Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησε έρευνα για το πότε προβλέπεται η Ελλάδα να βγει από την πανδημία του κοροναϊού, την οποία αντιμετωπίζει μετρώντας ήδη 68 νεκρούς.

Οι καθηγητές Γιώργος Τσιρώνης και Γιώργος Μπαρμπαρής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, δημιούργησαν μοντέλο πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη στη μελέτη τους τα επίσημα δεδομένα από την Κίνα, όπου και ξεκίνησε ο κοροναϊός, και τα συνδύασαν με τις μετρήσεις σε ακόμα 8 χώρες έως και τις 30 Μαρτίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιρώνης στο zougla.gr σχετικά με το έργο, οι δύο καθηγητές τονίζουν πως λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα το ποσοστό λάθους της έρευνάς τους είναι της τάξης του 9.6%, μικρό σχετικά, δηλαδή, αλλά υπάρχει.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη τους είναι τα εξής:

-Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της πανδημίας και από εδώ και πέρα τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θ’ αρχίσουν να μειώνονται.

-Ελλάδα και Ισπανία δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

-Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η κορύφωση θα έρθει τη Δευτέρα 6 Απριλίου

Στη χώρα μας από τις 6 Απριλίου και μετά θα υπάρξει μειωτική τάση στα κρούσματα, μέχρι και τις 27 Μαΐου. Τότε τα νέα κρούσματα αναμένεται να μηδενιστούν ή να βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδέν. Αυτό, φυσικά, αν συνεχίσει να υφίσταται η καραντίνα και γενικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση

Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα- προσοχή, μιλάμε πάντα για τα επίσημα- κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 3716, όπως φαίνεται και στον πίνακα παρακάτω:

Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορoναϊό φαίνεται ότι πηγαίνει «ομαλά», την στιγμή που ΗΠΑ και Αγγλία βρίσκονται στη φάση της διαρκούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων.

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εφαρμόστηκαν από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση βάσει του αριθμού των κρουσμάτων φαίνεται σταθερή και διαχειρίσιμη, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ η κορύφωση είναι πιο «υψηλή» στατιστικά, όπως και ο αναλογικός αριθμός των κρουσμάτων», είναι το σχόλιο των δύο επιστημόνων.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω διάγραμμα για τη χώρα μας:

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Τσιρώνη και του κ. Μπαρμπαρή, βρισκόμαστε σε αρκετά καλό δρόμο και ενδέχεται στα τέλη Μαΐου να έχουμε τα πρώτα πάρα πολύ καλά νέα για την εξέλιξη της πανδημίας.

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours