Νέο lockdown: Μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή πανελλαδικής καραντίνας.

Η εφιαλτική πορεία του κορωνοϊού παρά τους αυστηρούς περιορισμούς υποχρεώνει την κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων, να πάρει και νέα σκληρά μέτρα.

Έτσι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι  το γενικό lockdown, έχοντας δίπλα του και τον Σωτήρη Τσιόδρα.  Όπως ανέφερε η απόφαση για γενικό πανελλαδικό lockdown έχει ήδη ληφθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων με τον πρωθυπουργό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα δίπλα του, από το Μέγαρο Μαξίμου. Περισσότερες πιθανότητες για την έναρξη των μέτρων συγκεντρώνει το Σάββατο.

Τι θα παραμείνει ανοιχτό με το νέο lockdown

Δημοτικά και ίσως τα Γυμνάσια (καθώς αρκετοί λοιμωξιολόγοι ζητούν να κάνουν μάθημα μόνο με τηλεκπαίδευση), αλλά σίγουρα όχι τα Λύκεια, στα οποία τα μαθήματα θα γίνονται σε κάθε περίπτωση με τηλεκπαίδευση.

  • Φαρμακεία
  •  Σούπερ Μάρκετ
  •  Βιομηχανίες
  •  Βιοτεχνίες
  • Pet Shop

Σε τι διαφέρει το νέο lockdown από τη γενική καραντίνα του Μαρτίου

Με την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, το lockdown στο οποίο θα μπει η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θυμίζει έντονα την ολική καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές. Ειδικά για το διάστημα από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Όπως είναι φυσικό, θα κλείσει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα. svg%3E

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Επίσης απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ για να βγούμε από το σπίτι μας πλέον θα χρειαζόμαστε sms, όπως γινόταν τον Μάρτιο. Τα μέτρα λαμβάνονται επειδή είναι πολύ μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων και τεράστια η διασπορά του ιού σε όλη την Ελλάδα.  Από τις 5:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του σήμερα στο Star ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι η χώρα οδεύει προς καθολικό lockdown:

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι για lockdown σε όλη την χώρα για ένα μήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρωί της Πέμπτης στις 12:00 ο Πρωθυπουργός, από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα προβούν στις ανάλογες ανακοινώσεις.

Νωρίτερα οι πληροφορίες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας μιλούσαν για lockdown 15 ημερών ενώ ο υπουργός έδωσε μια άλλη πληροφορία. Μένει ωστόσο να επιβεβαιωθούν τα όσα είπε ο υπουργός αύριο. Αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι πολλά, το πιθανότερο, ωστόσο, είναι πως θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα σχολεία ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη, να κλείσουν βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι το σύνολό της.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Το παρασκήνιο των αποφάσεων είναι δραματικό. Η σύσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική, όπως αναφέρει το in.gr.

Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε από την τηλεδιάσκεψη νωρίτερα και συνομίλησε και με άλλους επιστήμονες και φορείς στο εξωτερικό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν αργά το απόγευμα: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours