O,τι έχει συμβεί με τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ συνέβη χθες και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με το φάρμακο Πλακενίλ (Plaquenil) των 200 ml, που περιέχει χλωροκίνη και φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.

Η χλωροκίνη δίνει ελπίδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Τι συνέβη στη Γαλλία

Ο καθηγητής Didier Raoult, Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μασσαλίας, υποστηρίζει ότι θεραπεία που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας είχε θεαματικά αποτελέσματα στα 3/4 των ασθενών του κορωνοϊού.

Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ο Γάλλος ιατρός, σύμφωνα με την Le Parisien, διαβεβαιώνει ότι 24 ασθενείς με κορωνοϊό έλαβαν Plaquenil (ένα από τα εμπορικά ονόματα για χλωροκίνη) και έξι ημέρες αργότερα, μόνο το 25% παρέμεινε φορέας, ενώ το 90% που δεν έχει λάβει αυτή την θεραπεία παραμένει να θετικός.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το γαλλικό εργαστήριο Sanofi δήλωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει στις γαλλικές αρχές εκατομμύρια δόσεις Plaquenil, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπεύσει 300.000 ασθενείς.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την χλωροκίνη

Για το θέμα μίλησε και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνοντας πως η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία: «Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη».

Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί: Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος».

Για το θέμα που ανέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τόνισε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.

Ελλείψεις από αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη

Την ίδια ώρα λόγω του φαινομένου, παρουσιάζεται έλλειψη παρακεταμόλης αλλά και του φαρμάκου πλακενίλ (plaquenil), που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ευγενίδης, τα πλακενίλ δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν ακόμα στα ράφια, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες και πλέον δίνονται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού. Και τούτο διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

«Το πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του», τονίζει ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας πως το φάρμακο υπάρχει έτσι και αλλιώς σε μειωμένη διαθεσιμότητα από την εταιρεία παρασκευής προς τα φαρμακεία. Ωστόσο ο ίδιο καθησυχάζει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που το λαμβάνουν λέγοντας πως λογικά αύριο ή την Παρασκευή θα γίνει παραλαβή πλακενίλ και τα κουτιά θα υπάρχουν πάλι στα ράφια των φαρμακείων της χώρας.

marketnews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours