Με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα θα εορταστεί φέτος το Πάσχα – Η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 21:00 το βράδυ – Πώς θα γίνει η παραλαβή του Αγίου Φωτός – Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι

Με μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού εορτάζεται και το φετινό Πάσχα, με τη βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας να έχει, πάντως, διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ οι πολίτες μετρούν αντίστροφα για μία «ομοβροντία» χαλάρωσης των μέτρων από την Δευτέρα 3 Μαΐου.

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00. Σημειώνεται ότι στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο

Σήμερα επίσης, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και να μείνουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για αύριο θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της άφιξης του Αγίου Φωτός:

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 21:00 το βράδυ, ενώ όσον αφορά στο Άγιο Φως, η υποδοχή του θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους.

Θα έρθει στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβεί μόνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου. Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 το απόγευμα.

Δεν θα υπάρχουν κόκκινα χαλιά, μικτά αγήματα και μπάντες όπως άλλες χρονιές. Έχουν προγραμματιστεί 10 πτήσεις για να φτάσει σε κομβικά σημεία της χώρας και από εκεί θα μεταφερθεί οδικώς, αλλά ακόμη και με πλωτά του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ανοιχτή η εστίαση από Δευτέρα

Τέλος, ρολά σηκώνουν τα καταστήματα εστίασης (καφέ και εστιατόρια) μετά από μήνες. Το SMS στο 13033 παραμένει στην ζωή μας έως τις 15 Μαΐου όποτε και ανοίγει ο τουρισμός, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν 6 στο 13033 για να βρεθούν για καφέ ή για φαγητό.

Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.

protothema.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours