Για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ και διαμορφώνουν ένα χαλαρότερο πλαίσιο του lockdown μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Εξήγησε ότι οι αριθμοί από το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα είναι υπερβολικά πιο υψηλοί, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 4.000 αλλά όχι περισσότερα 5.000. Εκτίμησε δε ότι μετά τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Μιλώντας για τα self test σημείωσε ότι θα βοηθήσουν αρκετά, με την προϋπόθεση όμως να γίνονται μαζικά. Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σε ασθενείς ασυμπτωματικούς ενδεχομένως να έχει ένα ποσοστό αστοχίας περίπου στο 50%. Για αυτό είναι σημαντικό ακόμη και αν βγαίνουμε αρνητικοί στο self test, να τηρούμε αυστηρά μέτρα.

Δηλαδή, τη μάσκα, τις αποστάσεις και την προσωπική υγιεινή. Επιπλέον, αν γίνουν μαζικά τεστ θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα, θα γνωρίζουμε το 20% και θα μπορούν να εντοπίζονται περίπου ως 15.000 κρούσματα, όταν σήμερα υπολογίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι περίπου 12.000, άρα να είναι δυνατόν να εντοπίζονται όλα.

Παράλληλα, μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων υπογράμμισε πως είναι πολυπαραγοντικoί οι λόγοι που αυτό το κύμα είναι σφοδροτερο. Οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξήσει τη μεταδοτικότητα κατά 31%. Όμως, μεγάλη σημασία έχουν και οι κλιματικές συνθήκες. Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του ’20, φέτος υπάρχει περισσότερη υγρασία, είναι πιο βαρύς ο καιρός.

Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, είπε πως το προσεχές άνοιγμα του λιανεμπορίου θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ. Όπως προέβλεψε η αποκλιμάκωση στα κρούσματα προβλέπεται στις 18 – 19 Απριλίου κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι οι «επόμενες 25 ημέρες θα είναι δύσκολες για το σύστημα υγείας. Μεγάλη πιθανότητα να είναι γεμάτα τα νοσοκομεία την Μεγάλη Εβδομάδα».

Πρόσθεσε εντούτοις, ότι η πίεση δεν έχει να κάνει με το άνοιγμα, αλλά με την υπάρχουσα διασπορά και το πόσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid ή ΜΕΘ.

Σχολεία

Αναφορικά με το πότε πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι από τις 12 Απριλίου, εάν είναι διαθέσιμα τα self – test, μπορούν να ανοίξουν τα λύκεια, ενώ για τα δημοτικά και τα γυμνάσια, προέκρινε ως ιδανική ημερομηνία να ξανά λειτουργήσουν μετά το Πάσχα.

Η σημασία των self – test

Προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία, ο καθηγητής δίνει μεγάλη σημασία στην εκτεταμένη χρήση των self – test. «Με τα self – test, και με μεγάλη εφαρμογή τους, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα, σε μια αποκλιμάκωση. Αν το εφαρμόσουμε σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να έχουμε αποσυμπίεση, να πάμε σε ένα Πάσχα με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Όταν θα πάμε στην χρήση των self – test θα ήθελα να δηλώνονται 12.000 κρούσματα την ημέρα. Γιατί τα πραγματικά κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι 3.500 ή 4.000 αλλά είναι τουλάχιστον επί τρία. Όσο πιο πολλά self – test κάνουμε και δηλώνονται τόσο αναχαιτίζουμε την διασπορά».

πηγή: protothema.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours