Η ψυχεδέλεια δεν θα πάει ποτέ πια στον 13ο όροφο.

Πέθανε ο θρύλος της ψυχεδελικής ροκ Ρόκι Έρικσον

Παρέμεινε πάντα στην σκοτεινή πλευρά της μουσικής και οι προσωπικοί του δαίμονες καθόρισαν την δημιουργία του. Τι κι αν δεν έγινε ποτέ ευρύτερα γνωστός; Ο Τεξανός Ρόκι Ερικσον -που πέθανε χτες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε ηλικία 71 ετών- σημάδεψε την ψυχεδέλεια όσο κανείς άλλος και αποτέλεσε τον πιο επιδραστικό καταλύτη για όσα συνέβησαν στη συνέχεια. Ακόμη και τώρα που η ψυχεδέλεια περνάει φάση έντονης δραστηριότητας και επανεμφανίζεται δυναμικά, ο Ρόκι Ερικσον και όσα έκανε στην δεκαετία του ’60 με τους 13th Floor Elevators, παραμένουν πηγή έμπνευσης.

Σχετική εικόνα

Ο δίσκος τους του 1966 «The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators» είναι ένα πολιτιστικό μνημείο στην ιστορία του rock ‘n’ roll το οποίο ακόμη προσκυνάνε μουσικοί, συγκροτήματα και ακροατές σαν το άγιο δισκοπότηρο της ψυχεδέλειας.

Τα ψυχολογικά προβλήματα στη συνέχεια τον έφεραν αντιμέτωπο με ηλεκτροσόκ, ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές. συλλήψεις και ψυχιατρεία. Επανήλθε την δεκαετία του ’70 και συνέχισε να κάνει μουσική αποσπασματικά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας.

Όταν προς το τέλος του 20ου αιώνα η ψυχεδέλεια άρχισε να αναβιώνει, οι νεότερες γενιές ανακήρυξαν τον Ρόκι Ερικσον σε πρωτομάρτυρα του είδους, μετατρέποντας τον σε έναν καλτ ήρωα. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με διάφορα σχήματα της νέας γενιάς, έπαιξε όσες συναυλίες δεν είχε παίξει σε όλη του τη ζωή και σε μία από τις περιοδείες του είχαμε την τύχη να τον δούμε κι εμείς από κοντά.

Η ταραγμένη και περιπετειώδης ζωή του αποτυπώνεται θαυμάσια στο ντοκιμαντέρ «You’re Gonna Miss Me» που γύρισε το 2005 ο Keven McAlester.

Ένα είναι βέβαιο: Χωρίς τον Ρόκι Έρικσον και την στριγκιά φωνή του, η ψυχεδέλεια δεν θα πάει ποτέ πια στον 13ο όροφο.

Πηγή:athensvoice.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours