού αιώνα κοντά στο εργοστάσιο φωταερίου άρχισαν σταδιακά να οικοδομούνται χαμηλές κατοικίες.

Το 1967 και λόγω των δύσκολων κοινωνικών αλλά παράλληλα και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη βόρεια Ελλάδα κατέβηκαν στην Αθήνα οικογένειες μουσουλμάνων που αναζητούσαν εργασία στο εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Περνώντας τα χρόνια στο Γκάζι στεγάστηκαν συνεργεία αυτοκινήτων και συναφή καταστήματα.

Μετά το 2000 το Γκάζι άρχισε να αλλάζει. Άνοιξαν νυχτερινά κέντρα, καφετέριες, εστιατόρια και gay-friendly καταστήματα.

Πώς πήραν το όνομά τους τα Εξάρχεια και πώς αναπτύχθηκε η περιοχή

Το όνομα των Εξαρχείων προήλθε από κάποιον Ηπειρώτη έμπορο τον «Έξαρχο» που διατηρούσε στην οδό Θεμιστοκλέους μεγάλο κατάστημα γενικού εμπορίου. Στην περιοχή αυτή κυρίως κατοικούσαν οικοδόμοι και τεχνίτες από τις Κυκλάδες, ενώ από το 1865 που η συνοικία εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης άρχισε να αναπτύσσεται.

Η στέγαση στα Εξάρχεια των τμημάτων του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Αθήνας, προσέλκυσε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας αρκετούς διανοούμενους και φοιτητές.

Στα Εξάρχεια έγινε η πρώτη εξέγερση φοιτητών, τα γνωστά Σκιαδικά (1859) και αποτέλεσαν έτσι από τότε σημείο αγώνα των φοιτητών. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1901 οι φοιτητές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις με αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου.

Στα Δεκεμβριανά, η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές δοκιμασίες καθώς ένα τμήμα της ελεγχόταν από Ελασίτες που ήταν οχυρωμένοι στον λόφο του Στρέφη και τα γύρω κτίρια, και ένα άλλο από κυβερνητικούς. Σημειώθηκαν μάλιστα αρκετές συγκρούσεις.

Οι «Τρείς Έρωτες» της πλατείας Εξαρχείων

Τον Φεβρουάριο του 1973 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατάληψη κατά τη διάρκεια της Χούντας στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ λίγους μήνες αργότερα συνέβησαν τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου.

Στην Μεταπολίτευση τα Εξάρχεια αναδείχθηκαν σε κατεξοχήν «επαναστατική» περιοχή συγκεντρώνοντας διανοούμενους, αναρχικούς, φοιτητές, αριστερούς και πολλούς άλλους, ενώ αποτέλεσε -και αποτελεί- περιοχή που στεγάστηκαν τα γραφεία οργανώσεων της αριστεράς.

Στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκαν με την πάροδο των χρόνων αρκετές φορές εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «Επιχείρηση Αρετή» που έγινε το 1984 με πρόφαση την απομάκρυνση των πανκ από την πλατεία. Τον Νοέμβριο του 1985 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου προκλήθηκαν επεισόδια με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό και ακολούθησε κατάληψη του Χημείου που έληξε με την άρση του ασύλου για πρώτη φορά. Τον Δεκέμβριο του 2008 στην οδό Μεσολογγίου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ειδικού φρουρού ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Οι ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008 δεν άργησαν να ξεσπάσουν και τα επεισόδια γενικεύτηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Εξαρχείων θεωρείται η επονομαζόμενη Μπλε πολυκατοικία. Βρίσκεται μεταξύ της γωνίας της πλατείας των Εξαρχείων και την οδού Αραχώβης και ήταν ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του 1933. Εκεί έζησαν αρκετές σπουδαίες προσωπικότητες της Ελλάδας όπως η Σοφία Βέμπο, ο Δημήτρης Χορν, η Κατίνα Παξινού, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Ρένος Αποστολίδης και ο Αλέκος Σακελλάριος.

Η Μπλε πολυκατοικία

Τα Εξάρχεια είναι εδώ και δεκαετίες μια εναλλακτική γειτονία που λατρεύεται από διανοούμενους και φοιτητές. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών ανέβασε τις τιμές των ακινήτων και πολλά από αυτά προορίστηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγή:newsbeast.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours