Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου στη μετά «Χλαπάτσα» εποχή σε μια ρομαντική εξομολόγηση για το τότε, το τώρα και το μετά

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον ρόλο που όλοι λάτρευαν να μισούν μίλησε στο news.gr

Έχει πει μια από τις πλέον κλασσικές ατάκες της ελληνικής τηλεόρασης. Ίσως να είναι και η μόνη φράση που χρησιμοποιείται από κάθε ηλικία τα τελευταία 20 χρόνια και ας μην ξέρουν οι νεότεροι την προέλευσή της. Την ανακαλύπτουν όμως στην πορεία…

«Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε» έλεγε ο «Χλαπάτσας» με φωνή γεμάτη παράπονο, στο σοβαρό «Πλαπούτα», τον παλιό «Βλάχο» και τον τραγουδιστή «Ντάλας» όταν ήθελε να τους απειλήσει πως θα τους «καρφώσει» για τις σκανδαλιές τους στον «Σμήναρχο Κάκαλο».

Από τη Σοφία Πελεκάνου

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, στη θρυλική σειρά του Ant1, «Της Ελλάδος τα Παιδιά» υποδύθηκε τον «Χλαπάτσα», ίσως το πιο γλυκό και αξιαγάπητο «καρφί» της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο 56χρονος πλέον ηθοποιός μπορεί να γκρίζαρε, παραμένει όμως το ίδιο γλυκός και αξιαγάπητος όπως τότε, το 1993, όταν πρωτοσυστήθηκε στους σημερινούς 35αρηδες και άνω και μίλησε για το τώρα, το τότε και το μετά στο news.gr.

Το τώρα

Ο Δημήτρης Φριαγκιόγλου αυτή τη περίοδο βρίσκεται στη Καλαμάτα όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη παράσταση «Μιστέρο Μπούφο».

«Είναι ένα έργο του Ντάριο Φο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο που σηματοδοτεί το ξεκίνημα του θεάτρου μετά το Μεσαίωνα όπου είχε διακοπεί βίαια. Για το έργο αυτό, ο Ντάριο Φο είχε αποσπάσει το 1996 το βραβείο Νόμπελ. Πραγματεύεται τα μυστήρια που παίζονταν το μεσαίωνα έξω από τις εκκλησίες από τους γελωτοποιούς. Ο Ντάριο Φο τα τα συγκέντρωσε και τα μετέγραψε. Είναι μια κωμωδία που ναι μεν βγάζει γέλιο αλλά δίνει και τροφή σκέψη».

Γιατί είπε το ναι στη συγκεκριμένη πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας όμως; Γιατί θεώρησε πως η πρόταση ήταν πρόκληση. Τα κείμενα του Ντάριο Φο ανήκουν σε ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά είδη θεάτρου και ήθελε να αναμετρηθεί μαζί τους. Του αρέσει η διαφορετικότητα. Να χαρίζει γέλιο στο κοινό όμως φεύγοντας από το θέατρο να έχουν θέμα συζήτησης και σκέψης. Να φεύγουν γεμάτοι από όσα παρακολούθησαν.

Η αποχή από την τηλεόραση και θρυλικός «Χλαπάτσας» 

Οι συμμετοχές του Δημήτρη Φραγκιόγλου στην ελληνική τηλεόραση, τη μετά… χλαπάτσα εποχή είναι λίγες γιατί δεν τον ενδιέφερε να επαναλάβει τον ίδιο χαρακτήρα.

«Δεν είμαι στην τηλεόραση γιατί δεν έχει τύχει. Αν γίνει κάποια πρόταση θα τη δεχθώ με χαρά» λέει στο news.gr και προσθέτει: «Αν μπεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με τη τηλεόραση θα πρέπει να ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με αυτή».

Κατά πόσο όμως η φήμη που απέκτησε μέσα από το ρόλο του στη σειρά της «Ελλάδος της Παιδιά» τον βοήθησε. Μήπως τελικά η μεγάλη δημοσιότητα έχει αντίθετα αποτελέσματα;

«Στην αρχή απείχα συνειδητά από τη τηλεόραση. Μετά έτυχε. Μετά της Ελλάδος τα παιδιά οι ρόλοι που μου πρότειναν ήταν παρόμοιοι με αυτόν τον ρόλο. Δεν ήθελα να κάνω κάτι παρόμοιο. Το πώς διαχειρίζεται κάποιος τη φήμη είναι είναι το ζήτημα της ωριμότητας που έχει και το πώς θέλει να συνεχίσει τη πορεία του και πού θέλει να πάει η καριέρα του».

Αυτό που δεν γνωρίζει όμως το κοινό που μέχρι σήμερα ανεβάζει ψηλά στον πίνακα τηλεθέασης τις επαναλήψεις της σειράς είναι πως ο Δημήτρης Φραγκιόγλου εκτός από τον ρόλο του «Χλαπάτσα» είχε και άλλον έναν ρόλο, αυτό του σεναριογράφου.

«Εγώ μαζί με τον Δημήτρη Βενιζέλο, που δεν είναι πια στη ζωή, συναντηθήκαμε ενώ είχε γράψει το πρώτο επεισόδιο και το ξαναγράψαμε. Μου είπε τι είχε στο μυαλό του και τι σκεφτόταν. Υπήρχε ήδη στο σενάριο ο ρόλος του Χλαπάτσα, που είναι και χαρακτηριστικός ρόλος στο Στρατό, και μαζί ξαναγράψαμε το σήριαλ» λέει στο news.gr.

Ποιος πρότεινε όμως τον Δημήτρη Φραγκιόγλου για το συγκεκριμένο ρόλο; «Με είχε σκεφτεί ήδη ο Δημήτρης γι’ αυτόν τον ρόλο» μας λέει.

Το ενδεχόμενο του remake και η κάθετη απάντηση 

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί το τελευταίο διάστημα ανοίγουν τα συρτάρια τους και ανασύρουν σειρές οι οποίες σάρωναν τα νούμερα τηλεθέασης όταν προβαλλόντουσαν. «Καφέ της Χαράς» και «Λόγω Τιμής» είναι μόνο δυο από τις σειρές που πρόκειται να προβληθούν ξανά την ερχόμενη σεζόν.

Πώς θα αντιδρούσε ο Δημήτρης Φραγκιόγλου όμως στο ενδεχόμενο ενός remake του σήριαλ της «Ελλάδος τα Παιδιά»; Θα συμμετείχε; «Δεν το συζητάω καν. Αυτό έχει αποτυπωθεί όπως έχει αποτυπωθεί, είναι μια ευχάριστη στιγμή για τους τηλεθεατές που κάθονται και το ξαναβλέπουν, το μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές που το βλέπουν».

Τι του έχει μείνει από εκείνη την εποχή; «Τη χαρά της δημιουργικότητας. Ήταν μια ωραία στιγμή, μια ωραία δουλειά που είχε αποδοχή από το κοινό και εμείς βλέπαμε αυτή την αποδοχή της δουλειάς μας».

Η κοινή πορεία με τον Κώστα Ευριπιώτη 

Το βράδυ της 30ης Μαΐου, το μεγάλο χαμόγελο του Κώστα Ευριπιώτη έσβησε για πάντα σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.

«Έχω πολλές ιστορίες να θυμηθώ από τον Κώστα, γιατί κάναμε μια κοινή διαδρομή περίπου δυο χρόνια στα ξεκινήματα μας. Τότε ήμασταν μέρα νύχτα μαζί. Ήταν την εποχή που πρωταγωνιστούσαμε και οι δυο στη σειρά της ΕΡΤ2, Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του, το 1985» λέει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου για τον καλό του φίλο.

Το μικρόβιο της υποκριτικής που… καραδοκούσε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο 

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου όμως δεν ήθελε από όταν θυμάται τον εαυτό του να γίνει ηθοποιός. Για την ακρίβεια είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του γι’ αυτό και ξεκίνησε να σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εκεί όμως… καραδοκούσε το μικρόβιο της υποκριτικής.

Η αρχή έγινε με τις συμμετοχές του στις θεατρικές παραστάσεις του πανεπιστημίου. Εκεί ανακάλυψε πως η υποκριτική ήταν αυτό που ήθελε να κάνει τελικά στη ζωή του.

«Κατάλαβα πως ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω. Είδα ότι μπορώ να το κάνω και μπήκα στη διαδικασία να το κάνω» λέει στο news.gr και κάνει σαφές πως ήταν αποφασιστικός από μικρός.

Η σχέση του με τα social media και η προφυλαγμένη προσωπική ζωή 

«Αν κάποιος θέλει να τα μάθει τα μαθαίνει. Δεν χρειάζεται να ξέρει ο άλλος πολλά για τη προσωπική μου ζωή. Είμαι ηθοποιός. Εντάξει, είμαι γνωστός από τη τηλεόραση, να ταΐζουμε τον κόσμο με πράγματα που δεν έχουν καμιά ουσία δεν έχει νόημα. Δεν προφυλάσσω κάτι, δεν θα με δει κανείς να κρύβομαι.» εξηγεί ο ηθοποιός αναφερόμενος στο γιατί δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές πληροφορίες για τη προσωπική του ζωή.

Η σχέση του με τα social media είναι αθώα. «Συνεχίζω να είμαι αθώος σε αυτό το κεφάλαιο. Σαφώς προβάλω και τις δουλειές μου αλλά όλο το παραπέρα είναι όπως το νιώθω» μας λέει.

Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να γίνει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου… influencer; «Δεν λέω μεγάλα λόγια γιατί μετά μπορεί να έρθει η πραγματικότητα και να με διαψεύσει» απαντάει χαριτολογώντας ο ηθοποιός.

«Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελα να ανταμώσω» 

Στα περισσότερα από 30 χρόνια επαγγελματικής πορείας, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου έχει συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους. Υπήρξε κάποιος που να τον στήριξε στα πρώτα του βήματα όμως; «Δεν θεωρώ ότι με στήριξε κάποιος στην αρχή της καριέρας μου» λέει αφοπλιστικά και με ειλικρίνεια και προσθέτει: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελα να ανταμώσω. Ευτυχώς δεν μου έχει τύχει να συναντήσω ξανά ανθρώπους που δεν ήθελα και να πω “όχι δεν συνεργάζομαι”. Υπήρξαν όμως φορές που ήμουν εγώ πίσω από κάποιες δουλειές και μου προτάθηκαν κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους είχα ξεκάθαρη γνώμη και δεν τους επέλεξα. Ήταν όμως άνθρωποι που ήξερα ότι θα δημιουργούσαν πρόβλημα. Όχι άνθρωποι που μπορεί να μην ήταν αρεστοί σε μένα»

Η ταμπέλα που του «κόλλησαν» στην αρχή της καριέρας του

«Είμαι ηθοποιός που μου αρέσει να υπηρετώ όλα τα είδη και το κάνω με χαρά και χωρίς προκατάληψη» δηλώνει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου και εξηγεί το λόγο που απορρίπτει τις συνήθεις ταμπέλες που βάζουν στους ηθοποιούς:

«Στο ξεκίνημα της καριέρας μου, θέλοντας και μη μου έβαλαν ταμπέλες. Πλέον όμως ξέρω. Είμαι αυτός που είμαι και όποιος θέλει να καταλάβει με τη στάση μου στη δουλειά καταλαβαίνει και τι είμαι και ποιος είμαι. Τη περίοδο του ξεκινήματος μου, όταν κάναμε τον “Ανδροκλή και τα λιοντάρια”, το οποίο σημείωνε μεγάλη επιτυχία μου έβαλαν τη ταμπέλα “εμπορικός ηθοποιός”. Τότε ήταν κακό να παίζεις στη τηλεόραση. Θεωρούταν εμπόδιο. Είμαι χαρούμενος να υπηρετώ όλα τα είδη. Δεν έχω μέσα στο μυαλό μου τέτοια προβλήματα. Τώρα, οι άλλοι το πως θέλουν να με βλέπουν; Ας με βλέπουν όπως θέλουν. Και να πω εγώ κάτι διαφορετικό δεν έχει νόημα.» εξηγεί.

https://youtu.be/ifrdDI8RPJQ

Η ωριμότητα για μόνιμα θετική σκέψη

Εντύπωση προκαλεί πως αποφεύγει να χρησιμοποιεί λέξεις με αρνητική χροιά και οι σκέψεις που διατυπώνει έχουν πάντα κάτι το θετικό μέσα τους.

«Είναι πιο δύσκολο να σκέφτεσαι θετικά από το να σκέφτεσαι αρνητικά. Το να σκέφτεσαι μονίμως αρνητικά είναι πιο εύκολο, μην πω το μόνο εύκολο. Έτσι ήταν πάντα ο χαρακτήρας μου, δεν έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου σε αυτό με τα χρόνια. Απλά πλέον είμαι πιο ώριμος.» λέει στο news.gr.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours