Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε τους βασικούς κανόνες για τουρίστες, πτήσεις προς την Ελλάδα και τα ξενοδοχεία.

H πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές και στις διακοπές μας. Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλή διαχείριση της πανδημίας ενόψει της τουριστικής περιόδου παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού, τα μέτρα τα οποία μελετά να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν διαβατήρια υγείας για τους εισερχόμενους τουρίστες, συμβάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων με γιατρούς προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες διάγνωσης και μία σειρά άλλων υγειονομικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης:

Πτήσεις:

  • Επιβάτες με προορισμό την Ελλάδα θα υποχρεούνται να έχουν υποβληθεί σε τεστ έως και 72 ώρες προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, κατά τα πρότυπα των ελέγχων (στο check in της χώρας αναχώρησης) που έγιναν στους επαναπατριζόμενους, κατά το ξέσπασμα της κρίσης.
  • Οι Έλληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.
  • Βάσει του μέχρι στιγμής σχεδίου του Υπουργίου Τουρισμού και του αυστηρού αυτού ελέγχου, δεν προβλέπεται μείωση των θέσεων στα αεροπλάνα. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Δε θα μειώσουμε τις θέσεις των αεροπλάνων ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα οι εταιρίες να προχωρούν στη διεξαγωγή των πτήσεων.»
  • Προκρίνεται για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

Ξενοδοχεία:

  • Στα ξενοδοχεία δε θα υπάρχουν μπουφέδες, με την εξαίρεση ίσως μικρών ξενοδοχείων. Ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν μπορούμε να πιάνουμε όλοι την κουτάλα και να την παίρνει ο επόμενος.»
  • Το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού
  • Σε περίπτωση ύποπτου συμπτώματος: Όλα τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να συμβληθούν με έναν γιατρό που θα έχει περάσει ειδικό σεμινάριο, ο οποίος είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεϊατρική θα αξιολογεί εάν τα συμπτώματα παραπέμπουν στον ιό και θα ζητάει αναλόγως τη διεξαγωγή τεστ. Ζητούμενο εδώ, είναι μέσα σε 6 ώρες να υπάρχει το αποτέλεσμα και ο ασθενής να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας»
  • Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής
  • Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς ελέγχους. Αυτό θα γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος εγκλωβισμού και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours