Τι ισχύει για τη μετακίνηση Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, το όριο στο τραπέζι

Τι θα ισχύει για την μετακίνηση τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις παραμονές για το ρεβεγιόν ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού επροσωπου Στέλιου Πέτσα.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το άνοιγμα από αύριο το πρωί των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ισχύει κανονικά για την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι στα σπίτια, έστω για τα μεσημέρια τα Χριστούγεννα και τις γιορτές, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση άνω των 9 ατόμων και έως δύο οικογένειες.

Μάλιστα τόνισε ότι τα μέτρα δεν χαλαρώνουν και ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως έγραφε η Έλλη Τριανταφύλλου από το πρωί: «Σε «εφιάλτη» μετατρέπεται για την κυβέρνηση και τους Ειδικούς της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ο εορτασμός Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δύο εορτών κατ εξοχήν οικογενειακών και «κοινωνικών», αφού παραδοσιακά οι Έλληνες τις περνούν με φίλους και συγγενείς.

Η χθεσινή, σημαντική μείωση του αριθμού των καθημερινών κρουσμάτων, πρόσφερε μια μικρή ανάσα, όχι όμως αρκετή να καθησυχάσει τη διάχυτη ανησυχία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Υγείας και το επιστημονικό ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Η χθεσινή, πρώτη μέρα της λειτουργίας του συστήματος click away, κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς ούτε συνωστισμός παρατηρήθηκε ούτε όμως και μεγάλη συμμετοχή. Ίσως γιατί πρόκειται για μία νέα συνήθεια που χρειάζεται κάποιο χρόνο. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι στην αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα είναι αυξημένο. Και ο κίνδυνος θα καραδοκεί..

Για αυτονόητους λόγους, η κυβέρνηση θα ήθελε να προσφέρει μία «ανάσα χαράς» στους πολίτες, διευρύνοντας λίγο το ωράριο κυκλοφορίας στις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ωστόσο, είναι κάθετα αρνητική και εκφράζει ανοικτά τον φόβο ότι έστω και μία υποτυπώδης χαλάρωση τις δύο αυτές ημέρες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τρίτο, πιο σφοδρό και πιο φονικό κύμα της πανδημίας.

Όπως τονίζουν, οι εντατικές παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό κοντά στο 80% και μία νέα, μαζική διασπορά του ιού – ιδιαίτερα μέσα του οικογενειακού περιβάλλοντος, στον οποίο περιλαμβάνονται και υπέργηροι – μπορεί να επιφέρει ολέθρια πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα τα οποία έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει μειωθεί κατά 50%, δηλαδή οι ασθενείς θα είναι περίπου στους 300. Όμως, και αυτός ο αριθμός δεν αρκεί για να εξαλείψει τον κίνδυνο επαναφοράς σε συνθήκες αφόρητης πίεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, με κάθε ευκαιρία τις επόμενες μέρες, θα υπενθυμίζει με κάθε τρόπο τον αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό, ο οποίος συγκλονίζει, αφού μέχρι το Σάββατο, η Ελλάδα έχει θρηνήσει 3540 θύματα του φονικού ιού».

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours