Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» “. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.

Στη δημοσιότητα δίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. τη Διακήρυξη του αναπηρικού κινήματος για την 3η Δεκέμβρη 2019, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε μια προσπάθεια να φτάσει σε κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, στις οικογένειές τους, σε κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη σε όλη τη χώρα.

Για τη φετινή 3η Δεκέμβρη, η Διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ. αφορά στις Συστάσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες και αποτελούν ισχυρή εντολή για τη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμο εργαλείο για το αναπηρικό κίνημα. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το αναπηρικό κίνημα να θέσει τις ερωτήσεις του προς την Κυβέρνηση και η τελευταία να απαντήσει, για το πώς θα ενσωματώσει τις Συστάσεις του ΟΗΕ, πώς θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της χώρας και εν τέλει, πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο.

Για αυτό το λόγο, διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο των γραφείων της, με καλεσμένους υπουργούς από υπουργεία- κλειδιά για την υλοποίηση της Σύμβασης. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει οριστεί Εθνικός Συντονιστής για την υλοποίηση της Σύμβασης στη χώρα από τον Πρωθυπουργό.

Ημερίδα: Το αναπηρικό κίνημα ρωτά την ελληνική κυβέρνηση πως θα υλοποιήσει τις παρατηρήσεις- συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

Ηλιούπολη, Αμφιθέατρο Ε.Σ.Α.μεΑ., 3 Δεκέμβρη, ώρα έναρξη 9 π.μ.στο Αμφιθέατρο της ΕΣΑμεΑ.

Στην ημερίδα αυτή η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα απευθύνει ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων της Κυβέρνησης, για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουν τις τελικές παρατηρήσεις και συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στη χώρα μας.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Π.Ε.5 του Υποέργου 1 «Σχεδιασμός και λειτουργία του Παρατηρητηρίου θεμάτων αναπηρίας» της Πράξης «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» ενταγμένης στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που υλοποιεί η Ε.Σ.Α.μεΑ. με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours