Δύο 17χρονοι ασυνόδευτοι Αφγανοί που αμέσως μετά την πυρπόληση της Μόριας έφυγαν και συνελήφθησαν σε δομές της ενδοχώρας,  μαζί με τρεις 19χρονους και έναν ομοεθνή τους ηλικιας 20 ετών (συνελήφθησαν οι πέντε απο τους έξι εμπρηστές) είναι η «ομάδα της φωτιάς» που μετέτρεψε σε κόλαση το ΚΥΤ και άφησε στον δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την εξιχνίαση της υπόθεσης και η Αστυνομική Διεύθυνση Λεσβου με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ ξεκίνησαν εντατικά τις έρευνες για να δουν τι κρύβεται πίσω από τον εμπρησμό.

Κάμερες, έχουν καταγράψει τις κινήσεις της ομάδας των έξι και έτσι το έργο των αρχών ήταν πιο εύκολο. Μάλιστα ο ένας από τους ανηλίκους όπως φαίνεται από το υλικό των αρχών φαίνεται όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί να «έχει κάψει τη μισή Μόρια…».

Αφού επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή τους στον εμπρησμό, οι δύο ανήλικοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη δομή που τους φιλοξενούσε και στην οποία είχαν μεταφερθεί για ανθρωπιστικούς λόγους την επομένη της καταστροφής!

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του  Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες , όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο.. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».

Οριακή η κατάσταση στο νησί

Μετά την καταστροφή της Μόριας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν άστεγοι χάνοντας και τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου είναι ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Πολλοί βρήκαν «καταφύγιο» στα νεκροταφεία του νησιού ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβαλαν τα υπάρχοντά τους ακόμη και τα παιδιά τους μέσα σε κάδους σκουπιδιών.

Στο νησί στήθηκαν άτυπο καταυλισμοί ενώ ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στη νέα δομή που έχει δημιουργηθεί στο πεδίο βολής πίσω από το Καρά Τεπέ. Μάλιστα όσοι μπαίνουν στο νέο camp υποβάλλονται σε τέστ για τον κορωνοϊό αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί κρούσματα. Όσοι εντοπίζονται θετικοί μπαίνουν σε απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκλήθηκαν από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θέλουν να παραμείνουν στο νησί όσο και από κατοίκους υπό τον φόβο νέας Μόριας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours