Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αλλάζει ο καιρός

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς η χώρα «χωρίζεται» με κάποιες περιοχές να εμφανίζουν ήπια καιρικά φαινόμενα και άλλες να έχουν καταιγίδες και χιόνια.

Μάλιστα, το γεγονός αυτό οφείλεται σύμφωνα με την μετεωρολόγο Πάττυ Δ. Σπηλιωτοπούλου στον εμποδιστή «Ωμέγα», ενώ η αλλαγή θα γίνει από το βράδυ της Τρίτης (24/11) και θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Πιο αναλυτικά, οι πολικές ψυχρές αυτές αέριες μάζες που θα φτάσουν στη χώρα μας, θα αλληλοεπιδράσουν με τη θερμότερη θάλασσα του Αιγαίου περνώντας από πάνω του κι έτσι, εκεί θα σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα φέρει βροχές στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά, ακόμα και καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο, που πιθανώς να είναι για άλλη μια φορά έντονες, ενώ και οι βοριάδες θα ενισχυθούν και πάλι, κάνοντας το κρύο αισθητό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Meteo.gr ο εκτεταμένος ισχυρός αντικυκλώνας, αναμένεται να προκαλέσει έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έως το τέλος του μήνα.

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νεφώσεις στα ανατολικά και νότια οι οποίες θα δίνουν κατά περιόδους τοπικές βροχές κυρίως στην Εύβοια και στην Κρήτη, οι ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο και οι τοπικά πυκνές ομίχλες τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

kairos allagh skhnikou 23 11 2020

Ακολουθεί βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη σε σχέση με τις κλιματικές τους τιμές, έως την Κυριακή 29/11, σε υψόμετρο περί τα 1500 μέτρα.

Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε στο facebook το εξής:

«Πολλά είναι τα ερωτήματα σας και κυρίως από αγρότες όπως είναι φυσικό, όσον αφορά στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού και στο αν υπάρχουν πλέον πιθανότητες να εκδηλωθούν έστω και τις τελευταίες ημέρες του φθινοπώρου κάποιες αξιόλογες βροχές στις περιοχές όπου πραγματικά τα ποσοστά βροχής είναι εντυπωσιακά χαμηλά και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μέσα από τα 15λεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 τις τελευταίες ημέρες έχω εξηγήσει για ποιό λόγο βαρομετρικα χαμηλά δεν επιλέγουν τις κλασικές φθινοπωρινές τροχιές τους, έτσι ώστε να δώσουν βροχές σε όλη την Ελλάδα.

Αντίθετα τα βροχοσύννεφά τους, δείχνοντας τις τελευταίες εβδομάδες μια εμμονική συμπεριφορά, “επιλέγοντας” συγκεκριμένες περιοχές όπως για παράδειγμα μεγάλο τμήμα της Κρήτης, δίνοντας κατά τόπους κάτι παραπάνω από ευεργετικά νερά προκαλώντας σοβαρά προβλήματα!!!».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25-11-2020

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα δυτικά και τα βόρεια 4 με 6 μποφόρ, στα υπόλοιπα 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΕΜΠΤΗ 26-11-2020

Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά και τα βόρεια 3 με 5, στα υπόλοιπα 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, ωστόσο παγετός προβλέπεται να σημειωθεί τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-11-2020

Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-11-2020 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-11-2020

Αρχικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως το Σάββατο από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, οι οποίες την Κυριακή θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στα δυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Γρήγορα όμως από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς και θα ενισχυθούν το βράδυ του Σαββάτου στο Ιόνιο σε 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours