Άνοιγμα σχολείων: Κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται – Τι προτείνουν οι ειδικοί (vid)

Άνοιγμα σχολείων: Για πρώτη φορά, τέθηκε το ενδεχόμενο τα εκπαιδευτικά κέντρα να χρειαστεί να κλείσουν ξανά μέσα στον χειμώνα.

«Καυτό» θέμα είναι το άνοιγμα των σχολείων καθώς δεν υπάρχει μια σταθερή απόφαση ακόμα ώστε να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί, κηδεμόνες και μαθητές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (31 Αυγούστου) θα γίνει η τελική τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων και μία ημέρα μετά, την Τρίτη, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι δυο μέλη της επιτροπής, που μίλησαν το πρωί της Κυριακής (30 Αυγούστου) στην τηλεόραση του  και τον Γιώργο Αυτιά τάχθηκαν υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τι προτείνουν ο Νίκος Σύψας και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος;

Ο κοε Σύψας δήλωσε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Άνοιγμα σχολείων: Κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ενδεχόμενο «λουκέτου» τον χειμώνα

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες». Τέλος, ερωτηθείς για τα «σκαμπανεβάσματα» που παρατηρούνται στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει «επιπέδωση της καμπύλης του Αυγούστου», ωστόσο σημείωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.

svg%3E

Την Τρίτη οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό. Και προσέθεσε ότι «θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα».

«Υπάρχει ασφάλεια για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία»

Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, τοποθετήθηκε για τη διαφωνία των επιστημόνων κ.κ. Δερμιτζάκη και Μαγιορκίνη για το θέμα των αποστάσεων στις τάξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει ασφάλεια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

«Οι γονείς πρέπει να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία με τον τρόπο που θα καθοριστεί από την πολιτεία και τα όργανά της. Γιατί αυτό θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και δεν θα είναι τυχαίο», ανέφερε. «Ο κ. Δερμιτζάκης είπε αυτό που λέμε πάντα, ότι θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος και ελαττωμένη μετάδοση όταν τηρείται όλη η τριάδα των μέτρων (σ.σ. χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών). Μεταξύ των μέτρων είναι και η απόσταση. Η διαφωνία υπήρξε σε μια παρατήρηση του κ. Μαγιορκίνη, ο οποίος βάσει μοντέλου που ανέπτυξε ο ίδιος, το οποίο είναι συμβατό με την πραγματικότητα, είπε ότι η διαφορά μιας τάξης με 15 παιδιά και μίας με 25, με το ίδιο εμβαδόν, προσφέρει αύξηση της πιθανότητας να αναπτυχθεί η νόσος κατά 4%», σημείωσε.

Πηγή:pagenews.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours