Ξεκίνησαν και επίσημα χθες στην Λαμία τα δρομολόγια για τα δύο αυτόνομα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Τα δύο αυτοκινούμενα οχήματα θα κινούνται στην λεωφόρο Ελευθερίας και θα είναι στην διάθεση των δημοτών. Πρώτοι επιβάτες ήταν ο πρέσβης της Εσθονίας Priit Pallum, ο δήμαρχος Λαμιεών Θύμιος Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σταυρογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής περιόδου θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας τα δύο πρότυπα αυτόνομα ηλεκτρικά μίνι λεωφορεία, νέα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου οχημάτων καθώς και έξυπνες στάσεις λεωφορείων.

Συγκεκριμένα τα λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν πιλοτικά είναι επιπέδου αυτοματισμού SAE 4 επιτρέποντας στα οχήματα να κινούνται κατά κανόνα χωρίς την παρέμβαση οδηγού. Επιπλέον, θα δοκιμαστεί και ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων το οποίο θα επιτρέπει από ένα ειδικά εξοπλισμένο κέντρο ελέγχου, εκτός των άλλων, τον απομακρυσμένο χειρισμό των οχημάτων σε περίπτωση που απαιτείται χειροκίνητη παρέμβαση. Παράλληλα, οι τέσσερις έξυπνες στάσεις που έχουν τοποθετηθεί επί της πιλοτικής διαδρομής θα παρέχουν στο κοινό χρήσιμες πληροφορίες όπως η εκτιμώμενη ώρα άφιξης και η τρέχουσα θέση του λεωφορείου.

Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει 50 ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό τον συντονισμό μιας Σύμπραξης τεσσάρων προμηθευτών από την Εσθονία.

Για την πιλοτική λειτουργία ο Δήμαρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση.: «…Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρέσβη της Εσθονίας κ. Priit Pallum για την παρουσία του στην πόλη μας, σήμερα στο ξεκίνημα της πιλοτικής φάσης της δοκιμής των δύο λεωφορείων χωρίς οδηγό στα πλαίσια του προγράμματος Fabulos, που ξεκίνησε ο προκάτοχός μου Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης.

Είμαι βέβαιος ότι η εμπειρία μας από την σημερινή πρωτοβουλία, θα συμβάλλει στην εξοικείωση μας στις νέες τεχνολογίες ώστε μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες, κοινωνικά προσβάσιμες, που θα εξυπηρετούν χωρίς αποκλεισμούς, όλους τους πολίτες, κάνοντας την καθημερινότητά τους ευκολότερη και την ζωή τους καλύτερη.

Άλλωστε, η γρήγορη προσαρμογή της χώρας μας και της διοίκησης του κράτους μας στις ρομποτικές και στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι μονόδρομος για να μη χάσουμε το τρένο της νέας τεχνολογικής επανάστασης…..»

Πηγή: tvstar.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours