Μεγαλειώδης η συγκέντρωση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, με συμμετοχή Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους με πανό και πλακάτ για το 8ωρο. Δείτε τις φωτογραφίες.

Γεμάτοι κόσμο ήταν σήμερα οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας με χιλιάδες να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο ζητώντας την προστασία του 8ώρου, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας και στέλνοντας ένα μεγάλο «όχι» στην κυβέρνηση. Το ΠΑΜΕ «άνοιξε» τον χορό των απεργιακών συγκεντρώσεων και σειρά πήραν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις, Τσίπρας, Κουτσούμπας, Γεννηματά και Βαρουφάκης

Στο πλευρό των εργαζομένων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας, νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ο κόσμος της εργασίας όμως είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του» δήλωσε από την πλατεία Κλαυθμώνος ο Αλέξης Τσίπρας

Η κυβέρνηση «με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που βρέθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων.

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. «Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα» πρόσθεσε.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με σύσσωμη την αντιπολίτευση. Σε ανάρτηση του κόμματος σημειώνεται πως «το ΜέΡΑ25 στέκεται δυναμικά απέναντι στις αθλιότητες που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας».

Μαζικές διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη. Μέλη του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αριστερών οργανώσεων και συνδικάτων, φοιτητές και αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» είναι το μήνυμα που κυριαρχεί στα πανό και τα πλακάτ των χιλιάδων εργαζομένων που βγήκαν στον δρόμο ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Τα μηνύματα στα πανό και στα πλακάτ

Μερικά από τα μηνύματα που στέλνουν στην κυβέρνηση:

  • «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την Κυριακάτικη αργία»
  • «Σταθερή εργασία με μείωση εργάσιμου χρόνου»
  • «Λάστιχο ωράριο-λάστιχο ζωή»
  • «Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος»
  • «Stop στον Χατζηδάκη, απολύστε τον Μητσοτάκη»
  • «Λιγότερη δουλειά, περισσότερη ζωή»

Δείτε το φωτορεπορτάζ της Ευρωκίνησης:

Βίντεο από τις κινητοποιήσεις

Καταργούν το 8ωρο

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ σημείωνε πως το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ με το οποίο καλούσε σε συμμετοχή στην απεργία. Σημείωνε δε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις».

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours